Megegyeztek egy iszapkárosult családdal

Megyei körkép - Megkezdődött a külterületek mentesítése, valamint aláírták az első lakásvételi szerződést az isszapkatasztrófában kárt szenvedett családdal.

Munkatársainktól

Mindezt dr. Bakondi György kormánybiztos jelentette be a pénteki sajtóbejárás során. Az újságírókat az októbert 4-én vörösiszap-katasztrófát szenvedett térségbe invitálták, valamint az átszakadt zagytározó tulajdonosához, a Magyar Alumínium Zrt.-hez is behettek. A kormánybiztos elmondta, a Mal Zrt. október 12-én került állami felügyelet alá. Azonnal kialakították a működés rendjét, beindították a termelést. A váltás a társaság vevőkörében gondot nem okozott.

Lapunk kérdésére kifejtette, a társaság mindaddig állami felügyelet alatt marad, ameddig nem garantálható a biztonságos működés, le nem zajlik a technológiai váltás, és nem szerzik meg a februárban lejáró nemzetközi környezetvédelmi engedélyeket. A felügyeletről egyébként nem ő, hanem a kormány dönt.
Kossa György polgári védelmi alezredes arról számolt be, hogy a cégénél hat hónap alatt átállnak a környezetbarátabb száraz technológiára. A kolontári II-es védmű ez év végéig elkészül, jövő márciusra pedig a sérült X-es zagykazettát is helyreállítják.

A miniszteri biztos, Szabó Csaba arról tájékoztatott, hogy aznap kezdődött a kül- területi kármentesítés, ami várhatóan 8,2 milliárd forintba kerül. Dr. Muhoray Ár- pád polgárvédelmi vezérőrnagy arról szólt, hogy  már 284 családdal egyeztettek a jövőjüket illetően. Eggyel már meg is egyeztek, ők a napokban Magyarpolányba költöznek.

A sajtótájékoztató a tízes számú tározó kiszakadt sarkánál folytatódott. A katasztrófa óta most először engedtek újságírókat a Mars felszínéhez hasonlítható helyszínre, ahol Kossa György alezredes, a Mal Zrt.-t felügyelő bizottság koordinátora elmondta, hogy a tározónál mostanra megakadályozták az iszap további kifolyását.

Még nyolc méter mélységű, 2,6 millió tonna súlyú a lúgos anyag a tározóban, azonban olyan műszaki megoldásokat találtak, hogy a folyékony anyagot a megfelelő irányba tereljék. Közben készül a külterületekről behozandó iszap tárolóhelye, a már a tározóhoz vitt iszap egy részével pedig megtámasztják annak a nyugati falát. Azon kívül a falu irányába egy úgynevezett résfalat építenek, amely az esetlegesen kifolyó víz útját állja.

Annak helyszínén az altábornagy elmondta, hogy a negyven centi széles, átlag nyolc méter mély fal akadályt képez a folyadéknak a vízzáró réteg mélységéig. A kettős betonfal közé speciális bentonit anyagot töltenek, amely cementet, őrölt kohósalakot, adalékszereket tartalmaz. A résfal mellett épül a kettes számú gát, amely most két-három méter magas. További két méterrel magasabb lesz ha elkészül, harminc méter széles és 1300 méter hosszan védi a települést.

Az esti lakossági fórum nyugodt hangulatban telt. A kormány megbízottjai széleskörű tájékoztatást adtak a jelenlegi helyzetről és az újjáépítéssel kapcsolatban. Bakondi György a Devecseren és Kolontáron átmenő forgalom korlátozását azzal indokolta, hogy az ajkai zagytározó mindaddig veszélyt jelent a térségben élőkre, amíg a kettes gát el nem készül. Ha embereket kell menekíteni, akkor nem fordulhat elő forgalmi dugó, mondta a kormánybiztos. A zár másik oka az üresen hagyott házak fosztogatásának megelőzése. A kettes gát várhatóan december 20-ig megépül, de a veszélyhelyzetet az év végéig fenntartják a térségben.

 Az iszapkatasztrófa dossziéját ide kattintva megtekintheti!

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!