Tragédia Egyiptomban: pápai áldozatok, sokkos állapotú túlélők

Leszállt a vasárnapi, 11 halálos áldozatot követelő hurghadai buszbaleset sérültjeit szállító első repülőgép Budapesten kedden délután. A tragédiának - a korábbi néggyel ellentétben - három halálos pápai áldozata van. A pszichológus szerint sokkos állapotban vannak a túlélők, a kairói nagykövet konzuljai folyamatosan a helyszínen vannak, az ORFK megkezdte a halottak azonosítását.

MTI

Pápa együtt gyászol

Az eddigi információkkal ellentétben négy helyett három pápai veszítette életét az egyiptomi buszbalesetben, a negyedik súlyos sérült életéért még küzdenek az orvosok - tudtuk meg Pápa polgármesterétől, dr. Áldozó Tamástól. A részletekért kattintson ide.


Egyiptomi közlekedés: győzzön az erősebb

A busz műszaki hibája, vagy az egyiptomi közlekedési morál okozhatta a tragikus hurghadai baleset? A buszok tervezésére jellemző, hogy a kényelmet helyezik előtérbe a biztonság rovására, ugyanakkor általános tapasztalat, hogy a kontinens déli részén vakmerőbbek a sofőrök, Egyiptomban pedig nem csak a közvélekedés, hanem a tapasztalat szerint is rosszul vezetnek a helyiek. A háttérinformációkért kattintson ide

Megérkezett Budapestre a sérültek első csoportja

Leszállt a vasárnapi hurghadai buszbaleset sérültjeit szállító első repülőgép Budapesten kedden kora délután - erősítette meg az MTI értesülését Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője. A sérülteket három mentőautóval szállították kórházba.

A repülőgép nem sokkal délután fél kettő előtt érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljához.
Az MTI repülőtéren lévő tudósítója három mentőautót és egy tűzoltóautót látott, a sérülteket az MTI információi szerint a Péterfy Sándor utcai Kórházba szállították.
Az MTI Egyiptomban tartózkodó különtudósítója reggel azt jelentette, hogy az egyiptomi Hurghada város Nile (Nílus) nevű kórházában ápolt - most Budapestre érkezett - nyolc sérült mellett még hatan utazhatnak haza kedden Magyarországra. Az MTI értesülése szerint ők azok, akiket a Hurghadához közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Rajtuk kívül a Nile kórházban még tizenegy, Kairóban pedig négy sérültet ápolnak.
A vasárnapi balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en sérültek meg. 
A keddi nap történéseiről Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője délután sajtótájékoztatón számol majd be.



Az azonosítások után indulnak az áldozatokért

Ha az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség gépei három órán belül felszállhatnak - közölte Benkő Tibor vezérkari főnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A jelenlegi információk szerint ez a hét második felében történhet meg – tette hozzá a vezérkari főnök.
Mint mondta, a két AN-26-os szállítógépet már felkészítették, a repülés végrehajtására vonatkozó diplomáciai engedély kiadása folyamatban van, azt várhatóan még kedden megkapják, a két gép személyzetének a vízumkérelmét pedig az egyiptomi nagykövetség soron kívül bírálja el.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bízta meg Benkő Tibort azzal, hogy a Magyar Honvédség készüljön fel az egyiptomi buszbaleset tizenegy magyar halálos áldozatának hazaszállítására. 
A vezérkari főnök kiemelte: a honvédség feladata csak a szállítás megszervezése és végrehajtása, így másról - például a sérültek állapotáról - nem rendelkezik információkkal. 
Benkő Tibor a szállítás pontos idejét még nem tudta közölni, mivel - mint jelezte - az az egyiptomi hatóságoktól függ. Azt viszont elmondta, hogy a katonai gépek várhatóan a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkeznek majd. Kérdésre válaszolva kitért arra: az AN-26-os repülőgépek többfunkciósak, személy- és teherszállításra egyaránt alkalmasak, így csak rendeltetésszerű átalakításra volt szükség. 
Az egyiptomi Hurghadában vasárnap a Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal a repülőtérre tartott, amikor az egyik busz felborult. A balesetben 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült. 
Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője hétfő esti, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a sérültek hazaszállítása nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. Ismertette azt is, hogy a tizenegy halálos áldozat közül eddig hármat azonosítottak.    
Kveck Péter kairói nagykövet kedden az MTI-t arról tájékoztatta: az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Egyiptomba megérkezett szakértői már megkezdték a hurghadai buszbaleset áldozatainak azonosítását. Számítások szerint ez 1-2 napon belül befejeződhet, azt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani - tette hozzá.
Az Uniqa Biztosító és a QBE Atlasz Biztosító azt közölte, hogy kedden és szerdán hozza Magyarországra a hurghadai baleset sérültjeit, míg az Európai Utazási Biztosító Zrt. - amelynek a jelenlegi adatok szerint egy biztosítottja volt az utazók között, és ő meghalt - a Magyar Honvédség közreműködésével szállítja haza a holttestet.
Az MTI helyszínen tartózkodó különtudósítója úgy tudja: az egyiptomi Hurghada város Nile (Nílus) kórházában eddig ápolt nyolc sérült mellett további hat sérült utazhat haza még kedden Magyarországra.


Szijjártó: a miniszterelnök folyamatosan tájékozódik a sérültek állapotáról és hazaszállításukról

Folyamatosan tájékoztatják a kormányfőt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a Külügyminisztérium és a kairói magyar nagykövetség, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium vezetői az egyiptomi buszbaleset sérültjeinek állapotáról és hazaszállítási menetrendjéről - közölte Szijjártó Péter kedden az MTI-vel.

A miniszterelnök szóvivője közleményében kiemelte, a sérültek és családjaik határozott kérésének megfelelően arra kérik a sajtó képviselőit, hogy a jelenleg még a baleset hatása alatt álló emberek és családjaik nyugalmát tartsák tiszteletben hazaérkezésük során és azt követően is.
A keddi nap történéseiről a Miniszterelnökség a délután folyamán sajtótájékoztatón fog beszámolni.
A vasárnapi balesetben 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott hurghadai szállodáiktól a repülőtérre, amikor az egyik busz felborult.


Pszichológus: trauma utáni sokkban vannak a sérültek és hozzátartozóik

Trauma utáni sokk jellemzi a hurghadai buszbaleset sérültjeinek és a hozzátartozók lelkiállapotát – nyilatkozott kedden a közmédiának Kovács Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető pszichológusa a helyszínen, a hurghadai Nile (Nílus) Kórházban.

