Már szerdán megkaphatják a gyorssegélyt a károsultak

Százezer forint gyorssegélyt osztanak ki házanként a devecseri iszapkatasztrófa károsultjainak.

MTI

Toldi Tamás devecseri polgármester a helyszínen az MTI-nek elmondta: amíg világos van, addig dolgoznak az elöntött házaknál, szürkületkor pedig, 18 órakor a művelődési házban lakossági fórumot tartanak.

A fórumon megkezdik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. házanként 100 ezer forintos gyorssegélyének kiosztását. A polgármester hangsúlyozta: mindent elszállítanak, ami csak érintkezett a szennyező, mérgező vörösiszappal.

A munkát ugyanakkor hátráltatja, hogy Ajkánál, ahol az összegyűjtött anyagot lerakják, felázott a talaj, alig lehet közlekedni, és emiatt a konténerszállító teherautók ott vesztegelnek.    

A település központjában nagy a forgalom, a járműveket géppisztolyos rendőrök irányítják. A polgármesteri hivatalban zsúfoltság van, a legtöbben gumicsizmáért állnak sorba. "Állandóan változik, hogy miből van hiány, most éppen kesztyű, lapát és talicska kellene, mert már az egész térségben elfogyott" - mondta Toldi Tamás.

Hozzátette: szívesen fogadnának bútorokat is, mert elszállítják azokat a lakberendezési tárgyakat, amelyek érintkeztek a vörösiszappal. A lakosságot a devecseri utcákon köröző katasztrófavédelmis mikrobuszba szerelt hangosbeszélőn tájékoztatják arról, hogy az iszapos törmeléket a kihelyezett konténerekben gyűjtik. Más hulladékot vagy állati tetemet oda tilos bedobni - hangsúlyozzák.

Hamarosan 80 katona érkezik a kármentésen dolgozók segítségére munkagépekkel, a környékbeli falvakból pedig közmunkásokat irányítanak Devecserbe - mondta szerda délután a polgármester, akivel egyszerre legalább hárman szeretnének beszélni, és a telefonja is állandóan csörög.

Hozzá fordulnak a munkálatokat irányító önkormányzati és hatósági vezetők, többen információt vagy segítséget kérnek, és sokan vannak, akik segítséget hoznak Devecserbe. Amíg Toldi Tamás az MTI-nek nyilatkozott, megjelent például a Hit Gyülekezetének egy képviselője, hogy elkérje a mozi előterét, ahol - mint mondta - az ország minden tájáról érkező segélyszállítmányokat gyűjtenék össze.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!