Der Standard: Orbán az emberek igazságérzetének oldalán áll

Bécs - A magyar alkotmánybíróság hatáskörének szűkítéséről közölt cikket szerdán a Der Standard című osztrák napilap.

MTI

A liberális irányultságú lap budapesti tudósítója, Gregor Mayer a testület hatásköreinek erőteljes korlátozásaként, a rendszerváltás óta a magyar demokratikus intézményrendszerbe történt legnagyobb beavatkozásként értékelte az alkotmány e tárgyban történt keddi módosítását. Az Ab a jövőben nem vizsgálhatja, hogy a költségvetési-, adó- és szociális törvények összhangban vannak-e a magántulajdonnak az alkotmányban rögzített védelmével - írta értékelő elemekkel vegyes tudósításában.

Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta a lépést, hogy az emberek igazságérzetének oldalán áll - idézte fel. A szerző szerint a "néhány esetben valóban igazságtalanul magas" állami végkielégítések azonban csak ürügyül szolgálnak az alkotmánybírák hatáskörének korlátozásához. Úgy látja, a miniszterelnök szemszögéből erre azért van szükség, hogy megóvjon a bírák kritikus tekintetétől más, sokkal nagyobb következményekkel járó törvényeket, mint például a bankadó és a válságadók.
   
A szerző úgy vélekedett, a miniszterelnöknek pénzre van szüksége adócsökkentésről szóló ígéreteinek betartásához, egyúttal kormányfői hatalmát is erősíteni tudja az Ab korlátozásával. Ehhez tartozik nézete szerint "a közszolgálati média feletti szigorú ellenőrzés és a nem közszolgálati média pártkatonákkal megtöltött médiahatóság általi szabályozása is". Jövőre új alkotmány is várható - tette hozzá.

A cikket elolvashatják itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!