Közel hét évszázados időutazás

Várkesző - A település fennállásának 650. évfordulóján nagyszabású ünnepséget szervezett a helyi önkormányzat és a Várkeszőért Közalapítvány szombaton.

Nagy Imre

A rendezvényre nemcsak az ott élőket, de a községből elszármazottakat is várták. A reggeli zenés ébresztőt követően a katolikus templomban tartottak szentmisét, majd az emlékezők a világháborús emlékműhöz vonultak. Itt Konczos Ernő polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a résztvevőkkel, megemlékezve a két világégés helyi áldozatairól. Felolvasták dr. Kövér László levelét is, amelyben az Országgyűlés elnöke üdvözölte a jeles alkalomból a község polgárait. A hősi imát dr. Keszei Károly mondta el, majd a közös imádság után Keszei Károly és Konczos Ernő az emlékezés koszorúját helyezték el az emlékműnél. Az ünnepség a volt iskolánál folytatódott, ahol Tamás és Eleonóra, a legendás Keszei tanító házaspár gyermekei leleplezték az emléktáblát.

A tábla mindazon tanítóknak emléket állít, akik kiemelkedő hozzáértéssel tanították a várkeszői gyermekeket. Az iskolára, a tanítókra, a hely szellemére Kasnya Sándorné emlékezett megható beszédében, majd koszorúzásra került sor. A település 650 éves fennállásának emlékére Harsányi Ernő és Puskás Zoltán, a község volt polgármesterei fát ültettek a templomkertben, majd Konczos Ernő polgármester hívta rendhagyó időutazásra a hallgatóságot. A falu első embere korabeli dokumentumok alapján ismertette a falu történetét a kezdetektől egészen napjainkig.

 

 

A visszaemlékezés tanulsága, hogy a kis Rába-parti település és vára nagy idők tanúja volt. A hivatalos rendezvény zárásaként Németh Tibor jegyző nyitotta meg azt a főként magángyűjteményekből összeállított kiállítást, ami pillanatképeken mutatja be a település hétköznapjait az 1910-es évektől a nyolcvanas évek végéig.
 
A közösen elfogyasztott velős, csirkemájas vaddisznópörkölt után a személyes beszélgetéseké volt a fő szerep, hiszen az alkalomra számosan látogattak haza az elszármazottak közül, hogy találkozzanak régi barátaikkal, ismerőseikkel. Az ünnepet az állandó kísérőprogramok mellett a délutáni fellépők: a marcaltői Rubato Band, az egyházaskeszői gyermek néptánccsoport, meghívott  előadóművészek, a Szanyi Bokréta néptáncegyüttes, a győri El Paso tánccsoport, a helyi asszonykórus, a kemenesmagasi énekkar és a Vati Fiúk műsora tette teljessé. A napot a Jolly Joker együttes bálja zárta.

Címkék#Várkesző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!