Oviba háromévesen - Az anyák helyett ezentúl a törvény dönt

Megyei körkép - Eddig az anyukák döntötték el, hogy ötéves korig mikor íratják a gyereket óvodába. Az új szabályozás most két évvel csökkentette a korhatárt.

zaol.hu

Az Országgyűlés kedden hajnalban elfogadta az új köznevelési törvényt. A jogszabály számos változást ír elő,  többek között hároméves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást.

A KSH 2009. évi adatai alapján az óvodás korú - 3-6 éves - gyermekek 84 százaléka jár óvodába, háromnegyedük már eddig is elkezdte hároméves korában az óvodát. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium adatai szerint az óvodai férőhelyek kihasználtsága jelenleg 90 százalékos. A hároméves korban kezdődő kötelező óvodáztatás miatti többlet-igény felét a férőhely-kihasználtság növelésével lehetne kielégíteni.

Hároméves kortól kötelező lesz óvodába járatni a gyerekeket, de felmerül a kérdés, lesz-e elég hely? A  további óvodai férőhely biztosításának központi költségvetési kiadásait kilencmilliárd forintra becsülik évente. Az óvodai ellátás területileg hiányos megoszlása miatti fejlesztéseket pedig EU-s forrásból tervezik finanszírozni.

Szauer István, a veszprémi polgármesteri hivatal oktatási és sportirodájának vezetője az előírással kapcsolatban elmondta, a veszprémi önkormányzat által fenntartott intézményekben 82 óvodai csoport működik, ezek közül 78 maximális létszámmal.

- A demográfiai adatok alapján elmondható, 2014-re ugyan csökkenni fog az óvodáskorú gyermekek száma, ennek ellenére intézménybővítéssel kell számolni. Hozzátette, a törvény jó és elfogadható, amennyiben a hátrányos helyzetű, leszakadó térségekben élő gyerekek felzárkóztatása a célja, ám arra is szükség lenne, hogy a gyermekek több időt töltsenek szüleikkel, családi körben.

Eszterhainé Fatalin Ilona, a devecseri iskola és óvoda vezetője egyetért a hároméves kortól kötelező óvodába járással.

- Nálunk sok halmozottan hátrányos helyzetű gyermek van, nekik kifejezetten jót tenne, ha mielőbb óvodába kerülnének. De amióta óvodáztatási támogatást kapnak a szülők, nincs is ezzel gond, míg korábban a beíratott gyerekek is sokat hiányoztak. Az a célunk, hogy minél előbb bekerüljenek a kicsik az óvodába. Akik nem hátrányos helyzetűek, azok jelentős részénél dolgozik a szülő, tehát a gyerekek mindenképpen itt vannak. Amennyiben jó helye van otthon a háromévesnek, akkor sem árt neki, ha óvodába jár, hiszen itt szocializálódhat - mondta Eszterhainé.

Pápán az elmúlt egy-két évben minden intézményt felújítottak, növelték a férőhelyek számát. Ám ha az új törvény életbe lép, így is komoly gondot okozhat a gyermekek elhelyezése.

- Számos esetben hasznos lesz, ha a gyerek hároméves kortól óvodába jár. Főleg akkor, ha a pici otthon nem megfelelő környezetben nevelkedik, vagy olyan szegény a család, hogy már a napi első étkezést az óvoda biztosítja - magyarázza Somogyi Perger Zita logopédus, az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat munkaközösség-vezetője.

- Mi a problémát abban látjuk, hogy ez kötelező. Pedig ha megoldható, hogy a szülők közül valaki otthon marad a gyermekkel, akkor nyilvánvaló, hogy a szülői szeretetet, odafigyelést az óvoda nem pótolhatja. Más az az indokolt eset, amikor a gyermek az óvodában egy másik világot ismer meg, így bővül a szókincse, vagy éppen fejlesztésre szorul. Utóbbit néha észre sem veszik a szülők. Ezt az óvodában sokkal könnyebben kaphatja meg. Mégis azt gondoljuk, a döntés lehetőségét meg kellene hagyni a szülőknek.

 

Sebőkné Adorján Ildikó tapolcai édesanya három gyermeket nevel. A legkisebb, Robika még nagycsoportos. Mivel dolgoznia kellett, Ildikó mindhárom gyermekét bölcsődébe is járatta. Úgy véli, egyes gyerekeknek jobb helyük van a fejlődésüket biztosító óvodában, gondos nevelők mellett már háromévesen is, mint otthon. Mások esetében viszont  talán mérlegelni kellene, hogy otthon jobb-e a kicsinek vagy az óvodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!