Végezni a feladatot alázatos, szelíd határozottsággal

Pápa - Örömmel és hálával van tele a szívem. Hatalmas munka volt ezt a fesztivált megszervezni, és elégedetten nyugtázzuk a végén, hogy velünk volt az Úr. És legyen övé a dicsőség.

Nagy Imre

Így fogalmazott Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a vasárnapi záró istentiszteletet követően. Kétévente megrendezett fesztiváljuknak a dunántúli reformátusság szellemi központja, Pápa adott otthont az elmúlt hosszú hétvégén. A pénteki nap programjai mintegy felkészülésül szolgáltak, a Misztrál és a Lord együttes koncertje, Varnus Xavér Bach-orgonaestje már sugalmazta a fesztivál célját: az egyház nyitni akar az emberek felé. - Seregszemle ez a fesztivál, ami elérte a célt: hogy jelezzük, vagyunk itt a Dunántúlon. Az emberekért szeretnénk szolgálni, hiszen ha az egyház önmagáért van, akkor célt téveszt. Plusz terhet akar rakni az abból amúgy is sokat viselő emberek vállára - mondta Steinbach József.

Szombaton megnyílt a Várkertben félszáz sátorból felépített Református utca, itt az ország szinte minden tájáról összesereglett kézművesek, népművészek, egyházi kiadók kínálták portékáikat, kiadványaikat. De számos misszió, karitatív szervezet, alapítvány is képviseltette magát. A látványosságok és érdekességek közt a bakonybéli apátság gyógynövényekből készült termékei mellett jól megfért a hordozható kovácsműhely is. A reformátusok belakták a Várkertet, szinte új funkciót adva a térnek megmutatták, mire is használható valójában. Több színpadon egy időben léptek fel a református intézmények, iskolák csoportjai, táncosok, színjátszók. Másutt beszélgetések zajlottak a sátortetők alatt vallási és világi, vagy mindkét témát egyszerre érintő kérdésekről. Szombaton Ákossal, Pitti Katalinnal, Osgyán Dániellel találkozhattak az érdeklődők, akik hitről, szeretetről, művészetről, tanításról, emberségről vallottak megható közvetlenséggel. Megint máshol politikusok és vallási vezetők beszélgettek, Vagy éppen Csoóri Sándor tartott író-olvasó találkozót. Számtalan gyermekműsor várta a legkisebbeket, akik Levente Péter kalauzolásával a mesék világában találták magukat. Ákos és Pitti Katalin szombat esti koncertje fantasztikus volt. Ákos dalai versek, amik nem nélkülözik a teológiai tartalmakat sem, Pitti Katalin szavalata is lélekemelő. 
- A saját híveink mellett kívülről is sokan eljöttek - mondta a püspök. - Ez nagyon jól esett számunkra. Segíteni akarunk mindazzal, ami az egyház által ránk bízatott. Úgy érzem, ez sikeresen mutatkozott meg ebben a három napban.

Pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de a becslések szerint szombaton 6-8 ezer ember fordult meg Pápán. Sok áldás volt a napban. Szinte minden alkalom telt házas volt, és a nyitási kísérletekkel kapcsolatos programok is sikeresnek bizonyultak. Nemcsak az volt a cél, hogy egymás hite által épüljünk, hanem hogy olyan programokat szervezzünk, amik másokat is hívogatnak. Köszönet és hála ezért a hatalmas munkáért minden önkéntes segítőnknek, aki közreműködött a Református Egyházi Napok _ Dunántúl, a REND lebonyolításában _ fogalmazott a rendezvényt értékelve Steinbach József püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!