A pszichológus kedden kora reggel érkezett az egyiptomi üdülőhelyre, s mint mondta, már több súlyos sérülttel tudott beszélni. Hangsúlyozta: krízisintervenció keretében igyekeznek segítséget nyújtani számukra a történtek feldolgozásában.
   
Kovács Péter nevek említése nélkül azt mondta, hogy az a sérült, akivel legutóbb beszélt, hasonlóan a közmédia tudósítóival beszélő sérültekhez, semmire sem emlékszik a balesetből, sőt, arra sem, hogy egy másik kórházból szállították át a Nile (Nílus) Kórházba. Kovács Péter szerint jellemző a sérültekre, hogy a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak. Tapasztalatai szerint valamennyien tudatában vannak annak, mi történt velük, körülöttük.
   
"Nehéz kimondani, de vannak olyanok, akik hozzátartozójukat elvesztették, és mégis szerencsésnek érzik magukat, mert nem annyi hozzátartozójukat vesztették el, mint mások" – fogalmazott. Szerinte szerencse a szerencsétlenségben, hogy összetartó csapatról van szó, az utazáson ismerősök, baráti társaságok vettek részt, egymáshoz bejárnak a kórtermekbe, ami nagy segítséget jelent.
   
A szakember hangsúlyozta: hosszú folyamat vár a sérültekre, az első 4-6 hét a legnehezebb, de évek telhetnek el, mire feldolgozzák a történteket. Azonban még később is, események, évfordulók felidézhetik bennük a balesetet. Mint mondta, dolgoznak a sérültek és a hozzátartozók utógondozásának megoldásán is.
   
Beszélt arról is, hogy egyértelműen könnyebb feldolgozniuk a történteket azoknak, akik haza tudnak utazni, ez azonban a sérülésektől függ.



Az ORFK szakértői Egyiptomban megkezdték a halottak azonosítását

Már megkezdték a hurghadai buszbaleset halottainak azonosítását az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértői, akik kedden érkeztek Egyiptomba – tájékoztatta Kveck Péter kairói nagykövet az MTI-t.

Elmondta, számítások szerint ez a munka 1-2 napon belül befejeződhet, ezt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani. Szólt arról is, hogy a Külügyminisztériumból hétfőn egy konzul érkezett Egyiptomba. Neki komoly gyakorlata van a hasonló válsághelyzetek ellátásában. A Hurghadában dolgozó két, konzuli feladatokkal megbízott diplomata munkáját segíti - mondta a nagykövet.
   
Kveck Péter szólt a kairói Dar el-Fuád kórházban ápolt négy súlyos sérültről is. Hangsúlyozta, állapotukban nincs változás, de az orvosok mindent megtesznek azért, hogy javuljon állapotuk. Mint fogalmazott: "erre még várni kell", sérülésük súlyossága miatt.
   
Hozzátette, hogy szerdán legalább négy vagy még több - a hurghadai kórházban kezelt - sérült utazhat haza Magyarországra. Ez a gyógyulás ütemétől függ, nem a kórháztól, a sérültek állapota határozza meg távozásuk időpontját - fejtette ki a kairói magyar nagykövet.



A kairói nagykövetség konzuljai folyamatosan a helyszínen vannak

A kairói nagykövetség két konzulja folyamatosan a hurghadai Nile Hospitalban tartózkodik, kapcsolatban áll a sérültekkel és a hozzátartozókkal – nyilatkozta a közmédia hírstábjának kedden Kaizinger Tibor, a Külügyminisztérium konzuli részlegének munkatársa.

Mint mondta, azonnal a helyszínre siettek és a helyi hatóságokkal is egyeztetnek. Kiemelte: ő hétfőn délután érkezett, a tárca konzuli gyorsreagáló erejéből küldték ki a megnövekedett feladatok ellátására.
   
Mint mondta, az utazási iroda és a biztosítók képviselőivel készítik elő a holttestek hazaszállítását.
   
Elmondta azt is, hogy voltak sérültek, akinek ideiglenes útlevelet kellett kiállítaniuk, mert a balesetben eltűntek az úti okmányaik. Szólt arról is, hogy a buszon utazók csomagjait egy helyre szállították.


   
Kaizinger Tibor kiemelte a helyi magyarok, valamint az egyiptomi hatóságok jó együttműködését. Hangsúlyozta: az egyiptomiak mindent megtesznek a sérült magyarok érdekében, illetve a történtek tisztázásáért.
   
Kaizinger Tibor a Nile Hospital előtt nyilatkozott a közmédiának. Az épületbe csak a közmédia két tudósítója jutott be, a bejáratnál a kamerával, illetve fényképezőgéppel dolgozó kollegákat elküldték a helyiek. A tudósítók a kórházban azt tapasztalták, és két sérült is arról számolt be, hogy rendkívül kulturált környezetben, megfelelő ellátást kapnak a sérültek.


Kedd délután újabb sérültek utazhatnak haza Magyarországra


A kedd reggeli, a hurghadai Nile kórházban ápolt nyolc sérült mellett további hat sérült utazhat haza még kedden Magyarországra – tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Az MTI értesülése szerint ők azok, akiket a településhez közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Ők – arra hivatkozva, hogy lelkileg megviselték őket a történtek – nem kívántak nyilatkozni.
   
A Nile kórházban két sérülttel is sikerült beszélnie a közmédia hírstábjának, de hivatalosan, a nevüket vállalva nem kívántak nyilatkozni.
Mindketten azt mondták: nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban ébredtek. Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van.
   
A kórházban több sérült is megjelent az aulában, de láthatóan zaklatott lelkiállapotuk miatt nem lehetett velük beszélni.


A biztosítók kedden és szerdán hozzák haza a sérülteket

Az Uniqa és a QBE Atlasz Biztosító kedden és szerdán hozza Magyarországra a hurghadai baleset sérültjeit, míg az Európai Utazási Biztosító Zrt. - amelynek a jelenlegi adatok szerint egy biztosítottja volt az utazók között, és ő életét veszítette - a Magyar Honvédség közreműködésével szállítja haza a holttestet - közölték az érintett biztosítók kedden az MTI megkeresésére.

Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere kedden azt mondta az MTI-nek, hogy mivel náluk van a biztosítottak többsége, kedden kettő, szerdán pedig még egy repülőgépet küldenek a sérültek hazaszállítására. Hangsúlyozta: azokat a sérülteket is hazaszállítják, akik nem náluk voltak biztosítva. Elmondta, hogy ezzel a három géppel várhatóan az összes sérültet haza fogják tudni szállítani.
   
Arra a kérdésre, hogy hány biztosítottjuk volt a balesetben, Écsy Zoltán biztosítási titokra való hivatkozással nem kívánt válaszolni, illetve hozzátette, hogy jelenleg is folyamatban van az azonosítás.
   
