Orbán Viktor: Itt nem lehet élni!

A miniszterelnök nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák a vörösiszap által elöntött területet Kolontáron.

Munkatársainktól/MTI

A Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délre - közölte Dobson Tibor, a kárfelszámolás szóvivője az MTI-vel Kolontáron. A szóvivő kijelentette: sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázist nem veszélyezteti a szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nehézfémet nem tartalmaz az ivóvíz - tette hozzá.
   
Dobson Tibor azt mondta: a csütörtök déli mérések szerint a Mosoni-Duna vizének 9,4, a Rábának pedig 9,6 a pH-értéke, de halpusztulásról eddig innen nem érkezett jelentés. Megjegyezte, hogy a Marcal folyónak viszont már a teljes élővilága kipusztult.
   
Előzőleg a szóvivő arról tájékoztatta az MTI-t: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni. Közölte, a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni, ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.


 Orbán Viktor saját szemével győzödik meg a katasztrófa súlyosságáról

A miniszterelnök csütörtökön kora reggel érkezett az ipari katasztrófa által sújtott ajkai térségbe. A megsemmisült házak között, a kolontári Széchenyi és Molnár utcában tekintette meg, milyen károkat okozott a hétfő délután a falura zúdult vörösiszap, továbbá megnézte azokat a házakat is, amelyekben emberek vesztették életüket. 

Orbán Viktor miniszterelnök nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap.

"Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét" - mondta csütörtöki sajtónyilatkozatában a kormányfő Kolontáron, miután a helyszínen tájékozódott a katasztrófahelyzetről. Hozzátette: össze kell gyűjteni az embereket, mondják meg, hogy mit szeretnének. Akikkel találkozott - jegyezte meg - "nem nagyon tudják elképzelni", hogy úgy folytassák itt az életüket, mintha mi sem történt volna. 

"Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig be kell keríteni örök mementónak" - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: "itt nem lehet élni". Közölte, a bajba jutott családokat egyenként meg kell kérdezni arról, hogy kívánják-e itt folytatni az életüket, és hogyha itt nem kívánják, akkor hogyan és miképpen tudják a falun belül megoldani a problémájukat; annak pedig, aki a faluban sem maradna, segíteni kell abban, hogy máshol tudjon új életet kezdeni.Ez egy olyan természeti katasztrófa, amire nem volt példa Magyarországon - tette hozzá. Mint mondta, az emberi mulasztás ténye több mint valószínű, a felelősséget meg kell állapítani, az embereket kártalanítani kell. Aki ilyen helyzetbe hozta az embereket, annak meg kell kapnia azt a büntetést, amit a törvény előír, a lehető legszigorúbban kell az ügyet kivizsgálnunk és fellépnünk - fogalmazott. 

 Ez olyan felelőtlenség, amire nem lehet szavakat találni" - hangsúlyozta. A miniszterelnök szerint az nem lehetséges, hogy a tározó fala ilyen hirtelen "meginduljon", valószínűbb, hogy hosszabb folyamat következményéről van szó, amit észlelni kellett volna. Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy egyeztetni fog George Patakival, New York állam volt kormányzójával egy olyan alap létrehozásáról, ahová a külföldön élő, tehetősebb magyarok küldhetik felajánlásaikat a katasztrófában érintettek megsegítésére.

Egy másik kérdésre válaszolva kijelentette, Magyarország elég erős ország ahhoz, hogy egy ilyen katasztrófa következményeit egyedül is elhárítsa. "Tehát nekünk nem külföldi pénzügyi segítségre van szükségünk" - mondta, hozzátéve, hogy inkább azokra a tapasztalatokra számít, amelyek segíthetnek a károk felszámolásában.Orbán Viktor ugyanakkor elmondta azt is, hogy az uniónak vannak olyan alapjai, amelyek az ilyen helyzetekre hoztak létre, és ezeket Magyarország igénybe veszi majd, "de nem azért mert kérjük, hanem, mert jogunk van hozzá"

Nincs radioaktív sugárzásveszély

Nincs kitéve a lakosság radioaktív sugárzás veszélyének - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csütörtök reggel az MTI-vel, miután szakértői csoportja vizsgálatokat végzett a vörösiszappal elöntött térségben. Kiemelte azt is, hogy a vörösiszap veszélyes anyagnak minősíthető, de nehézfémtartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket.

Az MTA  szakértői csoportja a katasztrófa helyszínén, Devecser és Kolontár térségében végzett vizsgálatokat, ezt követően tette közzé a tájékoztató jellegű információkat. Mint írta, a vörösiszap a nátron-lúg tartalom miatt veszélyes anyagnak minősíthető, az azzal való érintkezés fokozott odafigyelést igényel. Bőrrel való érintkezés vagy szembe kerülés esetén bő vizes lemosással védekezhetnek az emberek a káros hatások ellen.    

"A vörösiszap nehézfémtartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké" - szögezte le az Akadémia. Hozzátette: a kizárólag pánikkeltésre alkalmas és szakmailag téves információk ellenében a kutatók sietnek megnyugtatni a lakosságot, hogy radioaktív sugárzás veszélyének nincsenek kitéve. A vörösiszap radioaktív sugárzása messze a megengedett egészségügyi határérték alatt van. 

A kitörés helyszínének közeléből és az attól távolabb eső helyekről vett mintákon az MTA kutatói elvégzik a méréseket, amelyek eredményéről haladéktalanul tájékoztatják a hatóságokat és a közvéleményt - áll a közleményben.

A kitelepítettek száma a felére csökkent

A korábbi ötszázról 280-ra csökkent a kitelepítettek száma a vörösiszappal elöntött területekről -  mondta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő csütörtök hajnalban az MTI-nek.

A szóvivő megjegyezte: a kitelepítettek közül csak 31-en kértek közösségi elhelyezést. A gipsszel történő semlegesítés nyomán fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, jelenleg 10 körüli pH értéket mutat, s remény van arra, hogy a vörösiszap szennyeződés - 10 alatti pH érték esetén - nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában - mondta Dobson Tibor. 
   
A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, a monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - közölte a kármentesítési szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!