Erős autó, drágább biztosítás

Veszprém - Jelentős változások léptek életbe a kötelező gépjármű felelősség biztosítási (kgfb) rendszerben, az egyik például az, hogy a fizetendő díjakat a hengerűrtartalom helyett a motorok teljesítménye alapján kell kiszámolni.

Halmos György

Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kommunikációs vezetője elmondta, a változtatást indokolhatja, hogy sok olyan jármű van az utakon, amelyek viszonylag alacsony hengerűrtartalmúak, ugyanakkor teljesítményük az átlagosnál nagyobb. Ezek a járművek nagyobb biztosítási kockázatot jelentenek, ami jelentkezik majd a díjban is - tette hozzá.

Továbbra is megmarad az a szabály, hogy a biztosítónak a következő évben kötött szerződésekre alkalmazandó díjait október 30-ig kell közzétenni, azonban a biztosítási időszak nem a naptári évhez kötődik, hanem a szerződésben meghatározott kockázatviseléstől számított egy évre szól. Ez most csak azokat érinti, akik idén vették a gépjárműveiket - hangsúlyozta.

Úgy vélekedett, hogy több év kell ahhoz, hogy a szerződéskötések fordulópontja évközben legyen, ne pedig a most megszokott kampányidőszakban. Gilyén Ágnes szólt arról is, hogy az adatok szerint a tavalyi kampányban, október végétől 1,5 millió gépkocsitulajdonos kötött új kötelezőbiztosítást. Többségük, kétharmaduk biztosítót váltott, míg 500 ezren a régi biztosítójukkal kötöttek új szerződést.

A kommunikációs vezető elmondta, hogy évek óta növekszik az interneten megkötött kötelező biztosítások száma, idén valószínűleg ismét többen lesznek, akik az internetet részesítik előnybe a hagyományos megoldásnál. Az óriási verseny miatt a biztosítócégek jelentős piaci nyomás alatt vannak, hogy minél jobb árakat ajánljanak, azonban szerződéskötésnél érdemes az ár mellett több fontos tényezőt is figyelembe venni.

Új elem idén, hogy a szerződésre kötelezett személy alapesetben a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó, és csak annak hiányában a tulajdonos. Tehát megszűnik az eddig alkalmazott vagylagosság.
 
Az egyik biztosítási alkuszcég arra hívta fel a figyelmet, hogy számításaik szerint a gépkocsik forgalmijának egytizedében rosszul van feltüntetve a lóerő-teljesítmény. Mindez azonban eddig nem okozott nagyobb problémát, azonban most akár 10-50 ezer forint többletkiadást is jelenthet a téves bejegyzés. A korrekcióra csak akkor lesz mód, ha az illetékes hivatalban kijavíttatják a hibát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!