Liszt Ferencről mindenkinek

Berhida - A Liszt-évforduló kapcsán négy állomásból álló zenei rendezvénysorozattal próbálják közelebb hozni a világhírű zeneszerzőt és muzsikáját az emberekhez a településen.

Szabó Péter Dániel

A 200 esztendeje, 1811. október 22-én született Liszt Ferenc a maga korának hamisítatlan sztárja volt, akiért bizony megőrültek rajongói, akadt olyan eset is, amikor egy hölgy elájult a koncertjén, mondta el a berhidai kultúrházban hétfőn este tartott előadásán Borbás Károly zenetanár. A Várpalotai Bányász Kórus karnagya a már kilenc esztendősen nemzetközi tehetségnek kikiáltott művész gyermekkorától egészen 1886-ban bekövetkezett halálig mutatta be Liszt pályáját az életkorát tekintve igen vegyes összetételű közönségnek. Mindezt persze izgalmas zenei betétekkel fűszerezve, amelyek hallatán mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott: a zeneszerző bizony az egyetemes kultúra szerves része.

- Lisztet mindenki ismeri, csak lehet, hogy nem tud róla - jegyezte meg az előadáson Borbás Károly, majd zárásképp a Tom és Jerry című világszerte kedvelt rajzfilmsorozatból ismert muzsikát játszotta le a közönségnek.

A fővárosi Balassi Intézet pályázatán nyert pénzből megvalósított előadássorozat első állomása egyébként a peremartoni Petőfi Művelődési Házban megtartott komolyzenei hangverseny volt, ahol fuvolán hangzottak el az alapvetően zongorára írt művek. Szintén Liszt Ferenc szerzeményei adják a gerincét november 12-re meghirdetett kistérségi zenei találkozónak, amelynek a peremartoni intézmény ad otthont, csakúgy mint a Szerelmi álmok című film vetítésének. A zeneszerző életét feldolgozó 1970-es filmet november 18-án tekinthetik meg az érdeklődők, tudtuk meg Lengyelné Horváth Andrea közművelődési vezetőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!