Közösségformáló a hősök tisztelete - Dr. Lomnici Zoltán a holokauszt áldozatainak emléknapján

Pápa - A hősök, a mártírok tiszteletének közösségformáló ereje van. Ez az, ami kivezethet bennünket a társadalom válságából, és enyhítheti a mindennapokat jellemző feszültséget.

Nagy Imre

Többek között erről beszélt sajtótájékoztatóján vasárnap délután dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, aki Kerecsényi Zoltánnak, a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) megyei elnökének meghívására látogatott el Pápára, hogy részt vegyen a holokauszt pápai áldozatainak emléknapján.

Dr. Lomnici az ünnepség előtt találkozott a sajtó képviselőivel, és ismertette az általa elnökölt Emberi Méltóság Tanácsa szervezet célját és tevékenységét. A tanács politikamentes, társadalmi összefogáson alapuló, önálló jogi személyiségekkel rendelkező szervezet. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke tavaly novemberben két fő gondolatot tartalmazó felhívást fogalmazott meg. Ennek egyik eleme, hogy az alkotmányellenes, mások emberi méltóságát sértő szövegek tűnjenek el a közbeszédből, a másik a mártírok közös tisztelete volt.

- Arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a holokauszt áldozatairól, az 1956-os hősökről, a malenkij robot, illetve a második világháború ártatlan civil áldozatairól egy évben egyszer közösen emlékezzünk meg. Ez az időpont december 10., az emberi jogok napja. Ehhez a felhíváshoz 48 órán belül az akkori öt parlamenti párt és valamennyi egyház csatlakozott. Ma már 14 ezer magánszemély és számos civil szervezet, a kis egyházak is felzárkóztak melléjük - mondta dr. Lomnici.

- A további lépés az volt, hogy egy önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezetet hozzunk létre. Olyan prominens személyek adták ehhez a gondolathoz a nevüket, akik a magyar társadalom meghatározó tényezői. A szervezet arra törekszik, hogy integrációs tevékenységet fejtsen ki a legkülönbözőbb irányokba. Hétfőn a monori cigánytelepen adtunk át számítógépeket roma gyerekeknek, szombaton a horvátországi Pulában az osztrákmagyar tengerészeti kikötőben a magyar hősök emlékművét koszorúztuk meg, de jártunk a doberdói emlékhelyen is, ahol százezer magyar katona nyugszik. Ma pedig itt vagyok Pápán, a holokauszt-emlékünnepségen, képviselve azt a szervezetet, ami azt szeretné megértetni az emberekkel, hogyha a társadalmi válságból ki akarunk jönni, akkor a mártírjainkat közösen, kölcsönösen tisztelnünk kell - fogalmazott dr. Lomnici Zoltán, aki a sajtótájékoztatót követően a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület által szervezett megemlékezésen, a pápai zsinagógában mondott emlékező beszédet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!