Kimonó, kendo, szudoku, anime, bonsai és origami

Veszprém - Bonsaialapokkal ismerkedhettek, kendobemutatót láthattak és még jukatát is próbálhattak mindazok, akik ellátogattak a japán hétvége programjaira.

Szabó Zsuzsanna

Kétnapos rendezvénysorozat várta a távol-keleti japán kultúra iránt érdeklődőket a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában, amit a Veszprém Megyei Magyar-Japán Baráti Társaság, a Juniperus Bonsai Klub és a Bakony Kendo és Iaido Club szervezett közösen.

A sport és a fegyverek szerelmesei látványos kendobemutatót láthattak, amely a vívás japán harcművészete. Ezenkívül különleges pengéjű  keleti kardokat és annak fogásait nézhették meg. Tamesigiribemutatót is rendeztek, amelynek során szalmabábokon ejtettek vágást valódi karddal, különböző vágástechnikával.     

Egy különteremben más-más fajtájú növényen - barackfán, fenyőn - bonsaivágást és kötözéstechnikát, valamint a gondozásukkal kapcsolatos módszertani tanácsokat kaphattak a növény- és kertbarátok.

A szebbik nem képviselői a különböző színű és  mintájú tradicionális japán viseletben, kimonókban  gyönyörködhettek, és jukatát, japán köntösruhát póbálhattak fel. A kiállított ruhadarabok mellett feliratok segítették eligazodni a japán viselet iránt érdeklődőket.

A  kiírásokból megtudhatták például, mi jellemző a gésák öltözködésére, vagy hogy milyen színű a női esküvői ruházat. Aki mindezek után kedvet kapott a viseletükre, az vásárolhatott is.

A gyerekeket mindezek mellett szudokuverseny és anime, vagyis japán animációfilmes rajzkiállítás várta. A színes és gyakran humoros alkotásokat tehetséges diákok készítették egy rajzpályázatra. A Kossuth iskolában origamikiállítás és japán hétköznapokról szóló előadások színesítették a programot.          

A Veszprém Megyei MagyarJapán Baráti Társaság második alkalommal rendezte meg a japán kultúrát népszerűsítő programot, amelyre sok érdeklődő látogatott el a hétvégén. Érdekes előadásokon, látványos bemutatókon és játékokon vehettek részt, így kerülve közelebb a távoli országhoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!