Júliustól változhat a civil szektor támogatása

Veszprém - Várhatóan teljesen átalakul a Nemzeti Civil Alapprogram, újra szabályozzák a civil szektor finanszírozását és a civil szervezeteknek adható kedvezmények körét is.

Horváth Éva

A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület nyilvántartása szerint a megyében 2229 egyesület, alapítvány működik a szaunabarátoktól a postagalamb-tenyésztőkön, a mozgássérültekért dolgozókon át a lakóhelyen közösséget teremtőkig és működtetőkig. Ezekben a szervezetekben mindenki önként és térítés nélkül vállal és végez munkát a közösségért. Működésükhöz, programjaik finanszírozásához az adó egy százalékából származó felajánlásokon túl jelentős segítséget ad a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatain nyerhető támogatás. A készülőben lévő változások miatt várhatóan az idei év utolsó negyedévében ez a támogatás elmarad, hogy 2012-től új rendszer szerint működjön.

Előre kell takarékoskodniuk

A Nemzeti Civil Alapprogram pályázati alapjából 3 milliárd 348 millió forintra pályázhatnak idén a civil szervezetek. A közép-dunántúli régióban a tavalyi 315 millióval szemben idén 201 millió 644 ezer forint a rendelkezésre álló keret. A támogatási időszak június 1-szeptember 30. közé esik, tehát a teljesítésre szűk idő áll rendelkezésre.

Egy 2005-ben publikált kutatás szerint a magyar lakosság 40 százaléka, mintegy 3,5 millió ember vállal önkéntes  munkát, illetve segíti adományával a rászorulókat. A Veszprém megyében nyilvántartott 2229 egyesület és alapítvány keretében is a legkülönbözőbb munkát végzik az önkéntesek az elesettek gondozásával, a lakóhely rendben tartásával, kulturális programok szervezésével, a környezetvédelem alapelveinek terjesztésével és sok egyéb  vállalásával.

Hudi Zsuzsanna, a Veszprém megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület munkatársa, aki a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Közép-dunántúli Regionális Kollégiumának is tagja, érdeklődésünkre elmondta: várhatóan áprilisban az Országgyűlés elé kerül a civil szektor finanszírozását és a civil szervezeteknek adható kedvezmények körét és mértékét szabályozó joganyag. A kormány szándéka szerint megszűnik a keresztféléves finanszírozás, a pályázatok és támogatások a számviteli évhez igazodnak. Ezért idén - tekintve, hogy az első öt hónapra már elbírált pályázatok vannak - a június 1-je és szeptember 30-a közötti időszakra lehet működési, illetve programtámogatási pályázatokat beadni és szeptember 30-ig el is kell számolni a támogatás felhasználásával. Miként minden évben, ezúttal is regisztráltatniuk kell magukat a pályázó civil szervezeteknek.

A balatonfüredi S. O. S. Együtt Egymásért Alapítvány működésének mintegy tíz százalékát tudta fedezni eddig az NCA-s pályázatok révén - tudtuk meg Tornainé Farkas Elvirától, az egyesület elnökétől. Más pályázatok segítségével korábban mintegy száz füredinek és a környéken élőnek szervezték a Netrekész tanfolyamot. Az S. O. S. egyesület most várakozó állásponton van, vajon mi lesz  a rokkantnyugdíjasokkal? Szerintük minél több átképző tanfolyamra lenne szükség, hogy a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiacra való jutása könnyebb legyen.

Glück Ferenc, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesületének elnöke beszélt arról a nonprofit részvénytársaságukról, amely az országban 27 telephelyen 1200 megváltozott munkaképességűnek ad jövedelemkiegészítési lehetőséget. Sorstársaik számára ez a jövedelem mellett azért is fontos, hogy legyen céljuk, legyen miért felöltözni, kimenni a lakásból, közösségbe járni. Glück Ferenc várakozásaikról tömören annyit mondott: róluk velük, és ne nélkülük szülessenek a döntések. Egyesületük több mint húsz éve működik, szakmailag is felkészült és sok tapasztalattal rendelkezik, hogy a változtatásokhoz javaslatokat tudjon adni. 