Az utasbiztosítási termékmenedzser elmondta, hogy eddig nem érkezett megkeresés a hozzátartozóktól, hogy kiutaznának, de ha érkezik ilyen, akkor mindenben támogatják a kijutásukat.
   
Dénes Attila, a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója kedden délelőtt az MTI érdeklődésére azt mondta: a jelenlegi állás szerint - anélkül hogy a holttestek azonosítása megtörtént volna - három sérültjük van Egyiptomban, velük felvették a kapcsolatot. Hozzátette: nincs szükség arra, hogy hozzátartozókat kiutaztassanak hozzájuk, mivel egy keddi kontrollvizsgálat után vissza tudják őket utaztatni Magyarországra. Elmondta azt is, hogy három biztosítottjuk már nincs kórházban.
   
Molnár László, az Európai Utazási Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére azt közölte kedden délelőtt, hogy az egyiptomi buszbalesetben érintettek közül egy utasról tudják jelenleg, hogy az EUB-nál volt biztosítva, ő sajnálatos módon életét vesztette a balesetben.
   
A hozzátartozókkal már sikerült kapcsolatba lépniük, a holttest repülőgéppel történő hazaszállítása a Magyar Honvédség közreműködésével történik - közölte Molnár László, hozzáfűzve, hogy segítségnyújtó partnerünk (Europ Assistance) képviselője a helyszínen tartózkodik.


Nyolc sérült elhagyta kedden a hurghadai kórházat

A hurghadai buszbaleset 29 sérültje közül nyolc elhagyta kedd reggel a városban lévő Nile kórházat, és mentőautón a repülőtérre viszik őket - jelentette a helyszínről az MTI különtudósítója.



A tudósító tudott beszélni a kórházat elhagyó magyarokkal, de ők nem akartak nyilatkozni. Azt kérték a két mentőautó-vezetőtől, hogy lassan hajtson.
   
Kveck Péter kairói nagykövet hétfő kora este úgy nyilatkozott, hogy a hurghadai kórházban ápolt magyarok közül körülbelül tíz egy-két napon belül távozhat.
   
A nagykövet elmondta azt is, hogy már csak egy embert kezelnek a Nile kórházban intenzív osztályon. A Kairóban ápolt négy sérült állapota továbbra is súlyos, de összességében azt lehet mondani, hogy javult az állapotuk.



Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Pápaiak az áldozatok között

 

 

 

Négy pápai van a tragikus egyiptomi buszbaleset halálos áldozatai között – tudtuk meg Stileth Nikolettától, az N-Tours Utazási Iroda vezetőjétől. A szóban forgó pápai iroda nem vett részt az utazásszervezésben. Nikoletta négy pápai áldozatról kapott tájékoztatást az utat szervező Best Reisen utazási iroda értékesítési igazgatójától. Ebből három név ismert, a negyedik áldozat nevét hétfőn kora délután még nem tudták.

Mint azt az iroda vezetője elmondta, felvették a kapcsolatot az érintett pápai családdal, de mivel törvényi kötelezettségük a titoktartás, az áldozatokról nem adhatott információt.

Stileth Nikoletta cáfolta a városban elterjedt hírt, hogy a baleset minden áldozata pápai. Meg nem erősített információk szerint a pápai áldozatok közt két nő, egy férfi és egy gyermek van. Lapunk úgy tudja, hogy egy ismert pápai  ügyvéd családtagjai is az elhunytak között vannak.

 



Gyorshajtás okozhatta a szerencsétlenséget


Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológust küldött a helyszínre, aki segít a túlélőknek a tragédia feldolgozásában. Emellett az Országos Rendőr-főkapitányság két közlekedésbiztonsági szakember kiküldésével segíti a munkát, az Országos Mentőszolgálat pedig orvoscsoportot küld a helyszínre.

Bába Iván megerősítette, hogy a 29 sérült közül négy súlyos sérültet és egyikük kísérőjét Kairóba szállították, a többi sérültet két hurghadai kórházban ápolják.
Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője a sérültek hazaszállításáról annyit mondott, hogy ez nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben.

Szakértői vélemény szerint valószínűleg a nem megfelelő sebesség okozta a vasárnap esti hurghadai balesetet. Héjj Demeter, a világ egyik vezető tömegközlekedési autóbuszgyártójának, a NABI (North American Bus Industries) Gyártó és Kereskedelmi Kft.-nek a marketing- és értékesítési vezetője a busz fotója alapján így fogalmazott: a 12 méteres turistabusz minden bizonnyal nagy sebességnél történt fékezéskor dőlt el, és az oldalán csúszott hosszabb távon. Szerinte azért lett a balesetnek tizenegy halottja és sok sérültje, mert az utasok feltehetően nem kötötték be a járműbe szerelt kétpontos biztonsági övet, amely megvédte volna őket.
   
Héjj Demeter szerint az autóbusz megfelelhetett a műszaki és biztonsági követelményeknek, és ezt a fotók is alátámasztják, mert a járműszerkezet nem károsodott nagyon, megmaradtak a túlélést biztosító "terek".
   
Az MTI tudósítója a baleset helyszínén hétfő délután azt látta, hogy a busz totálkárosra tört, a bal oldalán - amelyre borult - az összes ablak kitört, a csomagtartó ajtói közül is több kiszakadt a helyéről. A szélvédő és a hátsó ablak is kitört, és bár a busz jobb oldala viszonylag épen maradt, láthatóan azon is több ablak kitört.
   
Csaknem százötvenen hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett; egyes információk szerint azonban a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza.
   
Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese a repülőtéren arról számolt be a sajtónak, hogy a repülőtérre tartó autóbusz balesetét vélhetően műszaki hiba okozta, azonban az egyiptomi rendőrség a konkrét okról még nem adott információt. A külügyi tárca jelezte: nem tudják megerősíteni azt, hogy a busz teherautóval ütközött volna.
   
A sérültek egy részét Hurghadában ápolják, a többieket egyiptomi katonai repülőgéppel Kairóba szállították. Ezen a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki "személyesen a legjobb egészségügyi csoportokkal gondoskodik a magyar állampolgárok ellátásáról" – mondta Précsényi Árpád.
   
A könnyebb sérülteket akár már kedden hazaszállíthatják - közölte Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója, a kedden Hurghadába induló magyar orvoscsoport vezetője. Mint kifejtette: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől kapott megbízólevele szerint gyermek-traumatológus kollégájával elsősorban szervezési feladataik lesznek. Beszélnek a Hurghadában ápoltak, valamint az egyik kairói kórházban fekvő sérültek kezelőorvosaival, majd eldöntik, hogy milyen sorrendben, milyen módon lehet hazaszállítani a sérülteket. 
   


