Alakul az ékszerdoboz

Veszprém - Grandiózus, mintegy 35 milliárd forint beruházási összeget megmozgató projekt a megyeszékhely belvárosának megújítása. Mindezt a város és az érintett vállalkozók konzorciális formában valósítják meg.

Tremmer Tamás

- Az országban ehhez fogható belvárosi megújítás sehol sincs, nemcsak a holnapnak, hanem az azt követő évtizedeknek szól. A belváros ékszerdoboz lesz - nyilatkozta Brányi Mária, amikor a belvárosi rehabilitációról kérdeztük. Veszprém alpolgármestere hozzátette, a fejlesztés nyomán funkciójában kiteljesedő, a családok, a generációk számára jobb élet és olyan változatos környezet biztosítása a cél, ami a belvárosi közterületen való tartózkodás időtartamát kellemesebbé teszi és megnyújtja.

A projekttel arra törekednek, hogy a sétálóutcát meghosszabbítsák, a jelenlegi aluljáró akadálymentesítése is ezt a célt szolgálja. Úgy ítélik meg, hogy a Balaton Pláza és a Belvárosi Üzletház között van az a tengely, amit belvárosnak tudnak használni az emberek. Ez nagyon hosszú nyomvonal, amit színesebbé tesznek: köztéri alkotásokkal, játszóeszközzel, különféle szolgáltatásokat kínáló kitelepülésekkel. Próbálják széthúzni, hogy ne egy vonalszerű felület legyen. A kihasználatlan területeket megtöltik funkciókkal, így játszókert, pihenőkert, testvérvárosi bemutatkozási lehetőség egyaránt lesz. Nagy hangsúlyt fektetnek a növényzet, a burkolat megújítására. Igyekeznek a zöldfelületet rózsakerttel színesebbé tenni. A belvárosi kitelepüléseknek kedvező térbeosztási lehetőséget biztosítanak. Már a tervezésnél odafigyeltek arra, hogy a belvárosi rendezvények sajátos igényeit is figyelembe vegyék, s arra törekedtek, hogy ezek a jövőben is otthonra leljenek a belvárosban.

Nagyon széles körű az együttműködés, hiszen az önkormányzat mellett a mikro-, kis- és középvállalkozások bevonásával zajlik. Brányi Mária kifejtette, a projekt keretében megújul a Kossuth utca alja, a volt Korona Szálló épületének homlokzata és tetőzete. A Lovassy gimnáziummal szemközti parkoló helyén magánberuházásban mélygarázs épül, ugyancsak parkoló lesz a Vas Gereben utcában. A volt Séd moziból, szintén magánerőből, hangversenyterem lesz. A húszemeletes épület alsó lepényrészét átalakítják, ami részben homlokzati megújítást jelent a Kossuth utca felőli oldalról. Ezt a munkát az egyik konzorciumi partner, Fröhlich Ferenc például már el is kezdte.

Az alpolgármester úgy gondolja, nyár elején további projektelemeknél indulhat a kivitelezés. Az önkormányzat tervez olyan fejlesztéseket, amelyek a belvárosi megújításhoz közvetlenül kapcsolódnak, ilyen például a Jutasi út és a Budapest út csomópontjának átépítése. A közműkiváltások már az idén megkezdőnek. Vannak olyan városi rendezvények, fesztiválok, amelyek a belvároshoz kötődnek, arra törekszenek, hogy például az utcazene-fesztivált idén is zavartalanul meg lehessen tartani. 2013 nyarára azonban el kell készülnie a fejlesztésnek.

 

A munka nagyságára jellemző, hogy belvárosi rehabilitációhoz 1,7 milliárd forint a pályázati támogatás, de Brányi Mária úgy számol, a fejlesztések tovagyűrűző hatásaként összesen 35 milliárd forint értékű beruházás valósul meg a belvárosban. Ezek a munkák óhatatlanul is kellemetlenségekkel járnak a belvárosban élők, az itt dolgozók és az itt üzleteket működtető vállalkozások számára. Éppen ezért a beruházást próbálják úgy ütemezni, hogy az a lehető legkisebb fennakadással járjon. A munkák kezdete, a pontos menetrend függ a támogatási szerződés aláírásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!