Dolgozni szeretnék! - Katasztrófa után álláskeresés

Devecser - Lassan gyógyulnak a Horváth házaspár mély, a vörösiszap okozta sebei, de a családfő munkába akar állni, hogy eltarthassa családját.

Németh F. Bernadett

A használtcikk-kereskedés biztosítja megélhetésüket. Csakhogy teherautójukat is elvitte a vörösiszap, ami a leginkább fáj Károlynak, hiszen "nem hátradűlve furikázni akarok én, hanem dolgozni, iskolás gyerekeim vannak, akiket el kell tartanom. Csak mehessek áruért, akkor már rendbe rakom magunkat" - bizonygatja, miközben a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai Bioptron-lámpával kezelik égési sérüléseit.

Már szépen gyógyulnak, az övéi és az asszonyé is, pedig "lógott a húsom, nyakig megfürödtünk az iszapban". Mindketten otthon voltak, amikor az áradat betört a házba, mivel Évának szóltak a munkahelyén, az önkormányzatnál, hogy siessen haza, jön az áradat. A kisebbik lányt, a 11 éves Évát ölben vitték. Az iszap körülvette őket, miközben a szomszédhoz tartottak. Ott a kislányt gyorsan, gondosan lefürdették, ő kisebb sérüléseket szenvedett. A szülőket egy helyi vállalkozó, Csenki Géza mentette ki az iszapból, mentők szállították őket kórházba, 17 napot töltöttek ott, s csak azért siettek akkor is haza, mert elkezdődött a kárfelmérés és ott akartak lenni, amikor a hivatalos emberek járják a települést.

Mindenük odalett, a házat, mire visszatértek, teljesen üresen találták, egy szalmaszál sem maradt. A teherautón kerékpárok voltak, azok sincsenek, az autóból a cd-s rádió is eltűnt. Az önkormányzattól kaptak egy lakást a felújított honvédségi lakások közül, az egyszobás lakásban azonban nincs egy bútor sem, csak három zsák ruha. Igaz, sok minden be sem fér, hiszen a négy heverő sok helyet foglal majd, és szükség lenne egy szekrényre is.
 
- Meg evőeszközökre, konyhai felszerelésekre - sorolja a házaspár helyett Sáhóné Lajkó Zsuzsanna, a Máltai Szeretetszolgálat ideiglenes segélykoordinációs kirendeltségének vezetője -, hiszen tényleg semmijük sincs.

- Nem segélyt akarok én, hanem dolgozni - ismétli Károly. - Nem kell más, csak teherautó, amivel áruért járok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!