Átadták az új kolontári hidat - Sorsokat is összeköt

Kolontár - Szerdán kora délután felavatták a katasztrófa óta épített harmadik hidat, amely a tervek szerint másfél évtizeden át segíti az átkelést.

Tóth B. Zsuzsa

Az avatási ünnepségen Benkő Tibor altábornagy, a Magyar Honvédség honvéd vezérkarának főnöke elmondta, hogy 2010. október negyedikének napja a magyar történelembe íródott immár.

- Emberek millióit sokkolta a hír és a látvány, ugyanakkor egy ország lakossága mozdult meg, hogy segítsen a bajba jutottakon. A katasztrófa következményeinek felszámolásában a Magyar Honvédség katonái is részt vettek, hogy a térség két települése minél előbb élhesse békés életét, azt, amelyhez a lakók korábban hozzászoktak. Egy híd nem csak precíz mérnöki munka, hanem sokkal többet jelent annál. Az emberiség pozitív jelképe, amely partokat köt össze. De összeköti ez a híd a katonákat a polgárokkal is. Eredménye a honvédség és a társadalmi kapcsolatok erőfeszítésének. Köszönet az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Ezred katonái áldozatos munkájáért, gratulálok az eredményhez - mondta az altábornagy a híd előtt állva.

Kifejezte továbbá a Honvédelmi Minisztérium és a honvéd vezérkar vezetése nevében jókívánságaikat. Azt kívánta, hogy a híd mutasson példát az összefogáshoz, emberi helytálláshoz. Adjon erőt a településen élők további küzdelmes munkájához, hogy az élet minél előbb visszatérhessen a régi kerékvágásba. Tili Károly, Kolontár polgármestere köszönetet mondott a kormánynak és a honvédség vezérkarának, valamint a katonáknak, akik az építésben részt vettek. Elmondta, hogy október negyedike óta ez már a harmadik híd, amelyet építettek.

- A katasztrófa másnapján már át tudtunk menni a túlsó partra a honvédség segítségének köszönhetően. A híd emberi sorsokat is összeköt, hiszen így a település a katasztrófa miatt nem szakad ketté. Amellett a vasúti közlekedés szempontjából is fontos, a megálló elérése érdekében lényeges, hogy álljon a híd. Ígérjük, vigyázni fogunk rá - mondta a polgármester.

Fuchs Zsolt helyi vállalkozó szintén megköszönte a híd felépítését. Hangsúlyozta, hogy az magában hordozza a reményt, hogy az élet újrakezdéséhez szükséges házak is mielőbb felépülnek. Amellett a saját vállalkozásához is elengedhetetlen, hogy át tudjon kelni a Torna-patak túloldalára.

A hídon kifeszített nemzeti színű szalagot az altábornagy és a polgármester vágta át, majd Benkő Tibor elismeréseket adott át. A hídépítésben részt vett állományból a műszaki ezred parancsnoka javaslata alapján a Honvédelmi Miniszter szakaszvezetővé léptette elő Balogh Lajos és Hurzsán Mihály Csaba tizedeseket. A MH honvéd vezérkar főnök emléktárgyat adott át Kalácsi Zoltán főtörzsőrmesternek, Kucsera László törzsőrmesternek, Sárga Ferenc tizedesnek és Tóth Ferenc tizedesnek.

Az új hídon sorfalat álltak azok a katonák, akik az építésben részt vettek. A tizenöt méter hosszú, hat méter széles szerkezet átkelési lehetőséget biztosít a jármű és a gyalogos forgalom számára. A fém és fa szerkezetű híd húsz tonna teherbírású, amely megfelel a korábbi, a katasztrófában megsemmisült híd teherbírásának. Harmincegy katona építette, a megfelelő állagmegóvó munkálatokkal a híd tizenöt éven át funkcionál majd. Arra azonban nem felel meg, hogy azon keresztül fuvarozzák el a lebontandó házak törmelékeit - tudtuk meg a polgármestertől. A munka ugyanis nagy porral jár, attól inkább megkímélik a falut. Ezért egy új utat építenek majd a lebontandó területről a tározók irányába, hogy közvetlen a lerakóhoz szállíthassák az anyagokat.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!