Főként budapestiek és érdiek vannak az elhunytak között?

“Nem tudok szegedi áldozatról, úgy tudom, hogy főként budapestiek és érdiek vannak az elhunytak között” - mondta a szegedcafe.hu-nak egy szegedi, aki turistaként ott volt a három busz egyikén.  Mint a portálnak meséli, ők csak a repülőn értesültek a balesetről attól a három utastól, akik a balesetet szenvedett buszon voltak, de csodával határos módon sérülés nélkül megúszták, így felszállhattak a Budapestre induló repülőgépre.

A különböző fórumokon is egyre több hozzászólás érkezik a történtek kapcsán.

„Mi szombaton jöttünk haza és nagyon megvisel a baleset híre. Azt hittem, élménybeszámolót fogok írni, de most csak sírni tudok. Reggel a TV2-n Kata (az idegenvezető – a szerk.) nyilatkozott a balesetről. El sem tudom hinni. Bár tényleg gyorsan vezetnek és a lámpát sem kapcsolják fel, de soha nem jutott eszembe, hogy ilyen baleset történhet és ennyi ember meghal. Csak az jár a fejemben, hogy az őszi szünet miatt hány gyerek volt a buszon. Szerdán együtt voltunk egy családdal Sharm El Kata szervezésében. Velük is volt egy aranyos szőke kisfiú. Bestes utasok voltak. Sokat gondolok rájuk, mi lehet velük...” - írta az Index fórumán az egyik hozzászóló.

A sérültek között az al-Masztri al-Jum napilap szerint négy gyermek is van. Névtelenül nyilatkozó rendőrségi tisztviselők szerint a baleset oka az volt, hogy a sofőr a megengedettnél jóval gyorsabban hajtott, elveszítette az uralmat a busz felett, ami egy kanyarban kisodródott és felborult. A balesetre a muszlim áldozati ünnep, az íd el-adha első napján került sor, amikor az egyiptomiak tömegével utaznak a Vörös-tenger partjaira. Egyiptomban gyakoriak a közlekedési balesetek: az utak rendkívül rossz állapotban vannak, és elterjedt a gyorshajtás is, amely felett a helyi közlekedésrendészet általában szemet huny” – idéz  egy másik fórumozó.

"Csak megerősíteni tudom, hogy a sofőrök ugy vezetnek mint valami őrült." - írja valaki, s kijelentését többen is alátámasztják, de szó esik még az utak rossz állapotáról, a kiemelkedően magas, balesetveszélyes padkákról is.

Magyar katonai repülő hozhatja haza a holttesteket

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul - amint az ehhez szükséges egyeztetések lezajlottak - "hozzák haza" a Magyar Honvédség egyik repülőgépével a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozatainak holttesteit - jelentette be hétfőn újságírók előtt a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter hozzátette: Hende Csaba jelenleg is az ehhez szükséges egyeztetéseket végzi.

A szóvivő elmondta: Orbán Viktor utasította Martonyi János külügyminisztert is, hogy szervezze meg a sérültek folyamatos és zökkenőmentes Magyarországra szállítását.

Eszerint a Külügyminisztérium egyeztet az utazási irodával, valamint a biztosítóval, és tőlük azt a tájékoztatást kapták, hogy az utazási iroda folyamatosan közlekedtet repülőjáratokat Hurghada és Budapest között, ezért a sérültek ezen az úton juthatnak majd Magyarországra, amint szállítható állapotban lesznek.

Szijjártó Péter hozzátette: az egyiptomi magyar nagykövet tájékoztatása szerint négyen hagyhatták már el a kórházat, a többi sérültről egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor térhetnek haza.

A vasárnapi balesetben 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott hurghadai szállodáiktól a repülőtérre, amikor az egyik busz felborult.

 A könnyebb sérülteket talán már kedden hazaszállíthatják

A vasárnapi tragikus egyiptomi buszbaleset könnyebb sérültjeit akár már kedden hazaszállíthatják - közölte Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója, a kedden Hurghadába induló magyar orvoscsoport vezetője hétfő este az MTI-vel.

Göndöcs Zsigmond beszélt a sérültek biztosítótársaságával, és arról tájékoztatták, hogy ők is küldenek segítséget a sérültek ellátása és hazaszállítása érdekében. Emellett a nagykövettel és a konzullal is egyeztetett, és megkapta azokat az anyagokat, amelyek minden információt tartalmaznak a sérültekről - tette hozzá.

Mint kifejtette: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől kapott megbízólevele szerint gyermek-traumatológus kollégájával elsősorban szervezési feladataik lesznek. Beszélnek a Hurghadában ápoltak, valamint az egyik kairói kórházban fekvő sérültek kezelőorvosaival, majd eldöntik, hogy milyen sorrendben, milyen módon lehet hazaszállítani a sérülteket. Ez alapján intézkednek arról, hogy Magyarországon milyen készültségű mentőautókat kell kirendelni a repülőtérre, kit kell kórházba vinni, kit lehet hazaszállítani.

Göndöcs Zsigmond, aki az Országos Mentőszolgálatnak egykor főigazgatója volt, elmondta, hogy Magyarországon és külföldön is sok tömeges balesetet "vezényelt már le". Többek között a 2004-es Srí Lankai cunami után ő vezette a helyszíni magyar orvoscsoportot, a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa idején pedig a térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízottként irányította a mentést.

Az Uniqua biztosító az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében azt írta: a biztosítótársaság szakemberei már a helyszínre érkeztek és mindent megtesznek a sérültek kiemelt kórházi ellátásáért, illetve megkezdték a szállítható állapotban lévő emberek hazaszállításának előkészületeit. Az Uniqua és a Europ Assistance közösen kedden hajnalban elindítja speciális mentőrepülőgépét, amely a nap folyamán hazahozza a sérülteket.

Écsy Zoltán, az Uniqua Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere korábban elmondta: az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqua biztosítottja. Mindent megtesznek a sérültek kiemelt ellátásáért, az áldozatok és a sérültek mielőbbi hazaszállításáért - tette hozzá.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológust küldött a helyszínre, aki segít a túlélőknek a tragédia feldolgozásában. Emellett az Országos Rendőr-főkapitányság két közlekedésbiztonsági szakember kiküldésével segíti a munkát, az Országos Mentőszolgálat pedig orvoscsoportot küld a helyszínre.

