A napenergia előnyei

Tapolca - Lapunkban már írtuk, hogy a város a megújuló energiák népszerűsítésére kiírt és az egy lakosra jutó napenergia-felhasználás mértéke alapján szép országos elismerésben részesült.

Szijártó János

A Napkorona bajnokságon Tapolca saját kategóriájában második lett az ötezer és 50 ezer lakos közötti települések mezőnyében, a Pest megyei Törökbálintot megelőzve, a szintén Pest megyei Budaörs mögött. A szép eredményt négy tapolcai társasházon lévő több mint 700 négyzetméternyi napkollektor-felülettel érte el a város. Három Juhász Gyula utcai társasház és az egyik Y ház büszkélkedhet azzal, hogy hasznosítják a napenergiát. A Juhász Gyula utcában két közös képviselő, Kiss Ferenc László és Horváth Gyula tájékoztatta lapunkat a korszerű technológia működéséről és előnyeiről.

 

 

Amint azt megtudtuk, a Juhász Gyula utca három egymás mellett lévő társasházán egyenként 18 millió forintos fejlesztést végeztek el, s ennek hozadékaként éves szinten a melegvíz-használat költségeinek nagyobb részét immár megújuló energiából nyerik. A projekt finanszírozásának egyharmada állami pályázati támogatásból származott, a többire hitelt vettek fel a lakóközösségek. A házak tetején az úgynevezett vákuumcsöves kollektorok nyelik el a napfényt, épületenként 176 négyzetméternyi felületen.

A felmelegített víz aztán innen jut le az épület pincéjében elhelyezett szigetelt tartályokba. A technológia a mai legkorszerűbb elemeket tartalmazza a minél kisebb energiaveszteség érdekében. A megtérülés nagyjából öt év, de ebből már kettő letelt. Természetesen van több napkollektortípus is, a vákuumcsövest azért választották a Juhász Gyula utcai lakók, Kiss Ferenc László, Horváth Gyula és az idén elhunyt Czakó István közös képviselők, mert ez tovább tartja a hőt, mint a másik elterjedt technológia, ugyanakkor kívülről nem melegszik. Összességében  tehát biztonságosabbnak  is tartják.

 

A kivitelező saját költségére végrehajtott egy külön fejlesztést a villamosenergia-felhasználás csökkentése és a melegvíz-előállítás hatékonyságának növelése érdekében. Ez a plusz is hozzájrult, hogy a társasházak méltán hozták meg Tapolca számára az országos elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!