Ingatlanadó: Kivetik, nem vetik?

Megyei körkép - A parlamenthez benyújtott adócsomag szerint az eddiginél jóval nagyobb bevételre tehetnek szert az önkormányzatok az építményekre, telkekre kivetett adókból.

Munkatársainktól

A készülőfélben lévő törvény lehetővé tenné az önkormányzatoknak, hogy a jelenlegi 1,8-ról a forgalmi érték három százalékára maximálják az építmény- és telekadót. Ha utánaszámolunk, akkor a jelenlegi törvényjavaslat szerint akár évi 300 ezer forint ingatlanadót is a nyakába varrhatnának az önkormányzatok a 10 millió forint értékű lakás tulajdonosának éves szinten. Ami józan ésszel felmérve képtelenség. Kinek van ma ennyi pénze? Polgármestereket kérdeztünk meg, mi a véleményük erről a lehetőségről és élnének-e vele?

A veszprémi önkormányzat nem tervezi az ingatlanadó bevezetését, nem akar élni ezzel a lehetőséggel, válaszolta kérdésünkre Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Veszprémben jelenleg kommunális adó, építményadó, iparűzési adó, valamint gépjárműadó van.

Alsóörsön az 546 millió forintos működési kiadások több mint egynegyedét finanszírozzák a helyi adókból. Az idei évre 148 millió forintos bevételt terveztek, de eddig már 157 millió forint folyt be. Hebling Zsolt polgármester a jövő évi önkormányzati feladatok és finanszírozási tervek ismeretében úgy látja, hogy a község működését a jelenlegi adók segítségével finanszírozni tudják, így nem terveznek adóemelést a következő évre.

Ajkán kommunális adót fizet a lakosság, hatezer forintot lakásonként, a garázsokra nem vetettek ki adót - tudtuk meg Schwartz Béla polgármestertől. Azok a kommunális adót fizető ingatlantulajdonosok, akik korábban valamilyen program, például a panel- vagy a szennyvízcsatorna-program keretében százezer forintnál magasabb önrészt fizettek, több évre mentesülnek a fenti adók alól. A polgármester hozzátette, hogy tavaly még a felújításokat végző tulajdonosok a befektetett összeget leírhatták az adóból, idén azonban a nehéz gazdasági helyzet miatt erre már nincs lehetőség. Schwartz Béla egyébként nem ért egyet a forgalmi érték alapján bevezetendő ingatlanadóval, véleménye szerint az nagy vitát váltana ki. Egymást érnék a perek, már csak azért is, mert nincs két egyforma értékbecslés.

Az ingatlanadók esetleges emelése téma volt a múlt héten Balatonfüreden megrendezett Önkormányzati megújulás 2011 konferencián is. Az önkormányzati finanszírozásról tartott kerekasztal-beszélgetésén Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese úgy vélte, hogy azt csak fokozatosan lehetne bevezetni. A stagnáló ingatlanpiaci viszonyok között nem lehetne ezzel tovább terhelni az embereket, amikor úgyis gondot jelent nekik, hogy esetleg nem tudnak megválni egy ingatlantól. Az új adók megjelenése vagy a jelenlegi tételek megemelése szerinte jelzálog alá vont ingatlanok tömegéhez vezetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!