Az államtitkár megerősítette, hogy a 29 sérült közül négy súlyos sérültet és egyikük kísérőjét Kairóba szállították, a többi sérültet két hurghadai kórházban ápolják. Az államtitkár szavai szerint több sérültet megoperáltak, állapotuk stabil. Hozzátette: négy könnyebb sérült ambuláns kezelésben részesült és egy szállodában várja, hogy hazatérhessen.

Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője a sérültek hazaszállításáról annyit mondott, hogy ez nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. Ismertette azt is, hogy a tizenegy elhunytból eddig hármat azonosítottak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: egy tömeges balesetek ellátásában nagy gyakorlatot szerzett mentőorvos és egy gyermek-traumatológus szakorvos segíti majd a vasárnap történt tragikus egyiptomi buszbaleset sérültjeinek ellátását az észak-afrikai országban. Feladatuk, hogy a hurghadai és kairói kórházakban kezelt magyar sérültek további egészségügyi ellátásának koordinációjában, majd hazaszállításuk előkészítésében nyújtsanak segítséget - írta a minisztérium a közleményben.

Magyar szakemberek utaznak a helyszínre

Pszichológus, közlekedésbiztonsági szakemberek és orvosok is utaznak az egyiptomi Hurghadába, ahol vasárnap este 11 magyar turista halt meg autóbusz-balesetben.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológust küldött a helyszínre, aki segít a túlélőknek a tragédia feldolgozásában. Emellett az Országos Rendőr-főkapitányság két közlekedésbiztonsági szakember kiküldésével segíti a munkát, az Országos Mentőszolgálat pedig orvoscsoportot küld a helyszínre - tette hozzá.

Az államtitkár szavai szerint több sérültet megoperáltak, állapotuk stabil. Hozzátette: négy könnyebb sérült ambuláns kezelésben részesült és egy szállodában várja, hogy hazatérhessen.

Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője a sérültek hazaszállításáról annyit mondott, hogy ez nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. 

A QBE kiutaztatja a nem szállítható sérültek hozzátartozóit

A QBE biztosító szervezi a közeli hozzátartozók kiutazását azokhoz a sérültekhez, akik állapotuk miatt a közeli napokban még nem utazhatnak vagy nem szállíthatók haza Egyiptomból - erről a QBE Insurance (Europe) Ltd. Magyarországi Fióktelepe tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Amennyiben kiskorú gyermek maradna magára Egyiptomban, hazajutását egy itthoni hozzátartozója kiutaztatásával biztosítja a QBE.

A QBE fióktelepe felvette a kapcsolatot a társbiztosítókkal, a külügyminisztérium konzuli főosztályával, valamint egyiptomi asszisztencia partnerével - közölte a biztosító.

A helyiek szerint nagyon fáradt volt a buszvezető

A helyiek szerint nagyon fáradt volt az egyiptomi Hurghadában vasárnap balesetet szenvedett, magyar turistákat szállító busz sofőrje - tudta meg az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó munkatársa.

A sofőr egy kairói út után vitte a reptérre a turistákat - hangzott el a hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában hétfőn.

A busz még mindig a helyszínen van

Egy nappal a magyar turistákat szállító busznak az egyiptomi Hurghadán történt balesete után a járművet a kerekeire visszafordították, de hétfőn kora délután még továbbra is a helyszínen van.

A busz totálkárosra tört, a bal oldalán – amelyre borult – az összes ablak kitört, a csomagtartó ajtói közül is több kiszakadt a helyéről. A szélvédő és a hátsó ablak is kitört, s bár a busz jobb oldala viszonylag épen maradt, láthatóan azon is több ablakot kitörtek.

A busz környékén számos személyes tárgy maradt, utazási papírok, párna, ruhadarabok, ásványvizes palackok. A busz környékén rengeteg az üvegtörmelék, a várostól távolabbi, a repülőtértől mintegy öt kilométer távolságra levő útszakaszon a törmelékektől pár kordonnal igyekeznek megvédeni a közlekedőket.

A busz bal oldalán, amelyen gyakorlatilag nem maradt ép elem, vérfoltok láthatók. A busz mellett néhány helybeli tartózkodott, de az MTI munkatársai nem tapasztalták, hogy a roncsot őriznék. A balesetről a helybeliek is értesültek, az MTI munkatársának ismeretlen taxisok fejezték ki sajnálatukat a történtek miatt.

A balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en megsérültek. A négy legsúlyosabb sérültet Kairóban ápolják, az MTI információi szerint két további sérültet a hétfői napon szállítanak át. A Hurghadán ápolt sérülteket pedig a General Hospitalból a Nile Hospital kórházba vitték, amely ugyancsak a városban található.

Szakértő: a busz megfelelhetett a műszaki és biztonsági követelményeknek

A baleset szenvedett autóbusz fotói alapján egy szakértő úgy véli, a jármű megfelelhetett a műszaki és biztonsági követelményeknek, a balesetben valószínűleg a sebesség nem megfelelő megválasztása játszhatott kulcsszerepet.

A szakértő a ronccsá vált jármű fotójáról elmondta, a 12 méteres turistabusz minden bizonnyal a nagy sebesség melletti fékezéskor dőlt el, és az oldalán csúszott hosszabb távon. Szerinte azért lett a balesetnek tizenegy halottja és sok sérültje, mert az utasok feltehetően nem kötötték be a járműbe szerelt kétpontos biztonsági övet, amely megvédte volna őket.

Héjj Demeter szerint az utóbusz megfelelhetett a műszaki és biztonsági követelményeknek, és ezt a fotók is alátámasztják, mert a járműszerkezet nem károsodott nagyon, megmaradtak a túlélést biztosító "terek".

Keresik a kritikus helyzetben lévő sérültek hozzátartóit


Háromnegyed kilenc óta él a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonala, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy van-e hozzátartozójuk az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter. A kairói nagykövetség továbbra is az érdeklődök rendelkezésére áll - tette hozzá.

A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott hurghadai szállodáiktól a repülőtérre, amikor az első busz felborult. "Sokaknak tudtunk segíteni, volt akinek nem" - mondta hazaérkezése után az MTI Hírcentrumnak egy másik busszal utazó szemtanú, Tóth Frank. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Volt egy terhes nő, aki párjával jött ki Egyiptomba, és a balesetben a férfi és a nő is meghalt. Gyerekek is voltak a buszon, volt aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza - nyilatkozta a magyar turistacsoport tagja hétfőn. 

A legfrissebb adatok szerint 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült a vasárnapi balesetben.

A sérültek közül egy férfi és három gyerek állapota nagyon súlyos, őket a kairói katonai kórházba szállították. Az egyiptomi egészségügyi miniszter - aki maga is orvos - személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban - mondta Kveck Péter.

