Párkapcsolati gondok - Élethelyzetek a pszichoszínház előadásán

Veszprém - "Nem a te életedet boncolgatjuk, de beletrafálhatunk!" szól Bácskai Juli Pszichoszínházának jelmondata. Társulata nemrég Veszprémben járt és tett fel kérdéseket.

Szabó Zsuzsanna

Az immár tizenkettedik évadát kezdő Bácskai Júlia Hangulat- és Kapcsolatjavító Pszichoszínház lényege, egyben különlegessége a teátrum közvetlenségében rejlik. Előadásaikon mindössze két színész jelenít meg - Bácskai Juli műsorvezető és Bóna János hegedűjátékának közreműködésével - egy-egy konfliktust tartalmazó élethelyzetet. A jelenetek között a megkérdezett közönség reflektál, ha kedve tartja, hozzászólhat a látottakhoz, így részesévé válhat az interaktív színházi játéknak.

Az eredetileg pszichológusként dolgozó Bácskai Júlia elmondta, az előadások megszületését a munkája ihlette. Úgy gondolta, a hétköznapi életben előforduló problémákat, szituációkat érdemes megjeleníteni, boncolgatni, így jutva el a végleges megoldáshoz.

- A színdarabok célja nem csak a szórakoztatás, de a nézők elgondolkodtatása is. A közönség mérlegel és igazságot tesz - vallja Bácskai Júlia, aki az előadások forgatókönyvének írója és a darabok rendezője is.

A veszprémi előadáson Fenyő Iván és Kovács Patrícia játszottak hitelesen, egyszer egymással, máskor a szavakkal. A két nem szembenállásában hol alá-fölérendelt férfiként és nőként, hol vitázó apa-lánya, máskor a gyerekekükön veszekedő férj-feleség szerepében nyújtottak maradandót. Az egy-egy jelenet között a műsorvezetőt, egyben a házaspár pszichológusát játszó Bácskai Júlia többször lejött a színpadról. Az eleinte tartózkodó közönséget közvetlen stílusban kérdezgette a rendező válaszokat várva.

Kreativitás, koncentráció, improvizáció és humor, élethelyzetek, személyes megnyilvánulások, reflektálás. Ez mind a pszichoszínház. Kicsit dráma, kicsit tragédia, amilyen az életünk is. Nekünk, rólunk, hozzánk szól. Mert ezekre manapság egyre nagyobb szükség vanlenne. Megválaszolni a kérdéseket, megbeszélni és megoldani a problémáinkat, még ha ez fáj is néha.

 

Nyári Teátrum rendezvénysorozat

Az előadás a Veszprém Városi Művelődési Központ és Könyvtár Nyári Teátrum nevű rendezvénysorozat része volt. A hangulatosan kivilágított Dubniczay-palota udvara remek nyári helyszínnek bizonyult. A következő előadást július 5-én, kedden este tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!