Hektort megint legyőzték - Vakvezető kutyája miatt ismételten korlátozták egy látássérült jogait

Pápa - A korábbi, rendkívüli sajtóvisszhangot és közfelháborodást kiváltó esetek ellenére úgy látszik, még mindig van, aki nincs tisztában a látássérültek jogaival. Orsós Sándort vakvezető kutyája miatt ismét hátrányos megkülönböztetés érte a közelmúltban.

Polgár Tibor

A pápai vak férfit ezt megelőzően nem engedték be a város egyik szupermarketébe, majd az egyik ruhaüzletbe, mindkét helyen Hektor, a vakvezető kutya miatt döntöttek így az alkalmazottak. Noha egy kormányrendelet szerint a vakvezető kutya elméletileg bárhová gazdája után mehet, a gyakorlatban ez már nincs mindig így.

Orsós Sándor előző héten hiába próbált bejutni egy pápai étteremben tartott termékbemutatóra, a küszöbön megálljt parancsoltak neki és kutyájának.  Arra a szerdai napra jóhiszeműen szabadságot vettem ki, hogy két munkatársammal részt vegyek egy termékbemutatón. A kíváncsiság vezérelt, korábban még nem voltam hasonlón. Az étterem előtt gyűlt a tömeg, mi pedig vártunk a sorunkra, amikor egy női hang közölte, hogy kutyával nem lehet bemenni.

- Egy idős hölgy mellénk állva jelezte, ez vakvezető kutya, és kormányrendelet biztosítja, hogy bárhová bemehessen. Erre azt a választ kaptuk, hogy ne csináljunk cirkuszt, ha nem tetszik, el lehet menni. Egy darabig még vártunk, majd két másik személy ismét elmondta, kutyával ide semmiképpen sem mehetek be. Értetlenül álltam a helyzet előtt, mivel nekem korábban már volt két hasonló esetem. Azt hittem, ez a kérdés legalább pápai szinten rendezve van - meséli Orsós Sándor.

A helyzet már csak azért is morbid, mivel ő már többször ebédelt kutyájával az étteremben, amit ez alkalommal egy országszerte ismert, utaztatással is foglalkozó cég, a Beck Reisen Kft. bérelt ki. - Szeretném hangsúlyozni, hogy az étterem tulajdonosa erről a kínos incidensről egyáltalán nem tehet. Tartottunk már itt összejöveteleket, és ő mindig nagyon rendes volt velünk, előfordult, hogy meg is vendégeltek minket. Egyértelműen a helyiséget kibérlő cég munkatársai hibáztak - vélekedik Mits László, Sándor sorstársa, egyben barátja, aki elmondja, az említett cég termékbemutatóin régebben részt vett néhányszor.

 



Ezúttal személyre szóló levéllel hívták meg őt a bemutatóra, ahova vendégeket is vihetett magával, ráadásul meglepetést ígértek neki, ha ismerősei eljönnek. Azonban László, Sándor és egy harmadik sorstársuk minden bizonnyal nem ilyen meglepetésre számított. - A rendezvény kínálatában szereplő háztartási eszközökre lettünk volna kíváncsiak, hiszen a mindennapokban egy látássérült vagy vak ember is használja azokat. Miután a vakvezető kutya miatt közönséges hangnemben elküldtek minket, nagyon dühös lettem. Felhívtam a céget, és egy hölgynek elpanaszoltam, mi történt a pápai rendezvényükön. Még aznap visszahívtak és elnézést kértek a történtekért. Ettől függetlenül jogi útra visszük az ügyet - teszi hozzá László.

A korábbi eseteknél mind a szupermarket, mind a ruhaüzlet illetékesei elismerték hibájukat, és elnézést kértek az érintettől. Sándor nem minősít senkit, megérti, hogy mindenkinek lehet rossz napja, de fel szeretné rá hívni a figyelmet, hogy neki segítőtársra van szüksége. - Nem ítélkezek, egy egyszerű polgár vagyok, mint bárki más, csak élni szeretnék. Hektor egyenértékű velem, az én kis közegemben mindenki rajong érte. Egészséges, ápolt, tiszta, emellett nyugodt és illemtudó kutya, aki félévente orvosi vizsgálatokon vesz részt. Feljelentést tettem az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, aminek hatósági közegként minden jogköre megvan ahhoz, hogy felelősségre vonja a céget. Minél több emberhez eljut ennek az esetnek a híre, annál nagyobb az esélye, hogy többet nem fordul elő hasonló - mutat rá a vak férfi.
 
A pápai vakvezető kutyás férfi töretlenül küzd az elfogadásért. Egyúttal azért megnyugtat bennünket, hogy a mindennapok során az emberek túlnyomó többségének leginkább a segítőkészségét és a megértését tapasztalja.
Megnyugodhatunk?




Sajnálják és egyben elnézést is kérnek

A Napló megkeresésére a Beck Reisen Kft. sajnálatát fejezte ki a történtek miatt és elnézést kért.
Azzal indokolták alvállalkozójuk hibás döntését, hogy úgy gondolták, mivel a vendéglőben ebédeltetés is zajlik, nem engedhetik be a kutyát. Közölték, cselekedetükkel nem Orsós Sándor személye ellen léptek fel, és mivel nem ismerték a hatályos rendeletet, ezért oktatásban részesítik a cégükkel kapcsolatban álló előadókat, hogy ilyen esetekre is felkészültek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!