 

 

Azon 25 magyar sérült között is vannak súlyos állapotúak, akiket a hurghadai kórházban látnak el. Többeknek nyílt törése, többszörös törése van. Azonban mindegyikük képes kommunikálni. Két embert az intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be.

A kairói magyar nagykövetség két konzulja Hurghadába utazott, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott ápolt magyarokkal, illetve kezelőorvosaikkal, Kairóban pedig két másik magyar diplomata teszi ugyanezt.

A magyar turistacsoportból száznegyvenheten érkeztek meg Budapestre hétfőre virradóra; Précsényi Árpád, a külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese szerint a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza, így negyvenheten maradtak Egyiptomban.

Hazaérkezés:

 

 


A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szavai szerint jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet ezt.

 Précsényi Árpád elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, utóbbi időpontja egyelőre kérdéses.

Eközben az utazást szervező Best Reisen egyeztet arról, hogy a hurghadai balesetben érintettek közül kinek, melyik társaságnál van megkötve az utasbiztosítása - közölte Zám Tibor irodavezető hétfőn az MTI érdeklődésére.

Zám Tibor elmondta: egy-két utasról még mindig nem tudják, hol kötött biztosítást, de az orvosi ellátást ők is mindenképpen megkapják.

Az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqa biztosítottja - erősítette meg Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere hétfőn az MTI információját. A segítségnyújtási szolgáltatójuk, a Europ Assistance a helyszínre utazott, és velük egyeztetve mindent megtesz a sérültek kiemelt ellátásáért, az áldozatok és a sérültek mielőbbi hazaszállításáért - tette hozzá.

Emellett két biztosítótársaságról tudni - EUB Európai Utazási Biztosító és a QBE Atlasz Biztosító -, hogy érintett az ügyben. A QBE Atlasz Biztosítónál a jelenlegi állás szerint négyen kötöttek biztosítást - közölte Dénes Attila, a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója.

A biztosítók most azon vannak, hogy az orvosi jelentés szerint kritikus helyzetben lévő sérültek hozzátartóit utolérjék, az utazási iroda pedig segíteni tud a hozzátartozók soron kívüli kiutaztatásában, akár a mai napon is - tette hozzá Zám Tibor.

Az irodavezető elmondta: a Best Reisen a charterjáratot és a különböző szolgáltatásokat értékesítette. Lehetett náluk is biztosítást kötni, de a többség nem így tett.

 
Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Best Reisen közleménye

Az utazási iroda közleménye

Az utazási iroda közleménye

Az utazási iroda közleménye

"Tisztelt Utasaink!

Vasárnap az esti órákban Egyiptomban balesetet szenvedett az egyik, reptéri transzfert végző autóbuszunk, egyenlőre tisztázatlan körülmények között.

A balesetben 11 utasunk életét veszítette és 29-en szenvedtek sérülést. A sérültek közül 4 főt Kairóba szállítottak, a többieket hurghadai kórházakban ápolják. Négyen ma reggel elhagyhatták a kórházat, ők jelenleg a tengerparton pihennek, orvosi megfigyelés alatt. Az érintett biztosító társaságokkal együttműködve szervezzük a sérültek hazautazását, amint ezt az orvosi véleményezés alapján az állapotuk lehetővé teszi. Azoknál az eseteknél, ahol a hazautazás vagy hazaszállítás rövid időn belül nem megoldható, a hozzátartozók kiutazásában működünk közre.

Kollégáink az első percektől kapcsolatban állnak az érintett utasokkal, mindenben a segítségükre vannak. Cégünk tulajdonos-ügyvezetője haladéktalanul a helyszínre utazik, már késő délután igyekszik személyes jelenlétével is közreműködni.

A sajnálatos esettel kapcsolatos további eseményekről természetesen szintén tájékoztatást nyújtunk.

A balesetet szenvedők és hozzátartozóik nevében ezúton is köszönetet mondunk azért a segítségért, támogatásért és példaértékű hozzáállásért, amit a közreműködő hatóságok, intézmények, vállalkozások és a turizmusban dolgozó kollégáink tanúsítanak.

A Best Reisen valamennyi alkalmazottja, közreműködő partnereink és kollégáink nevében az elhunyt áldozatok hozzátartozóinak ezúton is szeretnénk mély részvétünket és együttérzésünket kifejezni."


Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Az első busz borult fel, 3 gyermek életéért küzdenek

Három gyermek életéért küzdenek

Még tart a buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása. Három gyerek életéért is küzdenek Kairóban, négy könnyebb sérült visszatérhetett a szállodába – számolt be az index.hu. 

Három gyermek életéért küzdenek

Még tart a buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása. Három gyerek életéért is küzdenek Kairóban, négy könnyebb sérült visszatérhetett a szállodába – számolt be az index.hu. 

Három gyermek életéért küzdenek

Még tart a buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása. Három gyerek életéért is küzdenek Kairóban, négy könnyebb sérült visszatérhetett a szállodába – számolt be az index.hu. 

Az első busz borult fel abból a háromból, amelyekkel a magyar turisták a repülőtérre tartottak a hurghadai szállodából vasárnap - nyilatkozta hétfő reggel az MTI Hírcentrumnak Tóth Frank, aki nem sokkal a baleset után ért a helyszínre egy másik turistabusszal. "Sokaknak tudtunk segíteni, volt akinek nem" - mondta Tóth Frank a hazaérkezése után. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Gyerekek is voltak a buszon, volt aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza - nyilatkozta a magyar turistacsoport tagja az MTI Hírcentrumnak.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Ezeken a telefonszámokon érdeklődhetnek a hozzátartozók



Érdeklődhetnek a hozzátartozók

Két budapesti telefonszámon is lehet érdeklődni az egyiptomi buszbaleset magyar áldozatairól - közölte az MTI-vel hétfő reggel a kairói magyar nagykövet.
  
 Háromnegyed kilenc óta él a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonala, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter. A kairói nagykövetség továbbra is az érdeklődök rendelkezésére áll - tette hozzá.
   
A 29 sérült között négy nagyon súlyos állapotú van - egy férfi és három gyerek -, őket szállították a kairói katonai kórházba. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz. Az egyiptomi egészségügyi miniszter - aki maga is orvos - személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban - mondta Kveck Péter.
   
Azon 25 magyar sérült között is vannak súlyos állapotúak, akiket a hurghadai kórházban látnak el. Többeknek nyílt törése, többszörös törése van. Azonban mindegyikük képes kommunikálni. Két embert az intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be.
   
A legfrissebb információk szerint a balesetet gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta. Az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval, nem helytálló - közölte a nagykövet.



