Határtalanul szárnyalhatunk - Sztárok az Európa Pontban

Budapest - Január elején nyílik meg a budapesti Európa Pont, amely egyszerre lesz európai uniós információs központ, könyvtár, találkozóhely, valamint kapocs az állampolgárok és a közösség intézményei között.

Matolcsi Renáta

Január 1-jétől fél éven át Magyarország lesz majd az Európai Unió soros elnöke. E jelentős történelmi esemény megünneplésére január 8-án és 9-én ingyenes szórakoztató programokkal, koncertekkel vár mindenkit az új Európa Pont a Millenárison.

Európai Unió: benne élünk, részesei vagyunk, mégsem ismerjük igazán. Januárban azonban nyílik egy hely, ahol megtudhatjuk, mivel jár az, hogy az EU állampolgárai vagyunk.  Az új találkahelyen élvezhetjük Európa kulturális sokszínűségét és olyan ismert emberekkel is találkozhatunk, mint Kovács Ági, Keresztes Ildikó, Szekeres Nóra vagy Till Attila, akik elmondták, óriási mérföldkőnek tekintik hazánk európai uniós csatlakozását.

Ismert sportolók, zenészek, énekesek és műsorvezetők várják, hogy megnyíljon az Európa Pont. Hazai sztárjaink ugyanis fontosnak tartják a közösséget, és egyetértenek azzal, hogy a határok megszűnésével egyre több lehetőség adódik a magyar emberek életében is. A kérdés csak az, ismerjük-e ezeket a lehetőségeket, és tudunk-e velük élni?

- 2004 május elsején épp Amerikából tartottam hazafelé, frankfurti átszállással. Nyújtottam az útlevelem a határőrnek, és amikor meglátta az úti okmányomon, hogy magyar vagyok, mosolyogva annyit szólt, hogy Isten hozott itthon. Akkor fogtam fel igazán hazánk európai uniós csatlakozásának jelentőségét - árulta el Kovács Ági úszónőnk, aki azt is hozzátette, mennyire fontos lehet egy információs központ kialakítása. - Jó dolognak tartom az Európa Pont megépülését, mert például a külföldön való tanulásról vagy munkavállalásról az is megtudhat mindent, akinek van már némi tapasztalata a témában, s az is, aki először ismerkedik azzal.

- Iszonyúan fontos dolog, hogy az európai közösség része vagyunk. A történelem során rengeteg formát öltött az, ahogyan Magyarország Európához kapcsolódott, de úgy érzem, jogilag most tartozunk hozzá a legszorosabban. Ebből csak előnyünk származhat, hiszen vegyük azt az egyszerű példát, hogy könnyebbé vált a külföldi utazás vagy akár a munkavállalás - árulta el véleményét a Megasztár 5 műsorvezetője, Tilla. - Tízéves voltam, amikor először Londonban jártam. Kapkodtuk a testvéremmel a fejünket, hogy mennyi érdekes dolgot lehet látni, amit itthon nem. Ez az éles különbség mára sokat enyhült, és ebben nagy szerepe volt szerintem hazánk EU-s csatlakozásának is.

A népszerű énekesnő, Keresztes Ildikó elsősorban a kulturális értékek szabad áramlását tartja az EU legfontosabb velejárójának. - Megnyíltak a határok, és valahogy minden könnyebben megy. Engem is többet hívnak az elmúlt években külföldre, kinti magyarokhoz fellépni, s emiatt nagyon boldog vagyok. Ráadásul erdélyiként nem pusztán Magyarország, hanem Románia EU-s csatlakozásának is örültem, mert nagyon bíztam abban és a mai napig bízom, hogy ezáltal a határon túli magyarok sorsa is javul majd - tette hozzá.

Szekeres Nóra, a csinos műsorvezető anyuka elsősorban gyermekei életben való boldogulási lehetőségeit látja az Európai Unióban. - A rendszerváltás előtt nem lehetett sokat utazni, így az emberek lehetőségei is korlátozottabbak voltak. Ma egy gyermek előtt kitárul az egész világ, ahogy cseperedik, sokkal határtalanabbul szárnyalhatnak az álmai, mint például a nagyszüleinek. Világot járhat, bepillanthat más kultúrákba, sok mindent megtanulhat, elsajátíthat, amit aztán hazatérve kamatoztathat - mondta el Nóra, aki gyermekeivel biztosan ellátogat az Európa Pontba.

 

 

Január 8-án és 9-én ingyenes programmal nyit az Európa Pont a budapesti Millenárisban. Többek között környezetvédelemmel kapcsolatos játékokkal, filmvetítésekkel, Fair Trade kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket, illetve a fiatalok tájékozódhatnak az uniós munkavállalással és tanulással kapcsolatos lehetőségekről. Fellép Palya Bea, DJ Palotai, valamint Gryllus Dorka és zenekara, a RotFront. A belépés ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!