A tánc több, mint életérzés

Veszprém - A táncstílusok legkülönlegesebb és legpopulárisabb műfajaiba kalauzolták el a közönséget a Veszprém Arénában tartott világbajnokság részvevői.

Szausev Xénia

A hetedik alkalommal megrendezett Modern táncsportok világbajnokságán számos európai nemzet - köztük orosz, szerb, lengyel - csapata lépett fel a hétvégén, ahol az előadók mellett a tánc kedvelői is felejthetetlen élményben részesültek.

Vasárnapig összesen 889 versenyszámot mutattak be, melyet elismert szakmai zsűri értékelt: a legtöbb versenyzőt a házigazdák, a magyarok  akkreditálták. A produkciók legszélesebb és legszínesebb stílusait felvonultató változatos, attraktív előadásokra több százan voltak kíváncsiak.

Demcsák Ottó, a Modern Táncsportok Magyarországi Szövetségének szakmai alelnöke  úgy véli, fontos, hogy  a hasonló megmérettetések során a tánc örömét ne vegye el a versenyszellem és a túlzott izgatottság a fiataloktól.

- Életünk és a világ is állandóan, örök változáson megy keresztül, ez alól a tánc sem kivétel - magyarázta Demcsák Ottó, aki a verseny egyik pontozóbírója is. - Minden kornak megvannak a maga táncstílusai, amely az adott érzéseket, testünk és lelkünk akkori állapotát mutatja, tükröt állítva ezzel saját magunknak és másoknak - mondta a szakmai alelnök, aki szerint manapság az utcai táncok a legdivatosabbak, és ebben a műfajban a magyarok is jeleskednek.

Minden nemzetnek megvan a maga erőssége és gyengesége, színes az a paletta, ahol a magyarok helytállnak, állítja Demcsák Ottó.

- Fontos, hogy már fiatalkorban kiépüljön a tudat, miszerint a  tánc több, mint szabadságot keltő és adó érzés. Teljessé teszi életünket - hangsúlyozta a Harangozó-díjas balettművész, koreográfus.

A tánc világvárosává vált Veszprém a világbajnokság alatt - fogalmazott korábban Némedi Lajos alpolgármester, akinek meggyőződése, hogy ilyenkor ismét élet és szórakozás költözik a városba. Az alpolgármester szerint a veszprémi emberek szeretik és befogadják a kultúrát, így az önkormányzat örömmel támogatta a világbajnokságot: az aréna bérleti díjának felét fizetve.

Idén a legtöbb versenyzőt a házigazdák akkreditálták - árulta el Domokos József, a Szépország Rendezvényiroda igazgatója, egyben a verseny egyik szervezője. Nem rejtette véka alá csalódottságát, hogy a szenegáliak  útlevélprobléma miatt nem tudtak eljönni.

- A komoly szakmai munka és felkészülés mögött szándékunk és igyekszünk az országokat közelebb hozni egymáshoz. Számos programot ajánlottunk a külföldi és hazai csapatoknak. Az állatkert, a Balaton-part és a város látványosságai mindig lenyűgözik a hozzánk érkezőket, nyugodt szívvel ajánlottam idén is kikapcsolódásként ezeket - mondta az igazgató, hozzátéve, a látványosabb diszkó-, valamint electric táncok, a művészi táncterület produkciói, mint a dance show, fantasy, free show, latin show, sport rocky versenyszámok közel mindegyikében indítottak a nemzetek csapatokat, ezzel bizonyítva sokszínűségüket.

- A világbajnokság több mint verseny. Közel háromezer vendégéjszakával, káprázatos produkciókkal és élményekkel gazdagodott Veszprém és lakossága.

Kirándulásból és élményből pedig nem volt hiány. A 19 éves Nasztja Bogoljava, aki az orosz Grotesque csapat táncosa, először járt Magyarországon és csupán fényképen látta a Balatont is. Kérdésünkre (milyennek gondolja Veszprémet és a magyarokat) elmondta, a táj mesébe illő, bár a borongós, esős időjárás elvette a kedvét a hosszabb kirándulástól. 

- Kedvesek és segítőkészek a veszprémiek. Útbaigazításnál a nyelvi korlátokat is sikerült leküzdenünk, megértettük egymást - mesélte a fiatal lány, aki nagyon sajnálja, hogy a balatoni fürdőzés elmaradt. - Szeretnék még egyszer visszajönni és a környéket jobban felfedezni - mondta végül.

Szombat délután a program részeként nemzetközi amatőr táncgálát is tartottak. Minden versenyszám alatt, ahogy minden csapatnak, így a magyaroknak is volt lelkes szurkolótábora. Sűrűn lengettek a lelátón ülő, álló és ugráló csapattagok magyar zászlót.

Az "aranyos" veszprémiek: a helyi formációk és táncosok, akiknek sikerült kvalifikálniuk magukat a bajnokságra, több kategóriában is első helyezést értek el.

Vajda Lászlóné, a  Hemo Winner Versenytánc Veszprém egyesület elnöke elmondta, a klub kiscsapata, valamint a Vajda Dóra és Vajda Ádám alkotta páros a ball room (báli táncok) kategóriában aranyérmet nyert, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a fiatalok hazai és nemzetközi versenyeken is kiváló eredményt tudhatnak magukénak.

Szombaton Viktoria Podolszkaya és Szabó Gábor, a Gyermekmosoly Alapítvány táncosai, művészei modern tánc kategóriában szintén aranyérmesek lettek, valamint balett kategóriában az alapítvány szólistája, Huszár Réka.

A szervezők biztosra mentek: szinte minden látogató megtalálta a számára legszórakoztatóbb stílust. A közönség pedig hálásan adta át magát a tánc látványának.

Amatőrök és profik együtt

Kilenc nemzet 86 egyesülete, több mint kétezer versenyző 900 produkcióját csodálhatta a nézőközönség négy napon keresztül az arénában. Az amatőr, profi csapatokat és egyéni versenyzőket egyaránt felvonultató nemzetközi eseményen a fiatalok bebizonyították a nemzetek tánctudásának és tehetségének  szépségeit. A gimnasztikai és akrobatikus elemekben gazdag produkciókat komoly háttérmunka előzte meg.

 

Ki ne emlékezne arra, amikor titkon vagy egészen magabiztosan forgattuk csípőnket otthon, netán  a diszkóban? Kár lenne tagadni, vagy "nem emlékszem rá"-t játszani, hiszen mindannyiunknak eleme (volt egykor) a tánc és a mozgás. A ritmus, melyre olykor automatikusan beindul testünk, nem kell, hogy fiatalkori bolondságnak és szórakozásnak tűnjön. Bátran táncoljunk, amikor kedvünk tartja és lehetőség van rá. Gyakran álmodom, hogy táncolok: pedig sokáig balettoztam és versenyeztem. Hiányzik a zavaros hétköznapokban.

Szausev Xénia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!