A Veszprémi Civil Kerekasztal Egyesület tavaly döntött arról, hogy a megyeszékhelyen feltérképezi a civil szervezeteket. Legutóbbi közgyűlésükön elhangzott: 138 veszprémi egyesület elérhetőségét ismerik, többségüket megpróbálják megkérdezni munkájukról, az általuk mozgósított önkéntesek számáról, tevékenységéről. A közgyűlésen az önkormányzat civil pályázatának felosztásáról is véleményt mondtak, fontosnak tartva, hogy abból a szervezetek működéséhez és programjainak finanszírozásához is kaphassanak támogatást. Vannak, akiknek  fénymásoláshoz, másoknak egy-egy kirándulás megszervezéséhez kellene segítség. Más helyzetben van az, akinek a lakóhelyi közösségi ház bérleti díját, fűtési és más működtetési költségét is ki kell fizetnie. A pályázati támogatás azonban mindannyiuknak nagyon fontos.

Az egyszerűbb és átláthatóbb pályázati rendszer kialakítása érdekében január 1-jétől a Wekerle Sándor Alapkezelő vette át a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatainak kezelését. A pályázók számára legfontosabb a regisztráció, mint minden évben, enélkül ugyanis nem tudnak pályázatot benyújtani.

Az év utolsó negyede nehezebb lesz a civil szervezeteknek, mert pályázati támogatással már nem számolhatnak. Addig takarékoskodniuk kell, hogy működhessenek.

Az önkéntesek éve 2011

Az Európai Bizottság javaslata és az Európai Tanács 2009 novemberében hozott határozata alapján 2011 az önkéntesség európai éve.

Az önkéntesek nem az unatkozó középkorú háziasszonyok köréből kerülnek csak ki. Önkéntesként dolgoznak már diákok, fiatalok és idősebbek különböző civil szervezetekben, alapítványoknál. Az önkéntesség európai éve alkalmából megyénkben a Csalán egyesület nyerte el önkéntescentrum létrehozásának lehetőségét, ennek révén 2010 nyarától 2011 októberéig biztosít lehetőséget a vállalkozó szellemű, kellően nyitott önkénteskedni vágyóknak, valamint az őket fogadó megyei civil szervezeteknek, intézményeknek, hogy a projektidőn belül csalános közreműködéssel egymásra találjanak.

Veszprém megyében négy kulcsszakértő vesz részt a fejlesztőmunkában. Mátyás Mónika szakmai vezetőként  Veszprém, Zirc és Várpalota, dr. Baloghné Uracs Mariann Pápa környéke, Kandikó Rita Nagyvázsony környéke és a Balaton-felvidék, Varga Andrea pedig Ajka és Sümeg térségében segíti a szervezeteket és személyeket.

 

Miközben egyre riasztóbb hírek jönnek az elmagányosodásról és annak egészségügyi és egyéb káros hatásairól, örömteli hallani a városrészekben, falvakon szerveződő civil egyesületekről. A tavalyi év negatív szenzációja sajnos megyénkhez kötődött a vörösiszap-ömlés tragédiája miatt. Ugyanakkor a megye és az ország fogott össze, hogy valamiképpen segítsen a bajba jutottaknak. Az adomány, annak gyűjtése, a programok szervezése mind-mind a civil lét bizonysága.

Az idei egész Európában az önkéntesség éve. Sokak téves nézetével ellentétben az önkéntesség nem az unatkozó középkorú háziasszonyok időtöltése csupán, bár az sem lebecsülendő, ha a gyermekeit már felnevelt, így tapasztalattal bíró hölgyek vállalnak közösségi munkát. Ahhoz, hogy egy közösség működjön, kell nagyon sok minden. Elsősorban a közös célt vállaló és azért tenni is akaró emberek. Kell egy hely is, ahova programokat szerveznek, ahol lehet találkozni, beszélgetni. S bizony kell pénz is ennek fenntartására, működtetésére vagy éppen a különböző programok lebonyolításához. Az elkövetkező hónapok nagy kérdése, miként gondolja ennek elosztását a kormány. S főként kíváncsi-e a civilekre?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!