Változások a lakásfenntartási támogatásban

Pápa - Az önkormányzati lakásfenntartási támogatás módosításáról is döntés született csütörtökön délelőtt a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében, ahol a város képviselőtestülete aktuális ülését tartotta.

Polgár Tibor

Az önkormányzati rendelet módosítása illetve kiegészítése egy új, szeptember elsejével hatályba lépő törvénymódosítás miatt vált szükségessé. A módosítás célja egyrészt a szociális gáz- és távhőtámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradó jogosultak befogadása a lakásfenntartás rendszerébe, másrészt a támogatás célzottságának valamint hatékonyságának a növelése - derült ki az indoklásból a testületi ülésen.

A törvény a jogosultsági jövedelemhatárt az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határozza meg a korábbi 150 százalék helyett, ugyanakkor eltörli a lakásfenntartási költségek jövedelmen belüli arányára vonatkozó előírást. A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező fogyasztási egység lesz.

A támogatás célzottságának és hatékonyságának növelése érdekében a módosítás két további alapvető intézkedést vezet be: az egyik a támogatást igénylők vagyoni helyzetének vizsgálata, a másik pedig annak előírása, hogy a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani. A pápai önkormányzat módosított rendelete lakásfenntartási támogatásra jogosultság esetén a támogatás összegét egységesen havi hatezer forintban állapította meg. A képviselők a rendeletmódosítást hosszas párbeszéd után egyhangúlag megszavazták.

A vegyes ügyek tárgyalása során a képviselőtestület ugyancsak egyhangú döntéssel fogadta el többek között a városi kórház fejlesztésére, valamint az Esterházy-kastély parkosítására irányuló pályázatok benyújtását. A tanácskozás zárt ülésén több önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan értékesítéséről határoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!