Tárlat almádi alkotók műveiből

Balatonalmádi - Huszonkettedik alkalommal nyílt meg a hagyományos Almádi tárlat, amelyen a Balaton-parti városban élő, illetve a településhez kötődő művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a Pannónia kulturális központban.

Halmos György

A pénteken megnyitott kiállítás érdekessége, hogy nem csak az Almádi tárlat alkotásai láthatóak a művelődési központban, hanem azzal egy időben egy fotókiállítás is megtekinthető, amelyen többek között a Kelet-balatoni kistérség épített öröksége mutatkozik be a fényképezőgép objektívén keresztül.

Ünnepi megnyitójában a város polgármestere arról beszélt, hogy aki ismeri a Balatont és környékét, nem csodálkozik azon, hogy nemzeti kincsünkként tartjuk számon. - Az itt kiállított művek számunkra beszédes igazodási pontok - fogalmazott a polgármester. Sajátos hanggal, jobbító szándékkel, egyéni véleménnyel, a közlésmód sokszínűségével erősítik bennünk azt az alapigazságot, hogy a művészet legnemesebb feladata, hogy boldoggá tegye az embert - tette hozzá. A polgármester köszönetet mondott a tárlat rendezőinek, és Veszeli Lajosnak, a kiállítás életre hívójának, emlékezve a vörösberényi művésztelep '50-es évekbeli gyökereire, amelynek hagyomány értékű ápolására ma is nagy szükség lenne. Keszey János köszönetet mondott azon alkotóknak is, akik lehetőségeikkel és felajánlásaikkal segítették a tavalyi vörösiszap-katasztrófa, illetve a Japán földrengés és cunami áldozatait.

A rendezvényen a Marianet Duó lépett fel. A kiállítás június 12-ig látogatható a művelődési központban.

Több mint húszéves esemény

Az Almádi tárlatot először 1989 márciusában rendezték meg, vagyis a település várossá nyilvánításával egyidős a rangos esemény. Az idei kiállításon csaknem harminc művész hatvan alkotása tekinthető meg, ezek változatos technikával készültek, hiszen az alkotók között van grafikus, festő-, fotó- és textilművész is. A tárlaton többek között Debreczeny Zoltán, Fábián László, Jáger István, Kelemen Marcell, Khell Zoltán, Kollarics Erika, Pászti György, Szögedi Miklós, Vágfalvi Ottó, Veszeli Lajos alkotásai tekinthetőek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!