Jön a Balatoni Korona

Veszprém - Jövőre már Balatoni Koronával fizethetünk a térségben, ha elegen csatlakoznak a helyi pénz bevezetésének ötletéhez. Ezt Porga Gyula, Veszprém polgármestere jelentette be hétfőn. Elmondta, hogy Balatonfüred, Balatonalmádi, Várpalota és Nemesvámos képviseletével munkabizottság alakult a helyi pénz bevezetésének előkészítésére. A partner ebben a Kinizsi Bank lesz.

Németh F. Bernadett

A Balatoni Korona motívumai a résztvevő települések szimbólumai: az első bankjegyen Gizella királyné, a másodikon a Kerektemplom és Jókai Mór, a harmadikon a Thury vár, a negyediken dr. Óvári Ferenc és az Erődtemplom, az ötödiken a tihanyi apátság és I. András, a hatodikon valószínűleg az állatkert lesz látható. Porga Gyula elmondta: mások csatlakozását is szívesen veszik és a mostani a térségi együttműködés szép példája.
Leitold László, a Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese szerint a helyi pénz fő feladata, hogy plusz forrást biztosítson a résztvevők számára, de ehhez megfelelő számú elfogadóhelyre és kibocsátóra van szükség.

Felvetésünkre, miszerint a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalása szerint a helyi pénz nem alkalmas a gazdasági válság kezelésére, sőt károsan hat a forintra, Leitold László azt válaszolta: ez csupán az ő véleményük, amit valószínűleg az a vélekedés táplál, hogy helyi pénz konkurencia lehet a forintnak. Ez a Balatoni Koronának nem célja, szögezte le. Engedélyt egyébként nem kell kérni a helyi pénz használatához a nemzeti bankhoz. Porga Gyula polgármester ehhez hozzátette: a kormány vidékfejlesztési stratégiájában viszont támogatandó a helyi pénz használata.
A helyi pénzről a Napló február 19-ei száma részletesen beszámolt.

 



2012-ben 40 millió forintos kibocsátást terveznek, ehhez 50 millió forintos alaptőkét kell összeadniuk az érdekelteknek a zrt-ben. Füred, Almádi és Várpalota alaptőkéje 5-8 millió forint lenne, Veszprém 10 milliót vállal. Minden városnak 5-5 környező települést, vagy vállalkozást kell magával hoznia, akik 500 ezer forint értékben járulnak hozzá az induláshoz. A fennmaradó 10-12 millió forintot a Kinizsi Bank biztosítaná - áll a veszprémi közgyűlés elé a hónap végén kerülő előterjesztésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!