Nem született döntés a pénzről

Devecser, Kolontár - A megyei védelmi bizottság vasárnap nem hozott határozatot a nemzeti kármentő alapban összegyűlt hatszázmillió forint sorsáról. A kármentesítés folytatódik, de az egyes híradásokban megjelentekkel szemben vasárnapra nem számolták fel az iszapot Devecserben.

Németh F. Bernadett

Az utak, közterek, a házak bejáratai kilencven százalékban felszabadultak az iszaptól, a házak hátsó kertjeiben, udvaraiban azonban vastagon áll, s ennek eltakarítása akár több hétbe is beletelik, összegezte lapunknak Bakos György, a katasztrófavédelem megyei szóvivője. A takarításban résztvevők száma is csökkent: míg a múlt héten 1200-an, addig mára csak 700-750 fő vesz részt a munkára. Ezek közül 300 a hivatalos állományban lévő, a többi önkéntes és közmunkás.

Az eredetileg tervezettel szemben hétfőn még nem kezdődik meg a kolontári 23 ház bontása, a tulajdonviszonyokat ugyanis még nem mindenhol tisztázták és a kárfelmérő szakértői bizottság is vizsgálódik a helyszínen. Devecserben még ki sem jelölték a lebontásra ítélt ingatlanokat.

A megyei védelmi bizottság felszólítására a MAL Zrt-nek meg kell kezdenie a mezőgazdasági területek kármentesítését, vagyis a vörösiszappal szennyezett földréteg leszedését és elhordását. Erre a céget szükség esetén utasíthatják is.

Az állandó igénybevételt és a korábbi esőzéseket rosszul viselte az az út, amely az ajkai zagytározó hatos kazettájához vezet. Ide hordják az összegyűjtött vörösiszapot és a lúgos anyaggal szennyezett használati tárgyakat, berendezéseket. Naponta 470-480 nehézgép és konténerszállító teherautó közlekedik ezen az úton, ami a hétvégén megsüllyedt. Az utat néhány óra alatt azonban helyreállították, a forgalom újra megindulhatott rajta.

A sérült zagytározó stagnál, mondta érdeklődésünkre Bakos György. Nem keletkezett több repedés és a meglévők sem szakadtak tovább. A Torna-patak vize továbbra is vörös, de abba a zagytározó sérült, 10-es kazettájából a szóvivő információi szerint már nem folyhat a zagy, mert elé két védőgátat is felhúzott a MAL. A vörösiszap a patak gyűjtőterületéről, a földekről, beszivárgó vizekből kerül a patakba.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!