Stabil rendőri vezetés - Nehezebb megőrizni, mint elérni az eredményeket

Veszprém - Jelentős változások történtek a közelmúltban a megyei rendőr-főkapitányság élén, ugyanis a Komárom megyébe távozó Csizmadia Gábor helyett dr. Töreki Sándor ezredest, korábbi pápai kapitányt nevezték ki első számú vezetőnek.

Halmos György

A főkapitány Pápán kezdte meg rendőri karrierjét, majd várpalotai kitérő után a pápai kapitányságot vezette az elmúlt hat esztendőben. Terveiről, elképzeléseiről kérdeztük Töreki Sándort.

- Meglepetésként érte-e a felkérés a megyei főkapitányi posztra?

- Igen. Már a 2011-es évet terveztük kollégáimmal a pápai kapitányságon, a prioritásokat határoztuk meg, így teljesen váratlanul ért a felkérés. A szolgálati időm nagy részét Pápán töltöttem, kötődöm a városhoz is. Kialakult a pápai kapitányságnak egy olyan vezetői és szolgálati állománya, ami - szerintem - eredményes kollektíva.

- Főkapitányként milyen irányvonalat határoz meg, például Pápán nagy hangsúlyt fektettek a bűnmegelőzésre.

- A megelőzés nagyon fontos, Pápán elkezdtünk egy olyan módszert felépíteni és prevenciós munkát kidolgozni, ami a maga nemében úttörő vállalkozás. Szeretném, ha ez megyei szinten is folytatódna, persze teljes egészében az ott kidolgozott módszereket nem lehet adaptálni minden településre vagy a megyére. Egyébként nagyon sok jó kezdeményezés, akció van ezen a területen. De nem csak a bűnmegelőzés területén vannak terveim.

- Az előző főkapitány három esztendővel ezelőtt azt mondta a bűnügyi munkával kapcsolatban, hogy elégedett, de a jó eredményeken is lehet javítani. A megye most országos szinten a 4-6. helyen van a bűnügyi eredményességet tekintve - lehet ezen még javítani?

- Nagy eredménynek számít, amit Bolcsik Zoltán tábornok vezetésével elért a megye, ez egyben felelősség, hogy megőrizzük ezt a jó helyezést. Azt gondolom egyébként, hogy könnyebb elérni az eredményeket, mint megőrizni. Úgy fogalmaznék, hogy minőségibb nyomozásokra szeretnénk helyezni a hangsúlyt, legyenek az ügyészségnek benyújtott anyagok a mostaninál is színvonalasabbak; rövidebb határidő, több bíróság elé állítás.

- Tervez-e személyi változásokat, lehet-e tudni, ki lesz majd a pápai kapitány?

- Veszprém megye vezetése stabil, az eddigi változásokat sem én terveztem. (Az előző főkapitány rendészeti igazgató is volt, így távozása után az a poszt is megürült - a szerk.) Dr. Hatala József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a rendészeti igazgatói feladatokkal Anda György alezredest, korábbi balatonfüredi kapitányt bízta meg. Helyére Regdon László alezredes került megbízott kapitányként. Más változást nem terveztem, egyrészt a városi kapitányok jól végzik munkájukat, másrészt a többi kapitányság élén nem olyan régen történt váltás. Pápára még keressük az alkalmas személyt, ennek a döntésnek a felelőssége az enyém, hiszen a második legnagyobb területű kapitányság.

- Nehéz időszakban vette át a rendőrséget abból a szempontból, hogy mint főkapitány tagja a megyei védelmi bizottságnak, a vörösiszap-katasztrófa miatt rengeteg feladata volt mostanában.

- A katasztrófával kapcsolatos rendőri feladatok megismerése volt számomra az egyik legnagyobb kihívás az elmúlt időszakban, azok szinte napról napra változnak. Folyamatos a rendőri jelenlét az érintett területen, ennek a zökkenőmentes lebonyolítása nemcsak nekem, de mindenki számára nagy feladat.

- Mindegyik elődje nagyon fontosnak tartotta a létszámhelyzet megoldását. Pintér Sándor belügyminiszter többször kijelentette, hogy minden településen lesz rendőr; teljesíthető-e ez a megyében?

- Veszprém megyében ez a célkitűzés megvalósult. Nincs olyan település, ahol ne dolgoznának körzeti megbízottak, betöltetlen járőr státusunk viszont van. A lépcsőzetes képzés, illetve a keresztévfolyamok elindítása, úgy látom, hogy a helyzet rendezésének záloga lehet. A szakképző iskolák kibocsátó képessége pluszképzéssel javulhat, több rendőr léphet szolgálatba, így csökkenhet a szabad státusok száma.

 

Dr. Töreki Sándor Pápán született.

Tanulmányok: Agrártudományi egyetemen végzett, majd a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán diplomázott és a rendészeti mestervezető-képzőt is elvégezte. 2008-ban jogi diplomát szerzett.

Pályakép: Szakmai életútjának első állomása 1990-1995 között a pápai rendőr-kapitányság bűnügyi osztálya volt, ahol nyomozó, majd főnyomozó, 2001-ig pedig osztályvezető volt. A várpalotai kapitányság élére 2001-ben nevezik ki, 2005-ig tölti be ezt a posztot, majd 2005-től a pápai kapitányság első számú vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!