A jövőt alapozza meg a költségvetés

Veszprém - Nem a város van eladósodva, hanem az önkormányzatok, hangzott el a szerdai közgyűlésen, ahol a képviselők elfogadták a költségvetést.

Munkatársainktól

A februári közgyűlés "a hónap teljesítményével", a  magyar kézilabda válogatott  világbajnoki szereplésével kezdődött. Mocsai Lajos, a férfi  válogatott  szövetségi kapitánya, a veszprémi kézilabda csapat vezetőedzője azt mondta: a kézilabda a 21. század sportága, amit a küzdelem, tempó, dinamizmus, stratégia jellemez, a jövő:  két-három klubra építeni a nemzeti válogatottat. Napirend előtt Gerstmár Ferenc a költségvetési tanácstól kérdezett (tagjai Lakatos Antal, Pápai Tamás, Simon Attila, Veinperl Róbert, Kiss Mária, Forgóné Kelemen Judit) arról,  készül-e akcióterv a kilakoltatási  moratórium utáni helyzetre (a problémát - ami egy önkormányzati felmérés szerint a városban negyven családot érint - a kormányzatnak kell megoldania), Nagy Piroska a köztéri dohányzási tilalomra tett javaslatot. Katanics Sándor azt kérdezte, hol ünnepel a város március 15-én; ki a felelős azért, hogy a Dózsa téren nem tudunk megújult környezetben ünnepelni.

Katanics Sándor és Hartmann Ferenc  szocialista képviselők ezzel kapcsolatban  tartottak kedden sajtótájékoztatót, ahol elhangzott: úgy tűnik, három hét múlva a megújult Dózsa téren nem emlékezhetünk meg nemzeti ünnepünk alkalmából, pedig ez volt az ígéret. A testület 2009 nyarán döntött arról, hogy forgalomképtelen területként átminősítik a Dózsa teret és kialakítanak egy olyan ingatlant, amelyre felépíthető egy bevásárlóközpont. Az ingatlanforgalmi értékbecsléssel és az eljárással voltak problémáik, de támogatták, hogy egy kereskedelmi központ létesüljön. Az első ígéretek arról szóltak, hogy 2009 év végére működni fog a központ, 2011-ben a március 15-ei ünnepséget pedig már biztosan a Dózsa téren lehet ünnepelni. A szerződést most a képviselők újratárgyalják, visszamenőlegesen akarják módosítani.

Porga Gyula polgármester a szerdai közgyűlésen elmondta: a hagyományoknak megfelelően az ünnepség a Dózsa téren lesz, a Pro Urbe érdemérmet és a díszpolgári címet azonban már az esti, a Petőfi Színházban tartandó ünnepi műsorban adják át. A Dózsa téri fejlesztéssel önálló napirendi pont foglalkozott. A polgármester hangsúlyozta: a dózsavárosiak évek óta várják a központot, a munkálatok tavasszal kezdődnek, a rögös út végén járunk.

A város idei költségvetésének megalkotásánál nem voltunk könnyű helyzetben, ennek ellenére megfogalmaztuk a kitörési pontokat, mondta Porga Gyula. Jut pénz az intézményi felújításra, sporttámogatásra, magas színvonalú a közszolgáltatás, nem mondtunk le a fejlesztésekről, ipari  park kialakítását tervezik. A város adósságállományával  kapcsolatban  úgy fogalmazott: nem Veszprém van eladósodva, hanem az önkormányzatok; az adósságállományt tekintve Veszprém a megyei jogú városok sorában a középmezőnyben van, a város folyamatosan fejlődik, épül, szépül.

Az ellenzéki képviselők  Pató Pál úr költségvetésének, a halogatás, koncepciótlanság, a vegetáció, leépülés, tanácstalanság büdzséjének nevezték, kiemelték, hogy a város adósságállománya 10 milliárd forint fölé emelkedik, nő a működési hitelkeret, kockázatos az ingatlanértékesítésből származó bevétel, ez az összeomlást megelőző állapot. A városrészi képviselők - valamennyien a Fidesz-KDNP színeiben - viszont  felsorolták, milyen fejlesztés, felújítás várható körzetükben, a költségvetés támogatására bíztattak. Brányi Mária alpolgármester úgy fogalmazott: a város a kitűzött célok mentén, jó ütemben halad. A költségvetésre végül 14 képviselő igennel, 4 nemmel voksolt.

 

A város jövőjét rakja le

A város 2011-es költségvetése a jövő alapjait rakja le, a költségvetés az alapozás évét indítja el Veszprém városában, közölte Mihalovics Péter önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a keddi sajtótájékoztatón. 

A költségvetés  megalapozza a jövő nemzedékének boldogulását (a fejlesztések középpontjában a belvárosi rehabilitáció, bölcsöde rekonstrukció áll), a városlakók kulturális, szellemi, sport igényét, a munkahelyteremtő beruházásokat; több mint 35 millió forint van iparterületek kialakítására. Az energiatakarékos, környezetudatos intézményekkel élhetőbb környezetet biztosít. A város számára minden városrész egyformán fontos, a kerületek  megvívták csatáikat, ám a közgyűlés elé konszenzusos költségvetést tudtak benyújtani. Aki igennel szavaz a költségvetésre, igennel szavaz a jövő Veszprémére - mondta  Mihalovics Péter a közgyűlést megelőző napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!