Ciklonok között - Vissy Károly ma is sporttal edzi magát a munkára

Zirc - Áll a közönség előtt, jellegzetes mozdulattal tárja szét a karját, úgy magyaráz. Lelkes, pedig sokadszorra mondja el ugyanazt. Másfél órán keresztül magyaráz a globális éghajlatváltozásról, a meteorológia kezdetétől napjainkig a szakmájáról, fülledt, izzasztó hőségben zakóban és rendületlen frissességgel és kíváncsian várja a hozzá intézett kérdéseket.

Németh F. Bernadett

A 75 esztendős Vissy Károly ma is sporttal edzi állóképességét. Sok harmincasnak fel kell kötnie azt a bizonyos fehérneműt, ha lépést akar tartani vele.

- Meddig tudna beszélni a meteorológiáról?

- Bármeddig! Szeretek beszélni a szakmámról.
 
- Tud is. Tavaly  elnyerte az év médiameteorológusa nemzetközi díjat. Mit érzett?

- Megtiszteltetést, hiszen előttem a BBC szakértője, azelőtt pedig a spanyol televízió főmeteorológusa kapta meg. Ezzel a díjjal az Európai Meteorológiai Társaság a több mint négy évtizedes meteorológiai munkásságomat ismerte el. Életműdíj. A jelölések a nemzeti meteorológiáktól érkeznek, és nemzetközi zsűri dönt a jelöltek között.
 
- Láthatóan élvezi a televíziós munkát. Mióta is?

- 1967-ben kezdődött a tévés pályafutásom a Magyar Televíziónál. Akkor még csak háttérmunkát végeztünk, térképes előrejelzéseket készítettünk. Akkoriban sokkal nagyobb volt a tévedés lehetősége, vagyis nagyobb bizonytalansággal tudtuk előre megmondani a várható időjárást. Ma már sokkal pontosabbak a számítások, az előrejelzések akár órás lebontásban készülnek. Képernyőre 1972-ben kerültem, s nem az motivált, hogy magamat mutogassam, hanem az, hogy a számomra csodás szakmát közelebb vigyem az emberekhez. Hajtott a vágy, hogy megmutassam ennek a szakterületnek a gazdasági hasznát, hogy új információkkal bővíthetem a köztudatot az időjárásról.
 
- A kilencvenes évek derekán aztán kissé felhígult a szakma, és megjelentek az úgynevezett időjósok, akik nem képzett meteorológusok, hanem időjárás-jelentők, olykor bizarr helyzetben, megjelenéssel. Mit gondol erről?

- Ezen a jelenségen a legtöbb ország átesett, mi is. A Magyar Televízió szerencsére nem esett ebbe a hibába. Azt hiszem, a tévétársaságnak el kell döntenie, hogy show-t akar, vagy komoly tudományos szolgáltatást nyújtani. Sok országban a show a fontos, egészen elképesztő helyzeteket látni néha.
 
- Az előadásában elismerte, kezd hinni a globális éghajlatváltozásban. A meteorológusok nehezen adják be a derekukat ennek a feltevésnek.

- Igen, mert az időjárás soha nem ugyanaz, mindig változik. Olykor nagy az ingadozás, a szélsőség, de ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy globális változásról van szó. Itt valaki azt kérdezte, vajon ezután is kemények lesznek a telek és hűvösek a nyarak? Meglepett, mert néhány hete egy másik helyszínen ugyanennek az ellenkezőjét kérdezték. Vagyis, az, hogy milyennek ítéljük az időjárást, nagyon szubjektív. Végeztem egyszer egy kutatást 1982-ben: megnéztem, száz év alatt hány fehér karácsony volt. Kilenc! Holott mindenki azt mondogatja: gyerekkoromban fehérek voltak a karácsonyok. Ez az emlékezet játéka. Arra emlékszünk, ami szép az időjárásban. Amiért kezdenek meggyőzni engem a globális éghajlatváltozással kapcsolatban, azok a műhold-felvételek a jégsapkák olvadásáról, a sarki jég visszahúzódásáról. Ez egyértelműen az emberi tevékenység, az elmúlt 150 év felgyorsult ipari fejlődésének az eredménye: az üvegházhatást kiváltó gázok változása. A szén-dioxid, a metán megnövekedett aránya a légkörben. Erre a folyamatra oda kell figyelnünk.
 
- Ahogyan az egészségre is figyelni kellene, de önnek ezzel nincs gondja: vitalitással teli 75 évesen is.

- Valóban, Zalába, Zalaszántóra járok feltöltődni. Van ott egy parasztházunk, ahol kertészkedek és sportolok. Teniszezem, kerékpározok, rendben tartom a szőlőhegyen a birtokot. Minden télen síelek, immár 66 éve, főként Ausztriában. Négy unokám van, a legidősebb végzett jogász, egyik egyetemista, egyik most érettségizett, az egyik pedig két és fél éves. Az utódok nem választották a meteorológus szakmát, de Balázs fiammal középiskolás korától az egyetem befejezéséig együtt dolgoztunk a tévében: informatikusként ő készítette a háttéranyagokat a jelentésekhez. Nagyon élveztem a vele együtt végzett munkát, talán ez volt életem az egyik legszebb szakasza. Könnyű volt a közös munka, csak egyet pislantottam és tudta, mit szeretnénk. Ez persze annak is köszönhető, hogy igen jól ismerjük egymást és a kapcsolatunk harmonikus.

- Sportemberként figyelemmel kíséri a futball-világbajnokságot?

- Ha időm engedi, akkor igen, de eddig csaknem mindig dolgoztam a meccsek idején.

- Kinek szurkol?

- Mindig a gyengébbnek. Ezen a világbajnokságon például a svájciaknak, mert mindenki a spanyolok győzelmét várta. Ez viszont nagyon jó mérkőzés volt. Szeretem a meglepetéseket!

Egy ENSZ-szervezetnek is tagja volt

Vissy Károly 1935-ben született Miskolcon. 1957 óta vezető munkatársa az Országos Meteorológiai Szolgálatnak. 1971-ben meghívást kapott a 17. szovjet Antarktisz-expedícióban való részvételre. Közel fél évet töltött el a Vize Professzor nevű tudományos kutatóhajón. 1973 és 1999 között az ENSZ szakosított szervezeteként működő Meteorológiai Világszervezet (WMO) két állandó bizottságának munkájában (repülésmeteorológiai és alaprendszerek) Magyarország hivatalosan bejelentett képviselője. 1999. január 1-jétől az OMSZ elnökének szakmai főtanácsadója. 1999-ben Québecben, a Magyar Televízió színeiben az OMSZ Televíziós Stúdiójának időjárás-jelentésével Szakmai Fődíjat nyert a televíziós időjárás-jelentések IX. nemzetközi fesztiválján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!