A megfigyelt város - Kamerarendszert építettek ki Füreden

Balatonfüred - Az ország egyik legmodernebb térfigyelő kamerarendszerét állították fel a városban. A település legfontosabb tizennégy pontjába kihelyezett kameráktól azt remélik, általuk tovább javulhat a közbiztonság.

Martinovics Tibor

- Több éves adósságunkat teljesítettük ezzel, hiszen már három-négy évvel ezelőtt is terveztük a rendszer kiépítését. Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor úgy gondolom, van esély a rendszer további bővítésére – vélekedett a rendőrkapitányságon rendezett tájékoztatón dr. Bóka István polgármester.

Anda György városi rendőrkapitány kiemelte: a kamerákat Füred közbiztonsági és közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt pontjain helyezték el, a rendszernek elsősorban a megelőzésben lesz nagy szerepe, de a rögzített képek adott esetben a szabálysértési és büntetőeljárások esetén is sok segítséget nyújthatnak.

A nyolc millió forintba kerülő új, nagyfelbontású, színes képet adó, 360 fokos szögben mozgatható nyolc kamerából álló több funkciós rendszer kiépítését az önkormányzat finanszírozta. A kamerák által rögzített képek egy központi szerverhez futnak be, itt rendőrök elemzik majd a felvételeket. A rendszer a közterületek megfigyelése mellett képes a lopott autók rendszámfigyelésére, forgalomszámlálásra, általa pár másodperc alatt visszakereshető egy-egy gyanús mozzanat, sőt technikailag alkalmas az autók sebességének mérésére is, bár ezt a lehetőséget, mint kérdésünkre kiderült, egyelőre nem használja a kapitányság.

Az új rendszert összehangolták a korábban már a vasútállomáson működő hat kamerával, így a város területén összesen jelenleg tizennégy kamera figyeli a közterületeket. Kamerák figyelik ezentúl a Vitorlás teret, a Helka Club parkolóját, a Zákonyi utcát, a Hotel Silver udvarát, a Széchenyi-Fürdő, a Lóczy-Béke, és a Petőfi-Deák Ferenc utca kereszteződését illetve az Arácsi utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!