Európa élvonalában a légimentők

Balatonfüred - A felkért előadók a legfrissebb tudományos eredményekről számoltak be a légimentők vándorgyűlésén. Mintegy százhúsz légimentő, a szakma hazai képviselőinek színe-java találkozott a minap a III. Országos Légimentő Vándorgyűlésen.

Tiger Szabolcs

- Nyugodtan állíthatom a konferencián résztvevő kollégák és a felkért előadók véleménye alapján, hogy nagyon magas színvonalú volt a mögöttünk álló három napos rendezvénysorozat - mondta el lapunknak Dörnyei Béla mentőtiszt, a program egyik főszerezője. 

- A folyadékok éve volt a szakmai programok fő irányvonala, a felkért előadók a tudomány legfrissebb szakmai iránymutatóiról számoltak be, s mi ezeket az ismereteket próbáljuk a mindennapi munkánkba integrálni.

De az évenkénti találkozó nem csak a szakma tudományos kérdéseinek, hanem az aktuális problémáknak megvitatására is ideális.

- A légimentésben ugyanúgy, mint az egészségügy vagy épp a gazdaság más területein a pénzhiány a legfőbb gond. A jelenlegi nehéz helyzetben csak a biztonságos működéshez feltétlenül szükséges támogatást kapjuk, a folyamatos képzésünkre munkahelyi vezetőink teremtik elő a pénzt. Szakmailag nincs probléma, a mentéseket döntően az Országos Mentő Szolgálat speciálisan továbbképzett szakemberei végzik Az elvándorlás nem jellemző, hiszen a magas színvonalú szakmai munka mellett a repülés szépsége is roppant vonzó mindannyiunknak - folytatta Dörnyei Béla. 

- Nyilván van jobb és rosszabb helyzetben lévő ország, de a gépeink, az itt dolgozók képzettsége, a szakmai protokollok egyáltalán nem különböznek Európa élvonalától. Egy osztrák, vagy angol beteg ellátása ugyanúgy zajlik, mint egy magyar sérült ellátása.

Ebből is következik, hogy a jövőben az elsőrendű céljaik között van, a környező országok közül elsőként, 1981-ben megkezdett légimentés fenntartása. A jelenlegi hét bázisból három megfelelő színvonalú - köztük a balatonfüredi is-, négy azonban mindenképpen megújításra szorul.

A másik fontos feladat, hogy egyre több fogadóintézményben legyen leszállóhely, így kiküszöbölhető, hogy a betegeket előbb egy földi egységnek kelljen átadni  ami súlyos időveszteséget jelenthet egy-egy komoly eset során, beszélt lapunknak a feladatokról a mentőtiszt.

Veszprém megyében a megyeszékhelyen, Ajkán és Tapolcán található leszállóhely. Emellett egy 24 órás ügyeleti rendszer is működik, a helikopter készenléti ideje után mentőorvosi kocsi viszi a helyszínre a személyzetet és a felszerelést. Balatonfüreden 1990 óta működik a légimentés, a földi és légi bázis egy helyre kerülésével egy igazán korszerű létesítmény jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!