Háromszázmillióból újítják fel a Föveny strandot

Balatonfűzfő - A város új polgármesterét nem kell bemutatni a helybelieknek. Az 55 éves Marton Béla húsz évig önkormányzati képviselő, illetve 1993-tól 2007-ig a bezárásra ítélt Jókai általános iskola igazgatója volt. Az elmúlt három évben az Irinyi általános iskolában alsó tagozatos diákokat tanított. 1978 óta él Balatonfűzfőn.

Mátételki András

- A legfrissebb hír, ami foglalkoztatja a fűzfőieket, hogy a város pályázaton nyert 138 millió forintot a Föveny strand felújítására, amihez az önkormányzatnak 208 milliót kellene hozzátenni. A legutóbbi testületi ülésen felfüggesztették a közbeszerzési eljárást, mondván, újra kell gondolni a beruházást.

- Utóbb kiderült, a testületnek ehhez nem volt joga, ezt csak a polgármester teheti meg. Az elmúlt hetekben minden körülményt megvizsgálva úgy döntöttem, hogy nem állítom le a közbeszerzést. Azóta a pályázat bontása is megtörtént, ami meglepő eredményt hozott. A legolcsóbb ajánlat 421 millió forint volt, a legdrágább közel 600 millió. Rövidesen tárgyalóasztalhoz ülünk az érintettekkel: áttekintjük, hol faraghatunk le a költségekből. Gondolok itt arra, hogy nem fából, hanem majd műanyagból lesznek a nyílászárók, márvány helyett jó lesz a műkő is. Reméljük, sikerül a jövő év végi határidőt kitolni, ugyanis az önkormányzatnak a beruházás előkészítése 30 millió forintjába került, amit nem hagyhatunk elveszni.

- Az előző testület úgy döntött, hogy amennyiben nyernek 100 millió forintot, fejlesztik az Árpád úti óvodát, s bezárják a tobrukit. Egy korábbi számvevői vizsgálat megállapította: a város - másokhoz viszonyítva - 147 százalékos költséggel üzemelteti a három egységből álló óvodát.

- A nyáron megtartott városrészi közmeghallgatás arról győzött meg, hogy az ott élők nagyon ragaszkodnak az óvodájukhoz, nehezen tudnák megoldani a kicsik szállítását a fürdőtelepre. Mindemellett nem akarunk újból egy iskolabezáráshoz hasonló ügyet, ami igencsak felkorbácsolta a kedélyeket. A városunkból akkor 30-40 gyereket vittek el, ami normatívacsökkenést vont maga után. Tobrukban pedig az óvoda épülete az egyetlen közösségi helyiség.

- Még mindig a pénzről: korábban a város félretett önrészként 52 milliót a tűzoltóság fejlesztésére. Ez a pénz nincs veszélyben?

- A pénz a kötvények kibocsátásából származik, megvan. A hírek szerint valamikor az állam vissza akarja venni a tűzoltóságokat, akkor majd az előbb említett összeget szerződésben visszakérjük.

- Ha már a 2007-ben felvett 750 milliós kötvényről esett szó, megkérdezem: ez mennyire nyomja a település vállát?

- A 2012-es esztendőtől évente már 100 milliót kell fizetnünk a tőke és a kamat után - 20 éven át. Annak idején arról döntöttünk, hogy ezt a jelentős összeget csak olyan fejlesztésekre fordítjuk, ami visszahozza a pénzt. Ez mégsem így történt, lásd az Árpád utca és a könyvtár felújítását, az okmányiroda korszerűsítését. Szerintem ezt hitelből kellett volna megoldani, jobban jártunk volna. Helyzetünket csak nehezíti a 300 milliós kintlévőségünk, ami évente 20-30 millióval nő. Várhatóan jövőre 150 milliós hiányunk lesz, ezért a bevételeinket kell növelnünk például ingatlaneladással. Az alsóörsiek példájára megvizsgáljuk egy olyan művelődési központ létrehozását, amely alá az iskola, a művelődési ház és az óvoda tartozna, ami gazdaságosabb működtetést jelentene.

- Az önkormányzat cége, a Sal-X Kft. gondoskodik a vízellátásról, az ipari víz előállításáról, mindezt többmilliós veszteséggel. Lesz-e változás náluk?

- Kezdem azzal, hogy a helyi vízmű 72 millió forintért történt megvétele, valamint a 100 milliós fejlesztése nem volt átgondolt. Míg az ivóvízszolgáltatás nem ráfizetéses, addig az ipari víznél többmilliós a veszteség évente. Javulnának a kft. mutatói, ha a fürdőtelepi és a tobruki városrészt rá tudnánk kötni az ivóvízhálózatra.

- Egykori főnökéről, az Irinyi általános iskola igazgatójáról zárt ülésen döntött a testület: közös megegyezéssel megváltak tőle. Mi áll az ügy hátterében?

- Egy korábbi szakértői anyag azt állapította meg, hogy a gyereklétszám csökkenése az ő vezetési stílusának tudható be. Mindemellett nagyon sokat volt távol az intézménytől. Tavaly 91 napot. Rossz hangulat volt az intézményben, ezért a pedagógusok levelet írtak az önkormányzatnak. A szülőkkel is nézeteltérései támadtak. Már az előző testület fegyelmi eljárást indított törvénysértő intézkedése miatt.

 

Marton Béla, az új fűzfői polgármester 10 évig vezette a Fűzfői Atlétikai Clubot. Elmondta, célja, hogy Fűzfő a Balaton sportfővárosa legyen.

- Településünk már jó ideje foglalkozik az uszoda környéki terület fejlesztésével, ahol magántőkéből csarnokok, sportpályák, welness-szálloda épülhetne: itt akár válogatott sportolóink tarthatnák edzőtáboraikat. Mindezt úgy, hogy a helybeli sportolóknak is kellő edzési lehetőséget biztosítanánk - fejtette ki a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!