Sikeres főpróbák - Mindenki felkészült az önkormányzati választásra

Veszprém - Az érintett köztisztviselők, közalkalmazottak, valamint a választási és a szavazatszámláló bizottságok megfelelően felkészültek a vasárnapi önkormányzati választás lebonyolítására megyénkben.

Győrffy Árpád

Erről tájékoztatta lapunkat dr. Zsédenyi Imre megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetője. Többször sikerrel kipróbálták a technikai rendszert a helyi választási irodák munkatársaival és a szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvvezetőivel. A megyeszékhely egyik nyomdájában elkészültek a szavazólapok, és kiszállították azokat mindenhová.

A jelölési időszak után néhány jelölt visszalépett, illetve volt egy haláleset. Egyes visszalépők a szavazólapokra sem kerültek fel, de vannak olyanok, akiknek a nevét az érintett szavazatszámláló bizottság törli majd a lapról. A választók mindenképpen tudni fogják, hogy kire lehet érvényesen szavazni.

Zsédenyi Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a mozgásukban akadályozott választók a szavazás előtt a lakóhelyük szerint illetékes jegyzőtől, a szavazás napján pedig a szavazatszámláló bizottságtól kérhetnek mozgóurnát írásban. Ha a szavazás napján valaki kórházban tartózkodik, akkor ott csak akkor szavazhat, ha a kórház a választó lakóhelyének megfelelő szavazókör területén van. Azonban ebben az esetben is írásban kérni kell a mozgóurnát.

Fontos változás a korábbi választásokhoz képest, hogy a kampánycsend csak a szavazás napján, vagyis október 3-án 0 órától 19 óráig tart. Szavazni csak a személyazonosság és a lakcím megállapítására alkalmas igazolvánnyal, illetve igazolványokkal lehet. Ilyen lehet a régi fajta, még a lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány. Az újabb típusú személyi igazolványhoz vagy az útlevélhez, illetve a 2001. január 1-jét követően a magyar hatóság által kiállított vezetői engedélyhez szükség van a lakcímigazolványra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!