A Best Reisen egyeztet az utasbiztosításról



Érdeklődhetnek a hozzátartozók

Két budapesti telefonszámon is lehet érdeklődni az egyiptomi buszbaleset magyar áldozatairól - közölte az MTI-vel hétfő reggel a kairói magyar nagykövet.
  
 Háromnegyed kilenc óta él a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonala, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter. A kairói nagykövetség továbbra is az érdeklődök rendelkezésére áll - tette hozzá.
   
A 29 sérült között négy nagyon súlyos állapotú van - egy férfi és három gyerek -, őket szállították a kairói katonai kórházba. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz. Az egyiptomi egészségügyi miniszter - aki maga is orvos - személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban - mondta Kveck Péter.
   
Azon 25 magyar sérült között is vannak súlyos állapotúak, akiket a hurghadai kórházban látnak el. Többeknek nyílt törése, többszörös törése van. Azonban mindegyikük képes kommunikálni. Két embert az intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be.
   
A legfrissebb információk szerint a balesetet gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta. Az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval, nem helytálló - közölte a nagykövet.



A Best Reisen egyeztet az utasbiztosításról



Érdeklődhetnek a hozzátartozók

Két budapesti telefonszámon is lehet érdeklődni az egyiptomi buszbaleset magyar áldozatairól - közölte az MTI-vel hétfő reggel a kairói magyar nagykövet.
  
 Háromnegyed kilenc óta él a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonala, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter. A kairói nagykövetség továbbra is az érdeklődök rendelkezésére áll - tette hozzá.
   
A 29 sérült között négy nagyon súlyos állapotú van - egy férfi és három gyerek -, őket szállították a kairói katonai kórházba. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz. Az egyiptomi egészségügyi miniszter - aki maga is orvos - személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban - mondta Kveck Péter.
   
Azon 25 magyar sérült között is vannak súlyos állapotúak, akiket a hurghadai kórházban látnak el. Többeknek nyílt törése, többszörös törése van. Azonban mindegyikük képes kommunikálni. Két embert az intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be.
   
A legfrissebb információk szerint a balesetet gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta. Az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval, nem helytálló - közölte a nagykövet.



A Best Reisen egyeztet az utasbiztosításról

A Best Reisen egyeztetést folytat arról, hogy az egyiptomi hurghadai balesetben érintettek közül kinek, melyik társaságnál van megkötve az utasbiztosítása - közölte Zám Tibor irodavezető hétfőn az MTI érdeklődésére.
Zám Tibor elmondta: egy-két utasról még mindig nem tudják hol kötött biztosítást, de az orvosi ellátást ők is mindenképpen megkapják.
   
Eddig két biztosítótársaságról tudni - EUB  Európai Utazási Biztosító és a QBE Atlasz Biztosító -, hogy érintett az ügyben, de más társaságnál is lehet még megkötött biztosítás. Az biztosítók most  azon vannak, hogy az orvosi jelentés szerint kritikus helyzetben lévő sérültek hozzátartóit utolérjék, az utazási iroda pedig segíteni tud a hozzátartozók soron kívüli kiutaztatásában, akár a mai napon is  - tette hozzá Zám Tibor.
   
Az irodavezető elmondta: a Best Reisen a charter járatot és a különböző szolgáltatásokat értékesítette. Lehetett náluk is biztosítást kötni, de a többség nem náluk kötött biztosítást.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Leszállt az egyiptomi gép Budapesten



 Leszállt az egyiptomi gép Budapesten

 Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett az egyiptomi Hurghadában; egyes információk szerint azonban a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza.



 Leszállt az egyiptomi gép Budapesten

 Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett az egyiptomi Hurghadában; egyes információk szerint azonban a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza.



 Leszállt az egyiptomi gép Budapesten

 Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett az egyiptomi Hurghadában; egyes információk szerint azonban a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza.

Vasárnap este szenvedett közúti balesetet egy magyar turistákat szállító busz Hurghadában. Az eddigi közlések szerint a balesetnek 11 halálos áldozata és 29 sérültje van. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, amikor az egyik busz egyelőre ismeretlen okból felborult.
   
Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese a repülőtéren arról számolt be a sajtónak, hogy a repülőtérre tartó autóbusz balesetét vélhetően műszaki hiba okozta, azonban az egyiptomi rendőrség a konkrét okról még nem adott információt. A külügyi tárca jelezte: nem tudják megerősíteni azt, hogy a busz teherautóval ütközött volna.

   

A főosztályvezető közlése szerint az egyiptomi szervek hivatalosan 11 elhunytról és 29 sérültről értesítették a nagykövetet. A sérültek között van könnyebb, de kórházi ellátást igénylő, van súlyos, ugyanakkor nincs válságos, életveszélyes állapotban senki.
   
A sérültek egy részét Hurghadában ápolják, a többieket egy egyiptomi katonai repülőgéppel Kairóba szállították. Ezen a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki "személyesen a legjobb egészségügyi csoportokkal gondoskodik a magyar állampolgárok ellátásáról" – mondta Précsényi Árpád.
   

A kairói magyar nagykövet két konzulja Hurghadába utazott, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott ápolt magyarokkal, illetve kezelőorvosaikkal, Kairóban pedig két másik magyar diplomata teszi ugyanezt.
   

A főosztályvezető szavai szerint a sérültek állapotáról szerzett információkat továbbítják a Külügyminisztériumnak, hogy ezt követően a további ellátásról és későbbi egészségügyi repatriálásról gondoskodni lehessen. Bővebb információt a sérültekről csak a hozzátartozók kaphatnak.
   
A 180 férőhelyes repülőgépen 147-en érkeztek meg Budapestre, többnyire kisgyermekes családok. Voltak olyan hozzátartozók is a reptéren, akiknek rokona ugyan nem érkezett meg, de más utasoktól tájékozódtak a balesetről.
   
Précsényi Árpád arról is beszámolt: összesen 47-en maradtak Egyiptomban, egyetlen sérült sem tért haza. A leszállók közül az MTI helyszínen lévő tudósítója sem látott egyetlen sérültet sem, bár mindenütt mentősök várakoztak.
   
A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szavai szerint jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet.
   
Précsényi Árpád elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, utóbbi időpontja egyelőre kérdéses.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Részvétnyilvánítások

Az egyiptomi miniszterelnök kondoleált a magyar nagykövetnél

Az egyiptomi miniszterelnök kondoleált a magyar nagykövetnél

Az egyiptomi miniszterelnök kondoleált a magyar nagykövetnél

Személyesen fejezte ki részvétét Eszám Saraf egyiptomi miniszterelnök a magyar turisták halála miatt Magyarország kairói nagyköveténél - erről maga a diplomata tájékoztatta vasárnap késő este telefonon az MTI-t.

