Iszapkatasztrófa - Vita a lakhatási lehetőségekről

Devecser - A hét közepétől fogadják a Belügyminisztérium által felkért ügyvédek azokat az iszapkárosultakat, akiknek különböző lakhatási lehetőséget kínálnak fel.

Mátételki András

A három éve üresen álló Fenyőfa panzióban rendezkedett be az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ. Az emeleten négy ügyvédi csoport tárgyal reggeltől estig a károsultakkal. Közéjük tartozott Hardi Lajos és felesége is, akik, úgy tűnt, elégedetten álltak fel az asztal mellől.

- Azon a bizonyos hétfői napon a feleségem éppen vasalt, amikor megpillantotta az áradatot, ami negyedóra múlva betört a házunkba. Ő az emeleten várta meg, hogy kimentsék - mesélte csütörtök délután a 60 éves Hardi Lajos, akinek az Árpád utcai háza lebontásra vár. - A házunkat 10 millióra becsülték fel, de szerintem 15-öt ér, ugyanis 98 négyzetméteres volt. Éppen ezért elfogadtuk az állam által felajánlott 100 négyzetméteres új otthont, ami ráadásul földszintes, így legalább nem kell lépcsőt járnunk. A négy és fél szobás lakásban ketten élnénk, legalábbis egy ideig. Ha majd az anyósom egészsége megromlik, magunkhoz vesszük. Az ügyvédek azt mondták, hogy a leendő házunk majd 21 milliót ér, amelyet a jövő év április 30-ig adnak át.

A Hardi házaspár jelenleg a hétvégi kis házában lakik, ahol most oldják meg a kandallóval való fűtést.

A szintén egykor Árpád utcai Csordás József arcán viszont némi csalódottságot láttam tükröződni: - Mi nem írtuk alá a szerződést, mert vicces árat mondtak a tönkrement házunkra. Új értékbecslőt kértem. Ha itt akarunk olyan ingatlant venni, ami jóval drágább a felkínált összegnél, a különbözetet nekünk kellene állni. Csakhogy sem Devecserben, sem Kolontáron nem adnak a házakra hitelt a bankok. Ajkán meg felugrottak az ingatlanárak.

Meg kell egyezni az ingatlanok gazdáival

Toldi Tamás, Devecser polgármestere elmondta, még hétvégén is dolgoznak majd az ügyvédek, ugyanis 230, zömében bontásra ítélt ingatlan gazdáival kell megegyezniük. Úgy tudja, új lakást csak az kaphat, akinek az otthona négy és fél milliónál többet ért. Az új lakótelepen várhatóan három év múlva, ha már megnőttek az energiafák, megoldható lesz a távfűtés.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!