Hunok és zászlók

Várpalota - Vásározók, kézművesek, népzenészek és hagyományőrzők lepték el a hétvégén a Thuri-vár mögötti területet, a negyedik alkalommal megrendezett Hun napok rendezvénysorozat ezernél is több érdeklődőt vonzott.

Szabó Péter Dániel

Még a szeszélyes időjárás sem szegte kedvét a honfoglalás korát megidéző rendezvényre látogatóknak, a tradicionális íjászversenyre éppúgy sokan kíváncsiak voltak, mint a Várpalotán immár hagyománynak számító történelmi zászlók találkozójára. Magyarország megelevenedő múltját jelképezte a közel 100 lobogót felvonultató menet, kézzel festett történelmi zászlókat lengetett a szél a hagyományőrző lovasok és gyalogos harcosok kezében, amikor a belvárosban egy szimbolikus körmenetet tettek a rendezvényre érkező, ugyancsak történelmi zászlókat lengető vendégekkel együtt.

 


 
A Hun napok profiljához illeszkedve a X. századi Kárpát-medencét mutatta be előadásában szombaton dr. Téglás Gyula történész, este népzenészek és hagyományőrző csoportok lepték el a színpadot. A nagyérdemű elé lépett Sziránszki Regős József és lánya, Klaudia, harci bemutatót tartottak a csókakői hunok, a legnagyobb durranásnak azonban Alexander Horsch koncertje számított.




Bozsoki Ferenc, a Hun napok főszervezője sikeresnek érzi az egy év szünet után újra megrendezett eseményt. - Még a vasárnap délelőtti esőben is helytálltak a tradicionális magyar étkeket felvonultató csapatok, de nagy sikere volt az Attila Harcosai Várpalotai Barantások bemutatójának és a moldvai csángó
táncháznak is - mondta el kérdésünkre az Őrzők Rendje Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!