Városi eredmények - Kivel tudnak dolgozni a polgármesterek?

Megyei körkép - A megye városai közül kilencben választották polgármesternek a Fidesz-KDNP jelöltjét, akik nyolc településen egyértelmű többséggel rendelkeznek a képviselő-testületben. Egy városban a fideszes polgármesternek a függetlenekkel kell kooperálnia, egy helyen szocialista többség várható, a többi városban a függetlenek határozzák meg a döntéseket.

Győrffy Árpád

A fideszes vezetésű és többségű önkormányzatok közül Balatonalmádiban Keszey János mellett hat Fidesz-KDNP-és és kettő független képviselő alkotja a testületet.

Balatonfüreden dr. Bóka István hét Fidesz-KDNP-s, kettő MSZP-s, egy jobbikos és egy független képviselővel került a testületbe.

Devecserben Toldi Tamás öt Fidesz-KDNP-s és három független képviselővel dolgozik majd együtt.

Pápán dr. Kovács Zoltán tíz Fidesz-KDNP-s, három szocialista és egy jobbikos képviselővel vezeti a települést.

Tapolcán Császár László nyolc Fidesz-KDNP-s, kettő jobbikos és egy MSZP-s képviselővel alkotja az önkormányzatot.

Várpalotán Talabér Márta nyolc Fidesz-KDNP-s, kettő szocialista és egy jobbikos képviselővel lett a testület tagja.

Veszprémben Porga Gyula a megye legszínesebb testületével dolgozhat együtt, melyben a 12 Fidesz-KDNP-s képviselő mellett kettőt az MSZP indított, egyet-egyet pedig a Jobbik, a Lehet Más a Politika, valamint a Lokálpatrióták a Városért Egyesület.

Zircen Ottó Péter mellett öt képviselő a Fidesz-KDNP-frakció tagja, hárman pedig függetlenek.

A kilencedik Fidesz-KDNP-s polgármester, Tömör István Balatonkenesén szerezte meg az első helyet. Neki a kettő Fidesz KDNP-s képviselő mellett négy függetlennel kell együttműködni.

Ellenzéki párt jelöltje egyedül Ajkán győzött, az MSZP-s Schwartz Béla személyében. Vele együtt az MSZP-frakció hétfős, ugyanakkora, mint a Fidesz-KDNP-é. Ha a polgármesternek sikerül megnyerni a Városi Polgárokért Egyesület színeiben befutó Rosta Albert támogatását, akkor többsége lesz a testületben.

További öt városban független jelölt nyerte el a polgármesteri széket. Badacsonytomajon Krisztin N. László polgármester három független, kettő Fidesz-KDNP-s és egy jobbikos képviselővel irányítja a várost.

Balatonfűzfőn Marton Béla polgármester négy független és kettő Fidesz-KDNP-s képviselővel alkotja a testületet.
Berhidán Pergő Margit Cecília polgármester hét független és egy Fidesz-KDNP-s képviselővel dolgozhat együtt. Herenden Vajai László polgármester négy független és kettő Fidesz-KDNP-s képviselővel került a testületbe.

Végül Sümegen Rátosi Ferenc öt független, egy-egy fideszes, MSZP-s és KDNP-s képviselővel irányíthatja a várost négy éven át.

Az új városi polgármesterek mindegyikének van valamilyen önkormányzati előélete. Az előző vagy korábbi ciklusban már polgármester volt közülük Keszey János, dr. Bóka István, dr. Kovács Zoltán, Császár László, Ottó Péter, Schwartz Béla, Krisztin N. László, Pergő Margit, Rátosi Ferenc, Vajai László. Alpolgármesterként dolgozott korábban Porga Gyula és Tömör István. Bizottsági elnök, illetve képviselő volt Toldi Tamás, Marton Béla, a megyei közgyűlés alelnöke volt Talabér Márta. 

Negyedét a függetlenek teszik ki

A polgármesterek és a képviselők pártállása szerint megyénk 15 városában a 157 testületi tag nagyobbik fele, 88 fő a FideszKDNP koalícióhoz kötődik. A képviselők és a polgármesterek kicsit több mint negyedét (41 fő) a pártoktól, szervezetektől független személyek adják. Az ellenzéki pártok közül az MSZP 18 helyet szerzett (20 százalék), a Jobbik hét mandátumot kapott (8 százalék), a Lehet Más a Politika egy képviselőjével 1,1 százalékot mondhat magáénak, hasonlóan egy ajkai és egy veszprémi civil szervezethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!