Ahogy a média látta

Lovas - Katasztrófa a média szemével címmel tartott előadást Németh F. Bernadett, lapunk munkatársa a Lovasi esték sorozat keretében.

Balla Emőke

A vörösiszap-katasztrófáról szervezett beszélgetéssorozatot a lovasi önkormányzat. A Lovasi esték nyitó előadását  Németh F. Bernadett, a Napló munkatársa tartotta, aki napról napra kísérte végig a történteket, az emberek életét, sorsokat, családi tragédiákat, drámákat. A Napló fotóriporterei által készített képekkel illusztrált előadásában vázolta az október 4-én történteket, a hír világsajtóban való prezentálását.

December végéig a Napló nyomtatott kiadásában 550, az online kiadásban 568 cikk jelent meg a katasztrófáról; ő és a kollégák is arra törekedtek, hogy minél több információt minél gyorsabban közöljenek, egyrészt a hírverseny miatt, másrészt az ott élő emberek is ezt várták tőlük. Németh F. Bernadett elmondta, az újságírók munkáját nehezítették az egymásnak ellentmondó információk, a védőfelszerelés használata, a hírverseny kiegyensúlyozatlansága, a hírközlő szervekkel való huzakodás, a lelki trauma és a stressz. A katasztrófát és az emberi történeteket nehéz feldolgozni, nehéz szabadulni tőlük; ő éjjelente is velük álmodott, azon gondolkodott, hogyan tudna még többet segíteni. A felpörgetett életmód után nehéz volt visszaállni a hétköznapokra.

A médiajelenlétnek egyaránt volt kedvező és kedvezőtlen hatása. Munkatársunk negatívumként említette, hogy nagy nyomás nehezedett a lakosságra, rémhírek terjedtek, fennakadások voltak a kárelhárításban, a pozitív hatása viszont az, hogy rengeteg adomány és nagyon sok önkéntes érkezett a településekre.

Az előadás hosszas beszélgetést, vitát indított: a résztvevők többek között a segélyekről, az ott élők lelkiállapotáról, ok-okozati összefüggésről kérdezték az újságírót, valamint arról, ki(k) a felelős(ök), az illetékesek miért engedték, hogy ezt a veszélyes anyagot ott tárolják.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!