Az MSZP lecserélné Fellegit az IMF-delegáció éléről

Az MSZP szerint új szakemberre van szükség az IMF-delegáció élén, mert csak így lehet jó alkupozícióba kerülni a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalásokon.

MTI

Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP nem tartja elfogadhatónak, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter helyett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezesse a tárgyalásokat, mert ez önmagában nem hitelesíti a delegációt.
A képviselő szerint hiteles tárgyalási pozíciót csak egy új tárcavezetővel, egy hiteles gazdaság- és pénzügypolitikussal érhet el Magyarország. 
A szocialista politikus közölte: az a hír, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter vezeti a tárgyalásokat, önmagában beismerése annak, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott. Az MSZP szerint Matolcsy György gazdaságpolitikája hiteltelenné tette Magyarországot, és a miniszter felelős azért, hogy olyan adórendszer jött létre, amely a szegényektől elvesz és a gazdagokat támogatja. Tukacs István azt mondta, szokássá vált a magáncégek életébe beleavatkozni, "ötletszerűen" ki lehet vetni különadókat. Úgy vélte, bűn volt hinni abban, hogy Magyarország finanszírozni tudja magát a külföldi piacokról.
Kitért arra is, hogy Rogán Antalnak (Fidesz), a parlament gazdasági bizottsága elnökének jelenléte a delegációban "testidegen", és egyben reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások következményeként beterjesztendő esetleges törvénymódosításokat nem Rogán Antal fogja beadni egyéni indítványokként.
Kérdésre válaszolva Tukacs István elmondta, az MSZP támogatja azt a civil kezdeményezést, amely szerint el kell érni, hogy a kormány és az IMF tárgyalásain civil megfigyelők is jelen lehessenek, bár ez - mint kifejtette - nem biztos, hogy megvalósítható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!