Szemműtét-show

Veszprém - Az országban elérhető legmodernebb műtéttel távolítanak ma el szürke-hályogot a megyei kórházban.

Tiger Szabolcs

A Magyar Szemészeti Szakdolgozók nyolcadik kongresszusát rendezik holnap, a Veszprém megyei kórházban. Ennek keretén belül több szemműtétet is elvégeznek, melyet az érdeklődők kivetítőkön keresztül, élőben követhetnek végig a Petőfi Színházból. Sőt, arra is lehetőség lesz, hogy egy-egy kérdést tegyenek fel az épp operáló orvosnak, műtősnőnek.



- A kongresszus bevezető eseménye lesz az élősebészeti közvetítés, ahol az ország vezető szemsebészei operálnak majd: Budapestről, Székesfehérvárról és Tatabányáról is érkeznek, illetve magam is végzek majd egy beavatkozást - tájékoztatta lapunkat dr. Győry József, a Csolnoky Ferenc kórház szemészeti osztályvezető főorvosa. 

-  A műtétek során az elsődleges szempont a betegek egészsége lesz, ezt nem veszélyeztethetik sem a kollegák által feltett kérdések, sem a közvetítést végző – egyébként direkt erre specializálódott – kameramanok sem. A két műtőben egymást váltva zajlanak majd az események, szigorú forgatókönyv szerint, ugyanis egyáltalán nem megszokott dolog – évente egy-két alkalommal történik – hogy ilyen nyilvánosság előtt kell dolgoznunk.



- A szemészeti eszközöket gyártó cégek között, a verseny ma már leginkább a sebhely méretében illetve a lencse minőségében áll fenn. A gép, amit most idehoztunk, egy körülbelül 1,8 milliméteres vágáson keresztül juttatja be, összehajtogatva, az új szemlencse implantátumot. Jelenleg itthon ez a legjobb – mondta el lapunknak Retek György, a Premedpharma munkatársa.



- A kórház keresett meg engem, hogy a csütörtöki rendezvény keretében lehetőség lenne megműteni a szememet. Kicsit izgulok, amiért ennyien figyelnek majd, de bízom a sikeres műtétben, főként, hogy egy világszínvonalú géppel dolgoznak majd – mondta el lapunknak Nagy Lajos, az egyik önkéntes páciens Balatonalmádiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!