Több bűncselekmény, de eredményesebb felderítés

Veszprém - Azt gondolom, hogy Veszprém megye biztonságos, a számok mellett a szubjektív biztonságérzet is ezt támasztja alá - erről a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója nyilatkozott a Naplónak.

Munkatársainktól

Derzsy Péter ezredes elmondta, hogy a megyei főkapitányság tavaly a dunántúli megyék közül második éve a legjobb felderítési eredményeket produkálta, sőt az országos listán is javított: a 2008-as nyolcadik, tavalyelőtti hatodik után idén negyedik az eredményességben. Hangsúlyozta: a rendőri munka egyik fokmérője a felderítési eredményesség, ami a korábbihoz képest további négy százalékkal 59,5 százalékosra javult, vagyis száz bűncselekményből hatvan elkövetője kézre került. Ez a csaknem 60 százalékos arány egyébként az országos átlaghoz képest, ami a tavalyihoz viszonyítva valamelyest romlott, 13,5 százalékkal magasabb.

- A 2009-es négy emberöléshez képest két eset történt tavaly, ebből az egyik az augusztus 4-én Alsóörsön elkövetett kettős gyilkosság, aminek egyik áldozata Gamauf János, az almádi kapitányság munkatársa volt - közölte a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója. Derzsy Péter ennek kapcsán megjegyezte, hogy a nyomozás során végig nagyon szorosan és hatékonyan működtek együtt a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival. (Mint arról korábban beszámoltunk, meghosszabbította a Központi Nyomozó Főügyészség az alsóörsi kettős gyilkosság nyomozásának határidejét. A gyilkosság gyanúsítottja, Sz. Bálint önkezével  véget vetett életének. Az indítékra továbbra sincs válasz. A lövöldözésben egy rendőr, az almádi kapitányság munkatársa, Gamauf János főtörzsőrmester és az általa ellenőrzött autó egyik utasa, Németh Ádám egyetemista vesztette életét.)

- Arra büszke vagyok, hogy az elmúlt négy évben nem történt olyan emberölés, aminek ne lett volna meg a tettese, vagyis százszázalékos a felderítési arány. A 2006-ban elkövetett egyetemvárosi gyilkosság felderítésével továbbra is adós a rendőrség, de ezt az ügyet sem felejtettük el, ez presztízskérdés számomra, biztos vagyok benne, hogy lesz eredménye.

Az ezredes hozzátette, hogy valószínűleg már befejezték volna az eset felgöngyölítését, ha tavaly év közben nincs az állomány leterhelve. Az eredményeiket úgy sikerült produkálniuk, hogy a tavaszi felsőzsolcai árvíznél egy héten keresztül 300 rendőr segített a helyszínen, vagyis az ő munkájukat pótolni kellett. Az augusztusban elkövetett kettős gyilkosság nyomozása is jelentős létszámot igényelt, nemcsak a bűnügyi, de a közrendvédelmi állományból is, illetve az októberi vörösiszap-katasztrófa is leterhelte az állományt; a nyomozást azonnal megkezdték, a rendőröknek sokszor térdig iszapban kellett végezniük a feladataikat.

Az adatok szerint tavaly az ismertté vált bűncselekmények száma majdnem háromezerrel, 10 285-ről 13 052-re emelkedett, ez csaknem 27 százalékos változás. A növekedésben közrejátszott néhány sorozat jellegű ügy, illetve más megyékből átvett nyomozások; azt gondolom, hogy bár szignifikáns volt a növekedés, de a megyében élők ezt nem érezték meg - vélekedett a bűnügyi igazgató.

A bűncselekmények zöme (65 százalék) továbbra is vagyon elleni, tavaly ezen belül például a betöréses lopások és a csalások száma növekedett. Az új jogszabályoknak, mint a három csapás törvénynek vagy a kis értékű lopásoknál alkalmazható elzárásoknak még nincs érezhető hatása az elmúlt évi statisztikában, az ezredes szerint az eredményeket a következő, jövő januári értékelésnél lehet számba venni.

A szervezett bűnözéssel kapcsolatban Derzsy Péter kijelentette: tervezetten fellépnek és kiemelt feladatnak tekintik az ilyen jelenségek elleni küzdelmet a megyében. Az ilyen ügyekben indított nyomozások egyben határozott üzenetek a bűnözői köröknek is. Ennek kapcsán például a nemrégen Berhidán felgöngyölített esetet említette, amiben a rendőrség többek között csalás, kerítés, kitartottság, személyi szabadság megsértése, zsarolás és kényszerítés gyanúja miatt indított nyomozást négy gyanúsított ellen. Ugyanakkor megjegyezte, hogy csak akkor tudnak eredményt elérni, ha a lakosság, a sértettek együttműködnek a hatóságokkal.

A közbiztonság megyei alakulása szempontjából rendkívül fontos, hogy a nyári idegenforgalmi szezont milyen eredménnyel zárja a főkapitányság. A nyári hónapokban Veszprém megyében a Balaton-parti szakaszokon 958-ról 905-re csökkent a bűncselekmények száma. A Balatoni Koordinációs Közbiztonsági Bizottság által felügyelt területen (Somogy, Zala, Veszprém megye parti szakaszai, illetve a Velencei-tó) összességében stagnált a bűncselekmények száma.

Mennek, ha hívják őket

A rendőrök a megmondhatói, hogy mennyire nagy szükség van a polgárőrökre. Ugyanis a beígért nagy létszámfejlesztés elmaradt. Hol vagyunk még attól, hogy minden faluban legyen rendőr?

Megyénkben közel ötezer önkéntes teljesít főleg éjszakánként szolgálatot, sokszor az egyenruhásokkal, de számos saját akciójuk is van. Így volt ez nyáron is, amikor a megye más pontjairól jöttek a Balaton-partra, hogy segítsenek társaiknak. Ahová hívják őket, mennek. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg a tavaly év végén kitüntetett Szabó Kálmán, a tihanyi csapat vezetője, hogy mind több terhet igyekeznek rájuk pakolni. Márpedig a többségnek munkahelye van, ahol napközben helyt kell állni. Félő, hogy egy idő után a lelkesedés alábbhagy, hiába az önkormányzatok több-kevesebb támogatása. Akkor pedig ki vigyáz éjszakánként a nyugalomra?

 

Lehetne az ismert közhelyet emlegetni, ami a miniszoknya és a statisztika közötti párhuzamra világít rá. Esetleg a Churchillnek tulajdonított, "csak annak a statisztikának hiszek..." kezdetű szöveget idézni a számsorok kapcsán, de egyrészt ez elcsépelt lenne, másrészt az átlagembereket a közbiztonsággal kapcsolatban úgysem a százalékok és az arányok izgatják. Az érdekli őket leginkább, hogy este is ki lehessen menni az utcára, a parkolóban hagyott autó miatt ne kelljen izgulni, a piacon a táskát ne két kézzel kelljen szorítani, a ház előtti virágoskert reggelre ne változzon csatatérré, a sírra kitett koszorú a legközelebbi látogatáskor is kint legyen.

Az átlagembereknek ezért a statisztika másodrendű. Különben is a számokat lehet így is nézni és úgy is magyarázni, a lényeg az, hogyan érzi magát az ember.

Halmos György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!