Díj az öreg halászoknak

Tihany - A község legrangosabb kitüntetésével, a Pro Tihany-díjjal ismerték el annak a négy halásznak a munkáját, akik kezdetektől bekapcsolódtak a gardafesztivál lebonyolításába, népszerűsítésébe.

Győrffy Árpád

A pénteken megtartott ünnepségen Tósoki Imre polgármester elmondta, hogy az önkormányzat rendelete szerint a díjat azoknak a személyeknek vagy csoportoknak lehet adományozni, akik, illetve amelyek a társadalmi, szociális, kulturális vagy gazdasági életben kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a félsziget értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

A négy halász egyike, a márciusban, 84. évében elhunyt Sörös Lajos már csak posztumusz díjat kaphatott, de a 79 éves Pekár Miklós, a 81 éves Varró János és a 85 éves Végh László maga vehette át a kitüntetést és a vele járó kisméretű gardaszobrot. Mindegyikük több évtizeden át dolgozott halászként a Balatonon, és személyes közreműködésükkel segítették az eddigi fesztiválok lebonyolítását, sikerét.

A rendezvényen Péter György, a Veszprém Megyei Kormányhivatal nyugalmazott halászati felügyelője, a Garda-szobor Alapítvány kezdeményezője ismertette tervüket egy szobor felállításáról, ami a környék számára annyira fontos halat mutatná be. A Tihanyi-kút partján felállítandó szobrot a kuratóri- um döntése szerint Dienes Attila szobrászművész készítené el. A mintegy két méter magas kövön álló, hasonló nagyságú gardaszoborral emléket akarnak állítani a tihanyi halászatnak és Herman Ottónak, aki A magyar halászat című könyvében egykor megörökítette a tihanyi gardahalászatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!