Nem túl biztató a világ jövője

Tapolca - Államcsőd, infláció, növekvő terhek, azaz nem túl biztató jövő előtt a világ és hazánk. Ilyen és ehhez hasonló vélekedések is elhangzottak a szerdán megnyitott Business Days 2011, Hősök és túlélők című háromnapos gazdasági konferencián a Hotel Pelionban.

Szijártó János

A Pannon Lapok Társasága által is támogatott, a Trade magazin és a Lánchíd Klub által immár ötödik alkalommal megszervezett rendezvény idén is kerekasztal beszélgetéssel kezdődött. Téma a makrogazdaság volt, illetve az abban elhelyezkedő hazai gazdaság, amelyet szakértők, gazdasági elemzők, kormányzati tisztviselők igyekeztek láttatni saját szemüvegükön keresztül.

A konferencia résztvevőit Hermann Zsuzsanna, a Trade Magazin ügyvezető-főszerkesztője köszöntötte, majd átadta a teret a szigorúan tizenöt percre korlátozott előadásoknak. Amint az elhangzott, a hazai GDP mintegy hét százalékát megtermelő élelmiszeripar, valamint a hozzá szervesen kapcsolódó mezőgazdaság (4,4 százalék) és a kiskereskedelem összességében 450 ezer embernek biztosít munkát.

Azaz ennyi embert (a családtagokkal együtt akár másfél milliót) érint közvetlenül a három napos konferencia számos témaköre. Érdekes, de nem szívderítő előadást halhattak a vállalkozásokat segítő kormányzati intézkedéscsomag ismertetése után a vendégek Jaksity Györgytől.

A Concorde Értékpapír igazgatósági elnöke szerint ugyanis a világgazdaság 2008. óta tartó súlyos válsága be nem látható következményekkel jár. Óriási államadóssága van számos országnak, köztük az Egyesült Államoknak, az Euro-zóna több országának, köztük Görögországnak, de például a távoli Japánnak is.

Szerinte nem az a kérdés, hogy lesznek-e államcsődök, hanem az, hogy mikor. Még komolyabb probléma, hogy az öregedés és az egészségügy jövőbeli finanszírozása további súlyos terheket ró fejlett világra.
 
Csütörtökön több más mellett az agráriumot és az élelmiszer-gazdaság jövőjét, az elképzelhető irányokat járják, körbe a résztvevők, aztán a márkaépítésről, az elektronikus számlázásról, a magyar termékekről is szó esik. Pénteken szintén változatos témákat boncolatnak, több más mellett a digitális kommunikáció előretöréséről is véleményt cserélnek a szakértők.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!