Újragondolni a Balatont

Siófok - Régi-új elnök áll mostantól a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) élén. Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere 1999-2002 es időszak után most újra a tanács első embere. Megválasztása után beszélgettünk.

Kiss Nikolett

- Az egy évtizeddel korábbihoz képest most milyen feladatok várnak önre a tanácsban?

-
Tíz évvel ezelőtt teljesen új rendszert kellett felépíteni, annak ellenére, hogy létezett jogi értelemben a Balaton Fejlesztési Tanács, de sem munkaszervezettel, sem létszámmal, sem forrásokkal nem rendelkezett. Most pedig egy több mint évtizedes múltra visszatekintő, munkaszervezeti oldalról profi társaság élére kellett visszatérni. Az elmúlt 12 évben voltak jobb és rosszabb időszakok a fejlesztés tekintetében, most gyakorlatilag újra kell pozícionálni a helyünket. Nagyon gyorsan reagálni az élet kihívásaira, meg kell nézni, hogy 2011-2013 között milyen uniós források jöhetnek a Balatonra. Nagyon fontos, hogy az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az uniós regionális operatív programokkal kapcsolatos forrásoknál a balatoni elkülönítés megtörténjen, és 2012-re koncentrálva a hazai fejlesztési forrásokat is tudjunk megszerezni. Ehhez alapvetően az kell, hogy egy hihető, hiteles, a célok és az eszközök tekintetében összhangban lévő reális programot tudjunk letenni a döntéshozók, az illetékes minisztériumok elé.

 

-  Azt mondta: rövid , közép távú cselekvési programot kell mihamarabb létrehozni. Melyek a legfontosabb teendők?
 
- A turizmus területén meg kell nézni, milyen fejlesztések állnak jelen pillanatban. Meg kell nézni, hogy a Balaton törvény milyen módon gátolja ezeket a fejlesztéseket, és azt is, hogy az ingatlanok jogi helyzete milyen mértékben gátolja a fejlesztéseket, majd ezeket kell összegyúrni. Turizmus tekintetében többszáz milliárdos igény van egyébként, gondoljunk csak az SCD által beharangozott fejlesztési programra, amelyből szerintem nagyon kevés valósult meg az elmúlt években. Nyilvánvalóan a társaság jelentős értékű ingatlanokkal rendelkezik, ezért megkerülhetetlen. Azt is felül kell vizsgálni, hogy a szolgáltatások, egészségügy, oktatás terén milyen fejlesztések lehetenek, hiszen erre még uniós források is vannak. Sürgősen újra kell pozicionálni magunkat ebben a rendszerben.
 
- Jövőre mennyi pénzből gazdálkodhat a tanács?
 
- A munkaszervezet működtetése biztosított, erre a költségvetés ad 50 millió forintot, ehhez jönnek még a tagdíjak és az egyéb források. Számításaim szerint a feltétlenül szükséges feladatokhoz 300-400 millió forint mindenképpen kell, ehhez már megkezdődtek a tárgyalások az illetékes tárcákkal.
 
- 2012-ben mivel lenne elégedett?

- Nagyságrendekkel nagyobb pénzekre gondolok...

Rendszeren kívüli kakukktojásként

Fontos kérdés, hogy miként lehet a Balaton Fejlesztési Tanács kapcsolatrendszerét a magyar területfejlesztési rendszerben intézményesíteni. 
 
Bóka István szerint nincs rossz szándék a Balaton Fejlesztési Tanács kapcsán, hanem mivel nincs a hét régió rendszerében, egyszerűen néha elfeledkeznek róla, mert kakukktojás. 
 
Ezt az intézményesítettséget kell erősíteni, hogy megkerülhetetlen legyen a BFT minden szempontból.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!