Papucs vagy cipő? - Czene Attilának élsportolóból kell átállnia a tömegsportra

Csopak - Rögtön az elején beleszaladok abba, ami tilos: rosszul szólítom meg. Mosolyog, de gyorsan kikéri - nem magának, hanem az ügynek. Ugyanis nem szakállamtitkár, mondja, hanem politikai államtitkár, ami egy lépcsőfokkal feljebb van, mint az előbbi.

Novothny Ottó

- Nem énmiattam fontos ez - teszi hozzá még egyszer a nyomaték kedvéért -, hanem mert a sport kapott magasabb állami képviseletet, mint eddig.

- A strandpapucsos vagy a bőrcipős viseletet kedveli jobban?

- Pontosan ez a két véglet kísért végig az életemen - kezd bele Czene Attila, az egy hónapja kinevezett sportpolitikai államtitkár. - A rendezvényeken mindig öltöny, bőrcipő volt a kötelező, a versenyeken a strandpapucs. Hiszi vagy nem, most szinte felüdülés ilyen átmeneti cuccban járnom: sportos ing és nadrág - mutat magára.

- További ellentéteket keresve juthatunk el a testhez és a fejhez.

- Ez érdekes felvetés, hiszen azért az élsporthoz is nélkülözhetetlen a tudatosság, vagyis a fej. Ugyanakkor kétségtelen, hogy itt a munkában kimondottan utóbbira van szükségem, de nincs ezzel semmi baj. Tudom használni, azt hiszem.

- Hivatalosan fogalmazva nagy a minisztériumokban a vándorlás, de maradjunk a sportos nyelvnél: a régiek közül sokakat kirúgnak.

- Ebben az ügyben szabad kezet kaptam, és úgy látom, több munkatársamat is megtartom, mert jól végzik a munkájukat. Ráadásul jobboldali gondolkodásúak, vagyis fogalmazhatnék úgy is: nyolc éven keresztül ellenzékben végezték feladataikat.

- Fontos, hogy a politika ennyire jelen legyen?

- Szerintem egyáltalán nem baj, ha a politika beleszól a sportba is. Fontos az állami felügyelet, de a döntéseket mi hozzuk.

- Például az öt sportág kiemeléséről.

- Ez tévedés, hiszen az említett ötöst (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong - a szerk.) már 2007-ben kormányrendeletben megnevezték, csak éppen nem történt semmi. Most sportbarát adókörnyezetet biztosítunk ezek számára.

- És a többiek?

- Biztos vagyok benne, hogy mindenkivel meg tudunk egyezni. Szívvel-lélekkel teszem a dolgom, mindenhol a sportot képviselem és sok mindenkit ismerek ezen a területen. A problémákra is vevő leszek, de természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez összetett terület. Elég, ha a testnevelést, a közegészségügyet említem. 

- Már el is jutottunk az évek óta lappangó, de megválaszolatlan kérdéshez: élsport vagy tömegsport?

- Nem szabad a kettőt szembeállítani. Csak úgy képzelhető el előbbi, ha az utóbbiból nő ki. Vagyis a bázist kell szélesítenünk (lásd mindennapos testnevelés bevezetése). Ugyanakkor nehéz megvalósítani az utóbbit, ha nincsenek példaképek, vagyis sikeres sportolók.

- Akik aztán celebként megjelennek a műsorokban.

- Fontos, hogy a sportolók, akik különleges értékeket képviselnek, szerepeljenek a médiában. Persze nem mindegy, milyen minőségben, de én azt gondolom, eddig elfogadhatóak voltak ezek a reklámok. Ez népszerűsítési lehetőség, ami mellé egyébként jó odaállni, szívesen vagyunk büszkék a sportolóinkra. 

- Ezentúl jobban figyel a vonalaira?

- Át kell állnom a tömegsportra, igyekszem gyakrabban mozogni. Van egy társaság, akikkel kosarazunk, focizunk, vízilabdázunk.

- Az ötből már csak kettő hiányzik.

- Na látja, nem véletlen a kiválasztás, hiszen ezekben a sportágakban van szükség az együttműködésre, a jó közösség kialakítására.

 

Czene Attila 36 esztendős, Szegeden született. Nős, felesége Bánhidi Petra versenytáncos. Az 1992-es barcelonai olimpián bronzérmet, az ezt követő atlantai ötkarikás játékokon aranyérmet szerzett 200 méteres vegyes úszásban. Emellett három kontinensbajnoki második helyezést is begyűjtött. Egy hónapja a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sportügyeket felügyelő államtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!