Herendit hamisítottak a büfében

Tapolca - Közel egymillió forint értékű hamisított herendit és a porcelán gyártásához használt nyersanyagokat, égető kemencét foglaltak le attól a taliándörögdi férfitól, akit a fővárosban élő társával együtt a napokban vettek őrizetbe a tapolcai rendőrök. A két középkorú férfit szombaton előzetes letartóztatásba helyezte a veszprémi bíróság.

Mátételki András

A múlt héten csütörtökön közúti ellenőrzéskor megállítottak a tapolcai rendőrök Lesencetomaj külterületén két személyautót – tudtuk meg Frankó Marianntól, a megyei főkapitányság sajtóreferensétől. A kocsik hátsó ülésein nagy mennyiségű herendi márkajelzéssel ellátott porcelántárgyakat találtak a rendőrök. Az autókban utazó hat embert igazoltatták, majd előállították a tapolcai kapitányságra, ahol elszámoltatták őket.

K. J. taliándörögdi lakos ellen már korábban is folyt eljárás hasonló bűncselekmény gyanúja miatt. A férfi által üzemeltetett balatonedericsi strandi büfében házkutatást tartottak a rendőrök. A tetőterében megtalálták és lefoglalták a gyanú szerint a hamisításhoz használt égetőkemencét, festékeket, fehér porcelán tárgyakat, illetve herendi márkajelzéseket.

Vélhetően az olcsó fehér cseh porcelánt kézzel megfestették, herendi márkajelzéssel látták el, majd a kemencében felhevítették, így égették rá a mintát és a védjegyet a teáskészletre, vázákra, tálakra, bombonierekre.

Az előzetes becslések szerint a hamisítással mintegy egymillió forintos kárt okoztak, de a pontos érték megállapítása a kirendelt szakértőre vár. A sajtóreferens hozzátette: a nyomozás feladata kideríteni azt is, hogy mióta folyt a hamisítás, és ez idő alatt hány porcelán készülhetett az illegális műhelyben.

E. Z. budapesti és K. J. taliándörögdi lakos ellen áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények miatt folyik eljárás a tapolcai kapitányságon.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a taliándörögdi hamisító nem ismeretlen a bűnüldözők előtt, ő már korábban is hamisított és értékesített több társával herendit. Büntető ügyük a következő év elején kezdődik a megyei bíróságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!