Csendes pihenőhely a Kiserdő

Balatonfüred - Újabb fejlesztéssel, a csaknem tíz hektáros Kiserdő rehabilitációjával egészült ki a Balaton éköve program a fürdőtelep közepén.

Győrffy Árpád

A pénteki ünnepélyes avatáson dr. Bóka István polgármester azzal is érzékeltette a terület fontosságát, hogy már a munkák befejezése előtt sokan használatba vették a parkosított erdőt és annak létesítményeit. Olyannyira, hogy több tiltakozó bejelentés érkezett a hatóságokhoz. A polgármester erre is utalva mondta, hogy közös a felelősség a kiválóan sikerült létesítmény fenntartása és megóvása érdekében.

A füredi projekt példáján dr. Temesvári Balázs, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója többek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes az önkormányzatoknak olyan fejlesztésekben gondolkodni, amelyek egyaránt szolgálják az állandó lakosokat és a településre látogatókat. Molnár Judit, a városrész képviselője arról beszélt, hogy több évtizedes várakozás után a Kiserdő végre ismét olyan állapotba került, hogy a város büszke lehet rá.

A 206 milliós forintos összköltségű beruházáshoz uniós és hazai támogatást is kapott a város. Az önkormányzat saját részként 50 millió forinttal járult hozzá a megvalósításhoz. A projekt keretében kialakították a Színház teret az egykori kőszínház timpanonnal kiegészített oszlopsora elé, és az innen a Gyógy térre vezető Anna korzót. A Kiserdő legsikeresebb új létesítményének a Helka és Kelén legendáját megidéző mesejátszótér ígérkezik várkastéllyal, kéttornyos házikóval és egy rendkívül népszerű pókhálós mászókával. A 120 új fa és több mint kétezer cserje elültetésével részlegesen felújították a Kiserdő déli részén az angolparkot. Erdei tornapályát, kamaszjátszóteret, vizesblokkal, pelenkázó hellyel rendelkező fedett pihenőhelyet, idősebbeknek szánt regenerációs kertet alakítottak ki és felújították a sétányokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!