Minden idők legunalmasabb orbáni beszéde

Aszófő - Minden idők legunalmasabb orbáni beszédének tartja Török Gábor politológus Orbán Viktor országértékelő beszédét. Az elemző szerint egyetlen célja volt a beszédnek: a jövő héten bejelentendő megszorító intézkedések előkészítése.

Németh F. Bernadett

Török Gábor szerint egy politikai környezetéből kiragadott politikus beszéde csak akkor kap nagyobb jelentőséget, ha a mondatai eredetiek, vagy az előadásmód valami miatt különleges. Orbán Viktor hétfői országértékelő beszéde egyik kritériumnak sem felelt meg. A kormányfő ugyanis tapasztalt, régi szereplője a hazai politikai életnek, nagy meglepetéseket már nem okoz, tudjuk, mire számítsunk tőle és általában azt is kapjuk.

"Így történt most is, legfeljebb annyi kiegészítéssel, hogy a miniszterelnöki szöveg a tartalmi minimalizmus miatt a szokásosnál is erősebben épített a meggyőzés klasszikus retorikai elemeire, s a kettő kombinációja minden idők egyik legunalmasabb, tulajdonképpen egyetlen gondolat körül körbe-körbeforgó orbáni beszédét eredményezte" - vélekedett az elemző, aki a szöveg részletes értékelésére nem is vállalkozott, sőt hétfőn lapunk megkeresésére még úgy reagált, nem döntötte el, foglalkozik-e az országértékelő beszéddel, mint témával. Ami miatt mégis megtette, az, hogy a beszéd fontos elem a kormány politikájában: a miniszterelnök ezzel a beszéddel kezdte el a korábban beígért kiadáscsökkentő intézkedések adagolását.

"Azt gondolom, hogy a beszéd önmagában nézve Orbán Viktor egyik legkevésbé sikeres előadása volt, olyan, amelynek fordulatai minden bizonnyal egy-két napot sem élnek meg a közbeszédben, könnyen lehet, hogy később, a már megtörtént tavaszi események ismeretében újraolvasva sokkal fontosabbnak, egyfajta határkőnek tartjuk majd" - jósolta Török Gábor, aki szerint világossá vált, hogy a kormány nem halogatja tovább a szükséges lépéseket a költségvetés kiadási oldalán, s hogy az ebből származó politikai hátrányokkal Orbán Viktor is számol.

A beszédhez visszatérve, Török Gábor érdekes párhuzamot von: "Orbán Viktor hosszú perceket szánt annak sulykolására, hogy a fejekbe ültesse, miért lesz szükség Magyarország megújítására, azaz valójában miért indul el a kormány a "fájdalmas" intézkedések irányába. A beszédnek ezen a pontján időnként már Gyurcsány Ferenc 2006-os retorikai "reform-heroizmusa" köszönt vissza: a "megújulás a régi és az új harca" mondatrészhez nagyon hasonlóakat például több gyurcsányi szövegben is találhatnánk. Ám ebből a szempontból sem a beszéd, hanem majd a teljesítmény és annak fogadtatása számít: ami nem jött össze Gyurcsánynak, Orbánnak - ma még így látszik - akár sikerülhet is."

Török Gábor végül elmondta, úgy gondolja, a hétfői országértékelőnél sokkal fontosabb lesz a kormányfő  jövő heti parlamenti beszéde: abból valószínűleg sok minden - így a sokak által hiányolt konkrétumok - kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!