Népszavazást kezdeményez az MSZP

Budapest - Népszavazást kezdeményez az MSZP a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztése miatt. Mesterházy Attila pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: egy-egy "fiatal munkavállaló" elnökségi tag összesen három kérdést adott be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).

MTI

Harangozó Tamás azt kérdezné meg: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket az állam semmilyen módon, még átmenetileg sem vonathatja el?"

Kunhalmi Ágnes arról kérdeztetné meg az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja - még időlegesen sem - nyugdíjjárulékra.

Szabadkai Tamás kérdése pedig úgy szól: "Egyetért-e ön azzal, hogy az egyének magán-nyugpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?"

A pártelnök a kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy "itt és most" akarnak megálljt parancsolni a kormány agresszív politikáját, de ezt a parlamentben nem tudják megtenni.

Mesterházy Attila példátlannak tartja, hogy a kormány lenyúlja a fiatal munkavállalók megtakarításait, ráadásul azt sem mondja meg, hogyan adja vissza ezt a pénzt.

Kiemelte: a magán-nyugdíjpénztári rendszerben mindenki látja, hogy mennyi megtakarítása van, a pénz örökölhető és egy összegben fel is vehető. A pártelnök ezt átláthatóbbnak tartja, mint az állami nyugdíjrendszert.

A szocialista politikus példátlannak nevezte, hogy az állam "ilyen durván, a jogbiztonságot veszélyeztető módon" avatkozik be a nyugdíjrendszerbe.

Kifogásolta továbbá, hogy a kormányzati politikusok részéről kaotikus nyilatkozatok hangzanak el.

Kérdésre válaszolva közölte, jogászokkal is konzultáltak a kérdéseikről, és remélik, hogy ezek közül legalább egyet elfogad, azaz népszavazásra bocsáthatónak talál az OVB.

A pártelnök ismét felszólította a kormányt arra, hogy  vonja vissza a magán-nyugdíjpénztári befizetésekre vonatkozó törvénymódosításokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!