Orbán Viktor: Szép új korszakot tudunk majd nyitni

Veszprém - A veszprémiek is részesei lehetnek az országban zajló nagy átalakulásnak és változásnak, nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök, aki keddi látogatása során interjút adott lapunknak.

Balla Emőke

- Miniszterelnök úr! Milyen érzésekkel érkezett a városba? Szereti Veszprémet?

- A politika szempontjából Veszprém mindig is érdekes hely volt számomra. Mindig úgy éreztem, hogy ebben a városban komoly nemzeti, polgári szellem lakik, ez egy határozott karakterű város, de valahogy mégis másként alakultak a választási eredmények. A 6-os körzetben mindig bizalmat szavaztak nekünk a veszprémiek és a környékbeliek, de a 7-esben kevésbé voltunk sikeresek. Most azonban úgy látom, hogy dr. Navracsics Tibor személyében megvan az a képviselő, akiben a körzetben lakók minden korábbinál nagyobb mértékben megbíznak. Jó okuk is van erre, hiszen Navracsics Tibor embert próbáló, történelmi feladatokat vállaló kormánytag, ő irányítja a magyar állam újjászervezésének munkáját. Most abban bízom, ha Porga Gyulát kitüntetik bizalmukkal a veszprémiek, egy szép új korszakot tudunk nyitni a város történetében.

- Fejlődőképesebbek a kormánypárti vezetésű városok?

- A magyarok azt szokták gondolni, az boldogul, akinek jó kapcsolatai vannak. Tudnék azonban sorolni néhány várost, melyek az elmúlt négy, nyolc évben ellenzékben voltak és többet mentek előre, mint más kormánypárti városok. Például Debrecen.

- És Balatonfüred.

- Pontosan. Nem lényegtelen körülmény, egy húron pendül-e a kormánnyal egy város, de a siker lehetősége elsősorban a helyiek kezében van. A helyi emberek talpraesettségét, elszántságát, szellemi frissességét semmilyen kormánykapcsolat nem tudja pótolni, kiváltani. Nem azért bízom Veszprém jövőjében, mert fideszes kormány van, hanem azért, mert itt agilis, felkészült, tapasztalattal rendelkező, de friss erőt jelentő vezetők számára kérjük a veszprémi emberek bizalmát.

- Előző nap Szegeden járt, ott új Tisza-hidat ígért. A veszprémiek kértek valamit öntől? Ígért valamit?

- Mindenki kér tőlem valamit. Magyarországon az emberek még mindig azt gondolják, számos dolog a miniszterelnök jókedvétől, döntésétől vagy elkötelezettségétől függ. Ez nincs így. Veszprémet nem azért érdemes támogatni, mert a miniszterelnök jókedvében van, hanem azért, mert ebben a városban van energia, életerő, jövő, lehetőség. Szerződések várnak aláírásra, többek között a belvárosi rekonstrukciós program, kórházfejlesztés ügyében, a következő években jelentős dolgok történnek majd Veszprémben.

- Ön több alkalommal is azt nyilatkozta, a kormány gazdaságpolitikájának fókuszában tíz év alatt egymillió új munkahely létrehozása áll.

- Magyarországnak két problémája van: hiányzik egymillió munkahely és hiányzik egymillió gyermek. Egymillióval több munkahely volt már Magyarországon, ezt elérni nem az álmok világa, Európa országaiban arányában ennyivel dolgoznak többen; a foglalkoztatási mutató Magyarországon tíz százalékkal alacsonyabb, mint az uniós országok többségében. A kormány munkájának középpontjában tehát a munkahelyteremtés áll. Egymillió gyermek is hiányzik; ha ennyivel több fiatal lenne, sokkal dinamikusabb benyomást keltenénk, életszeretőbb ország lenne Magyarország. Mindent megteszek annak érdekében, hogy családbarát adórendszer jöjjön létre, a családok kapják meg az elismerést és a megbecsülést, a gyerekeket tekintsük úgy, mint a jövő sikerének zálogait. Az új adórendszer egyszerre lesz munka- és családbarát.

- Pintér Sándor belügyminiszter a minap elég sötét jövőképet vázolt egy kijelentésével: "visszaesik a vásárlóerő, szegényednek az emberek, egyre több olyan jelenség lesz, ami a rendvédelmi szervek nélkül nem megoldható". Tényleg ilyen sötét a jövő?

- Egy jól működő közigazgatásban három olyan vezető van, akinek az a dolga, hogy mindig legyen forgatókönyve a legrosszabb esetekre is: a hadügyminiszter, a belügyminiszter és a katasztrófavédelmi parancsnok. Magyarország bajainak egy tekintélyes része abból fakad, hogy az elmúlt nyolc év kormányai nem rendelkeztek ilyen forgatókönyvekkel. El is várom a belügyminisztertől, hogy legyen felkészülve a nem kívánatos rossz esetekre. Töretlen bizalommal vagyok a belügyminiszter úr iránt, azt a fajta gondolkodást és elszántságot várom tőle, amit a legutóbbi időben mutatott.

- Arra sem kell készülnünk, hogy a választás után jön a neheze, a megszorítások ideje?

- Magyarországon az elmúlt nyolc évben szocialista gazdaságpolitika volt, mely a megszorításokban öltött testet. Ennek a gazdaságpolitikának az ideje lejárt. Én egy másik gazdaságpolitikát hirdettem meg: az együttműködés gazdaságpolitikáját. Az együttműködés jegyében a magyar emberek az elmúlt időszakban a válság elhárítása érdekében már sok milliárd forintot betettek a közösbe. Most azoknak is be kell tenni, akik eddig nem vállaltak a közös terhekből, például a bankoknak, hiszen a terheket is közösen kell viselni. Látom, hogy a szocialisták nagy izgalommal várják, mikor lesz megszorítás, de hiába várnak erre. Végre van egy olyan kormány, mely nem a megszorításokkal próbálja megoldani az ország gazdasági bajait. A mi gazdaságpolitikánk a növekedésre, a fejlesztésekre és a munkahelyteremtésekre koncentrál. A változás mellett érvelek, ezt tartom a legfontosabbnak veszprémi polgármesterjelöltünk, Porga Gyula esetében is. Azt szeretném, hogy a veszprémiek is részesei legyenek az országban zajló nagy átalakulásnak és változásnak. Kár kimaradni ebből: aki kimarad, lemarad. Az önkormányzati választás az országos politika szintjén arról szól, hogy az emberek mit gondolnak a kormány eddigi teljesítményéről. Ha nagy támogatást kapunk, gyors lesz a változás Magyarországon. Aki a Fideszre szavaz, sok évet megspórol Magyarország számára.

 

Örülök, ha a veszprémiek bíznak bennem, de ne bennem bízzanak elsősorban, hanem saját magukban, saját vezetőikben. Ha Veszprém sikeres lesz, elsősorban azért lesz, mert ők sikeres várossá akarják tenni és mert sikerorientált embereket választottak vezetőiknek. Ugyanakkor Veszprémnek komoly pártfogói vannak a kormányzatban, tehát a város szempontjából jó szögben süt a nap, mondta a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!