Városvédő jubileum

Várpalota - Az elmúlt két évtized munkásságát bemutató fotókiállítással, s az időszak eredményeit felvonultató könyvvel ünnepelte fennállásának 20 éves jubileumát a Várpalota Városszépítő és Védő Egyesület.

Szabó Péter Dániel

- Húsz éve annak, hogy néhány lelkes várpalotai elhatározta, a korábbi városszépítő körből egyesületet hoz létre - mondta el a Nagy Gyula Galériában tartott ünnepi közgyűlésen Orosz László elnökségi tag. Az egyesület korábbi elnöke méltatta az alapító Leitner Ferenc munkáját is, akinek kiállított fotói hűen tükrözik a civil szervezet eredményeit. 

Leitner Ferenc az egyik első városvédője a településnek, hiszen szinte egész életében azzal foglalkozott, hogy Várpalota értékeit és életét bemutassa. Bízom benne, hogy nyomtatott formában is láthatják a város polgárai ezeket az egyedülálló felvételeket  tette hozzá ünnepi köszöntőjében Talabér Márta polgármester, a térség országgyűlési képviselője.

 A köszöntőket követően Petrovics László, a városszépítők 2007 óta regnáló elnöke beszélt az egyesület 1990 óta íródó történetéről, nem feledve az elődök, az 1975-ben alakult honismereti bizottság és az 1986-ban alapított Városvédők, Városszépítők Baráti Társasága munkáját sem.
 
Húsz éve hozzánk tartozik a városrendezési tervek megvitatása és véleményezése, helyismereti előadások szervezése és a témához kapcsolódó gyűjtőmunka támogatása is. Megemlékezéseket tartottunk, s 1995 óta szervezzük a Virágos Várpalotáért mozgalmat.

A rendezvények szervezése mellett emléktáblák elhelyezésére, síremlékek felújítására, s emlékkiállítások támogatására is jutott energia.

 

Könyv jelent meg a születésnapra

Az ünnepi eseményen bemutatták a várpalotai egyesület huszadik születésnapjára készült könyvet is, ami méltó lenyomata a két évtizedes tevékenységnek. A fényképekkel és korabeli újságcikkekkel gazdagon illusztrált kötetben a korábbi elnökök visszaemlékezése mellett a lokálpatrotizmus és a helyi műemlékvédelem aktuális kérdéseiről is értekeznek az egyesület tagjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!