Kveck Péter elmondta, Saraf telefonon nyilvánította ki részvétét amiatt, hogy Hurghada határában a nap folyamán súlyos közlekedési balesetben több magyar turista meghalt, illetve megsérült.

A nagykövet hozzátette, hogy a legfrissebb adatok szerint a közúti balesetben 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült.

Saraf utasította egészségügyi miniszterét - aki maga is orvos -, hogy szakemberekből álló csoport élén utazzon a helyszínre. Asraf Mahmud Ibrahim Hatem azóta már oda is érkezett - tette hozzá a nagykövet.

A nagykövet elmondta azt is, hogy az egyiptomi hatóságok úgy döntöttek, négy magyar sérültet - köztük egy 13 éves gyermeket - repülőgéppel átszállítanak egy kairói katonai kórházba. A többi sérültet Hurghadában ápolják.

 
 
A Külügyminisztérium mély megrendüléssel értesült a balesetről

A minisztérium vasárnap késő este azt közölte az MTI-vel, hogy a kairói magyar nagykövetség munkatársai haladéktalanul a fővárostól mintegy 500 kilométerre lévő helyszínre, Hurghadába utaztak, és az egyiptomi hatóságokkal együttműködve megteszik a szükséges intézkedéseket.

A közlemény szerint az egyiptomi miniszterelnök részvétét nyilvánította és felajánlotta a kairói kormány messzemenő segítségét. Az egyiptomi egészségügyi miniszter egy különleges mentőalakulatot küld a helyszínre, és személyesen felügyeli a mentést.

A Külügyminisztérium részvétét fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak. 


Schmitt Pál részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak

Schmitt Pál köztársasági elnök részvétét fejezte ki a vasárnapi hurghadai balesetben elhunyt magyar turisták családjainak, miután "megdöbbenéssel értesült" a történtekről.

Az államfő közép-ázsiai körútja első állomásán, Üzbegisztánban értesült a balesetről. Mint az MTI-nek elmondta, mélyen együtt érez az áldozatok családjaival. Hozzátette, az egész nemzet osztozik gyászukban.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: A balesetről percről-percre

November 6.

22:30

Várhatóan hajnali egy óra után száll le a gép

November 6.

22:30

Várhatóan hajnali egy óra után száll le a gép

November 6.

22:30

Várhatóan hajnali egy óra után száll le a gép

Több mint egy órás késéssel, várhatóan hajnali 1:10-kor száll le Budapesten az Egyiptomban balesetet szenvedett magyar turistacsoport sértetlen utasait szállító, Hurghadából érkező repülőgép.

A Budapest Airport honlapja szerint a gép a tervezett 23:40 óra helyett 1:10 órakor érkezik a 2B terminálra. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, amikor a baleset egyelőre ismeretlen okból bekövetkezett - mondta el Zám Tibor irodavezető az MTI-nek. Az első busz az oldalára borult, a balesetben a kairói magyar nagykövetség értesülése szerint 11-12 magyar meghalt és 15-20-an megsérültek - közölte Kveck Péter kairói magyar nagykövet vasárnap este telefonon az MTI-vel.

21:45

Megerősítette, hogy az utazási iroda csoportja több busszal a repülőtérre tartott a hurghadai szállodából, amikor a baleset történt. Az utasokat szállító repülőgépet a Travel Service üzemelteti, a gép a menetrend szerint 23:40-re érkezik Budapestre.

Zám Tibor beszámolt arról, hogy a légitársaság személyzete segítőkész volt, bevárták azokat az utasokat, akik nem sérültek meg, illetve akik másik busszal indultak a repülőtérre. A járat  várhatóan késni fog - tette hozzá.
   
Elmondta, hogy részleteket nem tudnak a balesetről, csak annyit, hogy az autóbusz felborult, sok a súlyos sérült,  többeket megműtöttek. Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője annyit közölt: a gép csak kis késéssel indult, várhatóan a tervezett 23:40 óra körüli időben érkezik a Liszt Ferenc repülőtérre.

Az ITAR-TASZSZ helyi médiaértesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a turistabusz a vörös-tengeri üdülőhely körgyűrűjén váratlanul felborult. A baleset okának tisztázására folyik a vizsgálat, de a legvalószínűbb, hogy a gépkocsivezető jelentősen túllépte az engedélyezett sebességet, mint ahogyan egy Egyiptomban gyakran előfordul autóbuszok, iránytaxik és taxik vezetőivel. 

A baleset a muzulmán áldozati ünnep első napján történt, amikor a számos egyiptomi és külföldi utazik vakációra a Vörös-tengerhez. A rossz útviszonyok és a közlekedési szabályok be nem tartása miatt gyakoriak a balesetek az arab országban. Hivatalos adatok szerint évente mintegy 8000, halálos áldozatot is követelő közlekedési baleset történik Egyiptomban.

 21:27

A kairói magyar nagykövetség értesülése szerint 11-12 halálos és 15-20 sérült áldozata lehet a magyar turistákat szállító busz hurghadai balesetének - közölte Kveck Péter kairói magyar nagykövet vasárnap este.

A diplomata elmondta, hogy a magyar konzul és egy másik diplomata útban van a baleset helyszíne felé. A magyar külképviselet folyamatosan kapcsolatban áll az egyiptomi hatóságokkal, a rendőrséggel és a mentőkkel, teljes erővel folyik a magyar turisták mentése - tette hozzá a nagykövet.
 
A diplomata szerint úgy tűnik, hogy egy sérültet légi úton egy kairói katonai kórházba szállítják, a többi sérültet pedig a hurghadai kórházban látják el. A magyar külképviselet az utazási irodával és az egyiptomi hatóságokkal együttműködve intézi a sérültek és a halálos áldozatok hazaszállítását, folyamatosan kapcsolatban áll az áldozatok hozzátartozóival, zajlanak az azonosítások - tette hozzá a Kveck Péter nagykövet.

20:35

Magyarország kairói nagykövetsége úgy tudja, hogy a balesetnek 10-12 halottja és 15-20 súlyos sérültje van. A magyar konzul a baleset helyszínére tart, s kapcsolatban állnak az egyiptomi hatóságokkal - tájékoztatta az MTI-t Kveck Péter nagykövet. A turistákat szállító autóbusz eddig ismeretlen okból felborult - közölte az illetékes.

A Mena egyiptomi hírügynökség jelentésében rendőrségi és orvosi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hurgada határában vasárnap történt balesetben 11 magyar turista vesztette életét, s 27 másik megsérült. A busz a szállodából a hurgadai reptérre szállította volna a turistákat.

 Lapozzon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!